• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
PhD - специалист
MrMurdjo написа:
Също там му дай да гледа напред в кода поне 200 линии, аз съм му задал 300 и да си прави сметката предварително.

Разминаването на началото и края много вероятно се дължи на луфт, тъй като рязко обръща посоката при тези малки ходове.
Можеш ли да ми кажеш по-точно от къде се задава това с колко линии напред да гледа - бутон, меню или пък някаква инструкция.
MrMurdjo - майстор
General config
Look ahead .... lines
Нямам работещ Mach3 при мен тук, но е в менюто на общите настройки.
PhD - специалист
MrMurdjo написа:
General config
Look ahead .... lines
Нямам работещ Mach3 при мен тук, но е в менюто на общите настройки.
Благодаря ти :)
Lumin - специалист
@lasers
Преди време преправяхме един китайски CO2 лазер , като го ползвахме за донор, прехвърлихме тръбата и захранването на по-голяма координатна маса.Управлението поверихме на Mach3... и се вкарахме във филм.Както изпълнява файл и изведнъж решава да изпълни следващият ред от кода на нова, неописана координата, което както се сещате означава че лазера тръгва да реже по права линия директно през детайла.Резултатът - брак и ядове.В същото време Mach3 декларира че изпълнява точно това което му е зададено като код - на екрана за G-кода.И това напълно самопоризволно, всеки път на различно място от една и съща програма.Наложи се да питам във форума на Mach и ме посъветваха да пробвам с друга версия.Инсталирахме Mach2 и проблема изчезна...
И до днес остава загадка защо се държеше еретично Mach3.
Та съветът ми е - пробвай друга версия на Mach-a.
tsenkov - специалист
Lumin написа:
@lasers
Преди време преправяхме един китайски CO2 лазер , като го ползвахме за донор, прехвърлихме тръбата и захранването на по-голяма координатна маса.Управлението поверихме на Mach3... и се вкарахме във филм.Както изпълнява файл и изведнъж решава да изпълни следващият ред от кода на нова, неописана координата, което както се сещате означава че лазера тръгва да реже по права линия директно през детайла.Резултатът - брак и ядове.В същото време Mach3 декларира че изпълнява точно това което му е зададено като код - на екрана за G-кода.И това напълно самопоризволно, всеки път на различно място от една и съща програма.Наложи се да питам във форума на Mach и ме посъветваха да пробвам с друга версия.Инсталирахме Mach2 и проблема изчезна...
И до днес остава загадка защо се държеше еретично Mach3.
Та съветът ми е - пробвай друга версия на Mach-a.
Колега мога да продължа-спира да помни Step pulse i Dir pulse, забравя настроиките на Motor tuning, греши границите на работното поле , не изчистваMa chine Coord"s.Според мен това си е защита на софтуера от производителя ако имаш връзка с него...На пловдивския панаир имаше една фирма от Сърбия която предлагаше готови рутери и ползваха MACH1 които мисля е безплатен. Лично аз за себе си съм решил- ЕМС2 под линукс така и така ще трябва да се учи нещо поне да е безплатно.
Lumin - специалист
Аз използвам лицензиран Mach2 от 2006г. До сега не ме е подвел нито веднъж.Изпълнявал съм детайли с над 100 000 реда код безупречно.
Като излезе Mach3 пробвах, колкото да видя че с усложняването му дойдоха и проблемите.Под усложняване имам предвид добавянето на куп "благинки" като помощни програми вътре в програмата които повечето потребители не използват.Програмата става тежка и трудна за изчистване от грешките при програмирането.
На лазера бях принуден да мина към Mach3 заради Engraving Trigger for Laser or Impact plugin-a. И тук изненада - работи само с квадратни картинки :) /Все пак работи/
Писах на Art Fenerty, и ми отговори че се пенсионира и не му е до този plugin, преработиха го след време и познайте как работи - отново само с квадратни картинки ... Ако картинката е правоъгълна става двойна.
Съветът ми е - ако нещо не ви принуждава да използвате 3-ката , използвайте Mach2. И си платете лиценза :-D Със сигурност е най-евтината част от CNC машината ви.И най-отговорната.
lasers - помощник
Здравейте колеги,
направих експеримент и с Мах2, но проблемите остават.
Вероятно драйверите са проблемния елемент във моята система,
те са купени от Дряновската фирма и са подобни на тези в руския сайт
http://robozone.su/cnc-home/
драйвера за униполярен двигател на базата на PIC18F2320.
Смятам да купя програматор и да програмирам нови микроконтролери със безплатния вариант от споменатия сайт за в бъдеще.
Прилагам снимка на гравирани кръгчета - "най-добрите", които мога да направя със системата.
Прикачен файл:
neto4nosti.jpg
гравирани кръгчета
neto4nosti.jpg (63 KиБ) Видяна 6597 пъти
alien - специалист
ако G кода ти е коректен, тук виждам 2 проблема - единия от дясно където не се събират краищата при точен стоп - луфт, някъде по механиката, ремъците, нещо някъде натрупва грешка, проверка - докато работи поддържай натиск с ръка диагонално
втория проблем е с мач3 - постоянна скорост (от ляво) в доста версии не работи коректно, освен това се влошава при висока скорост,при скорост под 0.5м/мин работи, не помня от коя версия го оправиха но със сигурност от 3.042 нагоре няма проблеми вече
освен това в прозореца преди диагностика, settings - имаш една настройка - CV distance или нещо подобно, там намали стойността примерно 0.1
Lumin - специалист
lasers написа:
Здравейте колеги,
направих експеримент и с Мах2, но проблемите остават.
Вероятно драйверите са проблемния елемент във моята система,
те са купени от Дряновската фирма и са подобни на тези в руския сайт
http://robozone.su/cnc-home/
драйвера за униполярен двигател на базата на PIC18F2320.
Смятам да купя програматор и да програмирам нови микроконтролери със безплатния вариант от споменатия сайт за в бъдеще.
Прилагам снимка на гравирани кръгчета - "най-добрите", които мога да направя със системата.
Прикачен файл:
neto4nosti.jpg
От снимката се вижда че неправилната форма на кръговете се дължи на хлабини по осите.Доказателството е на лявата част, където има три кръга ф6 мм, два от които са изпълнени по часовата стрелка и един е обратно на часовата стрелка.Ако вземеш един кръг от едните и го положиш върху другия ще видиш това.
Възниква въпроса "защо при exact stop кръговете са затворени" - при този режим машината спира на всяко изречение /ред от програмата/ и движението става на тласъци.Точно тогава се обират хлабините под действието на инерционните сили.
lasers - помощник
Здравейте колеги,
открих проблема - двигателите по осите са били слаби за целта.
Механичното съпротивление при старт е било по-голямо и двигателите не са успявали да го преодолеят в първоначалния момент, за това при правоъгълниците и правите линии не се е усещала "Грешката" и всичко е изглеждало "нормално".
Преправих механиката на оста Х и се изненадах - грешката по Х изчезна с коригиране на натягането на ремъка, но съответно "лъсна" и грешка по оста Y.
Смених двигателя по оста "Y" с тройно по-мощен - 3А/2,2Nm/ и с малки корекции по натягането на ремъка всичко си дойде на мястото.
Интересното е че сложих предавка за метричен ремък на двигателя - "GT2", но поставих MXL ремък и за сега не виждам отклонения в точността.

Благодаря на всички, които ми дадоха съвети - пробвах много неща и научих много повече.

Поздрави!
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: