• 1
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 115
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
tv-servize - специалист
Прати и на мен ,ако не е проблем.
harvest - специалист
Инжинерче , нещо зарибяваш хората май :) , какво стана с парашута :rock:
Ми оня ден го натъпках в сбруята таман :) ся дебна хубаво време и отивам да хвъркам ама това е тема на друг разговор ;)
zzuzi - специалист
Колега,я преди да си хвръкнал прати и на мене инфо за проекторчетата :roll:
п.п.Баси,кат хлебарки налазихме :-D
brad4edat - специалист
Така такаа.. :)

Ето и резултатите от тестовете с hid xenon 35w 5000kelvina

А резултата, е че може да дадете и повечко пари за HID xenon, но трябва да имате и добър рефлектор!!!!
Ксенона свети 15-20% по-силно от OSRAM cool blue халогенната крушка пусната на 13v с модато pc-захранване.
Е моя ксенон е Китайски, не е някои philips за 200лв. все пак тук правиме опити и не си заслужава толко скъпи експерименти.

Също така мога да споделя че ксеноа на 5000келвина бие слабо в синъо, трябва ксенона да е 4000-4300келвина колкото са фабричните ксенони за кола.

Като количество светлина моднатата халогенка и ксенона са почти еднакви при моя DLP проектор, при LCD може разлика в полза на hid xenona да е много повече от тези 15-20%.

Osram cool blue =10lv
Pc моднато захранване = 0лв. понеже всеки има под ръка някъде по таваните стари кутии :)
Ето как се модва, вариант две! - http://sites.google.com/site/uzzors2k/c ... labpsuhack

Китайски hid xenon 3200lm 5000kelvina 35w = 60lw
Pc захранване = 0лв.

Моята препоръка е да не си губите времето и парите за ксенон ако нямате хубав рефлектор, а да си вземете Osram cool blue, която с моднатото на 13v захранване дава много добър поток светлина. Може да се гледат филми на тъмно със доста добро качество.
Имайте в предвид че и ксенона и халогена съм ги слагал и фокусирал перфектно в оригиналния рефлектор на проектора!!!! Ако нямате рефлектор с проектора може да опитате с рефлектор от 50w луничка или най-добре направо се насочете към LED диод.

Лед диода трябва да бъде с много малка като размери светеща матрица 2х2 3х3 5х5мм, ако е по-голяма 20х20мм матрица почват главоболия с събирането на снопа лъчи в една обща точка :-D Диодите се захранват ЗАДЪЛЖИТЕЛНО със правилния диоден драйвер!!!! Никакви експерименти с захранване директно от PC захранвания или други адаптери, че ще видите как изгарят 30-50лева :shock:
Последна промяна от brad4edat на нед мар 04, 2012 5:28 pm, променено общо 1 път.
Kalistobg - специалист
браво браво за новата информация
както казах в предните постове за да стане номера с ЛЕДа трябва да се махнат няколко лупи по пътя на светлината иначе има загуби и то сериозни
говоря за ЛСД проектор за ДЛП нямам идея
аз преди да сложа големия светодиод пробвах с 50вата 12в халоген спот лампа 36 градуса ъгъл
после пробвах и с 100вата, разлика особенна нямаше
освен че гамата леко жълтееше но като за без пари става
спота го сложих преди да махам каквото и да е от проектора
показа ми картина но беше слаба светлината за големи инчове
интересното е че спот лампата може да се залепи на квадратната входна пласмаса за светлината
с нормално лепило от тея дето залепят веднага и си работи нормално и не се разлепя въпреки температурата
мисля че ако се махнат лупите както се прави за ЛЕД и се сложат една две лупи пред халогена за концентриране ще се получи доста добре може и френелки да са когато топих моята с поялник видях че
държат яко на температура преди да почнат да се топят
на снимката картината изглежда по ярко от това което беше на живо и бялото жълтееше
но пък като за толкова пари е поносимо :|

Прикачен файл

P1100143.JPG

Прикачен файл

P1100142 - Copy.JPG
P1100142 - Copy.JPG (94.02 KиБ) Видяна 4514 пъти
brad4edat - специалист
Това на горната снимка LED с колиматор ли е?? Какво свети там?
Kalistobg - специалист
писал съм халоген XD
brad4edat - специалист
Аз се заиграх още с фокуса на ксеноновата крушка и успях да постигна още по-добър резултат.
Вече се вижда приемливо и в леко светла стая- спуснати леки пердета. Вижда се и в напълно светла стая но много слабо. Довечера ще видя как е в тъмна стая и ще пиша и кача нови снимки.

Установих че е много важно фокуса на светлината да се прави в напълно светла стая!!! Фокусирам светлината в точка на стената на около 2 метра от мен. всичко това става като гнездото барабар с лампата е навън от проектора разбира се. Ако се фокусира нощем или в тъмна стая се получава измамен фокус, понеже заради тