• 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
alien - специалист
не знам как ги мерите тия ватове, ама аз имам малко по други представи
тези малки мощности имат смисъл само с експериментална цел, да проучиш как стоят нещата и да направиш после нещо по мощно, примерно киловат и оптимизиран за района за да го осигурява възможно най дълго време
но да разчиташ на някакви не постоянни 200 вата си е издребняване - имам две батерии за джи ес ем, за колко време ще загреят бойлер 80 литра :-D това което ще спестиш в следващите няколко години ти си го изхарчил предварително...

инвестицията в първите 2-3 перки ще се избие със някоя от следващите, където мощността макар и не постоянна е достатъчно голяма за да добие смисъл, и аз съм правил малки макети на разни машинки и съм хвърлял пари на вятъра, но се избиват чак когато ги доразвия до нещо сериозно, нормално е експериментите да са на загуба
Тани - модератор
За загряване на бойлер и дума не може да става - загубите му на денонощие ще са по-големи! Колкото и абсурдно да звучи, да заредиш акумулатор и с него да си сгрееш водата когато ти трябва е икономически по-изгодно!Загубите за преноса и акумулирането на ток са много по-малки от преноса и акумулиране на топлина , особени при ниски външни температури !
borisovqvor - напреднал
@alien всички знаем , че 200ват е малка мошност , но след като си инвестирал минимални средства за да ги получиш си заслужава дори това , че си си размърдал мозъка и си направил нещо свое а не си седвл пред телевизора да гледаш поредния тъп сериал . Всеизвестно е , че с пари на подходящо място може да се трси печалба , но ние тук се опитваме от нищо да напеавим нещо дори и като хоби за уплътняване на свободното време и каквото излезе :)
lov - майстор
Тани,
С това съм напълно съгласен но като добавиш самите акумулатори и ако се налага и инвертори те тогава става не златен ами диамантен.
И в крайна сметка май е по добре да вкараме тази енергия в бойлера. Е с малки условности добра изолация и да не търсим максимални температури за да намалим загубите. И после само да допогряваме. А бойлера ако е в самото жилище какво лошо има загубите му отиват за отопление. Не виждам нищо лошо в това. Другия вариант е акумулиращ отоплителен уред. Май много бързо забравихте акумулиращите печки. А такава лесно може даже да бъде вградена дори в някоя междинна стена. Тъкмо няма да е забележима и да ни пречи.
iavvor - помощник
Аз лично бих опитал с вертикално осев ВГ. ВГ тип Савониус е непретенциозен, лесен за направа и евтин. Комбиниран с концентратор, започва да става атрактивен.Хоризонтално осевите са зависими от ландшавта, и чувствителни към турбуленции.

http://www.wrapwind.com/download/vawt/1 ... _rotor.pdf
Тани - модератор
lov написа:
Тани,
С това съм напълно съгласен но като добавиш самите акумулатори и ако се налага и инвертори те тогава става не златен ами диамантен.
Не ти трябва инвертор по принцип , но един инвертор струва колкото един акумулатор , а само помпата , която трябва да ти движи флуида , който ще служи като топлоносител струва толкова, а след това имаш диференциален терморегулатор, фитинги, тръби , изолации на тръбите и всичко останало , което е необходимо за една слънчева инсталация. Един слънчев колектор обаче дори зимата ще даде по-добър добив от този вятърен генератор на топлина , за през лятото въобще не мисля да правя сравнения! За простотата и здравината на слънчевите колектори мисля , че също няма какво да коментираме

И в крайна сметка май е по добре да вкараме тази енергия в бойлера. Е с малки условности добра изолация и да не търсим максимални температури за да намалим загубите.
Каквато и да ти е изолацията , при минус 10°С ако водата излезе от серпентината 40°С то докато стигне до генератора ще е изстинала поне на 10°С , защото ще има вятър със сигурност , а тръбния път ще ти е поне 10м в едната посока на открито и на вятър! До каква по-ниска температура ще я загрееш тази вода , че да стигне с по-висока от 40°С до серпентината за да има някакъв смисъл от цялото упражнение?

И после само да допогряваме. А бойлера ако е в самото жилище какво лошо има загубите му отиват за отопление. Не виждам нищо лошо в това.
Лошо няма , но тогава не говорим вече за топлене на бойлера , а за поддържане на някаква температура(евентуално ако има вятър) .

Другия вариант е акумулиращ отоплителен уред. Май много бързо забравихте акумулиращите печки. А такава лесно може даже да бъде вградена дори в някоя междинна стена.
Ти запознат ли си с принципа на тези печки? :? Само да те информирам , че тухлите вътре се загряват не до червено , а направо светят жълто . Сам си направи сметка до колкостотин градуса се загряват!!!

Тъкмо няма да е забележима и да ни пречи.
Надявам се да се осъзнаете , че вятърните генератори и фотоволтаиците са по-скоро алтернативен източник на енергия и не могат да ви дадат по-евтина енергия отколкото от Енергото . Поне засега!
dj_marti79 - специалист
alien написа:
dj_marti79 написа:
Приятели, моето лично мнение е, че неможе да се постигне СОР 5 (поне не и при отрищателна външна температура). Това са просто рекламни приказки.
Вземете за пример ДВГ - КПД-36%, Обратния процес - Климатик - СОР-3,6!
Когато ДВГ достигне КПД 50%, тогава СОР на климатик ще стане 5! (но това никога няма да се случи)
И не забравяйте че един ветрогенератор дава < 10% от номиналната си мощност, и то ако има вятър.
това е като да сравняваш тегло, обем и цвят и да кажеш кое е повече - дали 1 кг е по червен от 1 куб.м ?

правилно проектиран ветрогенератор може да достигне и 100% от номиналната си мощност особено ако има вятър :-D
да, лъжат много по рекламите, особено за двигателите които произвеждат повече от колкото консумират, за справка - youtube или google - free energy - там проценти и коефициенти за нищо ги нямат
но двигател с вътрешно горене и климатик имат общо колкото магаре и космос :-D
100% :lol: :lol: :lol: това да не ти е банкова лихва! То не фигурира дори и в учебниците. Коя е машината със 100% КПД?
Климатик и ДВГ нямат абсолютно нищо общо (за тези които висят денонощно пред компютъра), само че:
-при климатика внасяш механична енергия и получаваш топлинна!
-при ДВГ внасяш топлинна енергия и получаваш механична!
lov - майстор
Тани.
Прав си ама защото гледаш от собствената си камбанария а аз от моята. Ще оакаме малко темата ама надявам се да ми простите.
Аз има вече два соларни панела тоест тръби помпи изолация и всичко останало е готово. Отделно към това добави котел на твърдо гориво и газов. БГВ-то му е точно в соларен режим тоест да работи и да допогрява ако се наложи. Та всичкото това си бачка съвместо и като падне нещо от дядо господ да не се губи. А това че наистина понякога такива гъдели струват скъпо е вярно но кефа да претаковаш монополиста е още по голям. Та мисълта ми че на мен ми е по лесно в този вариант да продължа. Ако ще и фотоволтаик да бодна пак ще ползвам ел. ененргията за топлина. Е за лятото светлинката няма да е излишна.Пък и соларите ми идват в повече. Ама кога няма слънце пък има повече вятър и така от където дойде.
Тоя път надявам се да се съгласиш с мен след поясненията де..
alien - специалист
dj_marti79 написа:
100% :lol: :lol: :lol: това да не ти е банкова лихва! То не фигурира дори и в учебниците. Коя е машината със 100% КПД?
Климатик и ДВГ нямат абсолютно нищо общо (за тези които висят денонощно пред компютъра), само че:
-при климатика внасяш механична енергия и получаваш топлинна!
-при ДВГ внасяш топлинна енергия и получаваш механична!
малко трябва да се внимава като се борави с мерни единици - не исках да те излагам ама ти сам се накисна :-D
в първия ти пост сравняваш несравними неща, и говориш за процент от номиналната мощност, ако генератора е проектиран за 1 киловат, като има достатъчно вятър той ще ти изкара 1 киловат, КПД е друго, а топлинна енергия от климатик е трето, сега пък каза нещо дето не е вярно нито за климатика нито за двигател с вътрешно горене, спирам да не се излагаме повече пред хората :-D ако те интересува нещо ще ти отговоря на лично за да не оакваме темата както каза колегата
извинявам се за забележката, просто исках да сме точни и да говорим правилно
Тани - модератор
iavvor написа:
TGV, Да живеииш =D>
Има едни хиперинверторчета Даикин с консумирана мащност 400-500Вт. и СОР-5. Дали не може да се направи ВГ с нещо близко като инвертиране!?1
Абе ти и шизофреник ли стана та си пишеш сам!!! Избери си кой от двата акаунта да ти банна и ако пак те хвана с мултиакаунт ще получаваш бан още като си напишеш първото мнение с новия акаунт ! Престани също така да пишеш безсмислени постове!
tgv написа:
АМИ СЕГА? Прах от Вятъра!
tgv написа:
АМИН!?! [-o< Ами сега накъде?
iavvor написа:
Да Живейиш Марти! И сега кво???
Обясни ми с какво тези мнения са полезни за някого?
  • 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: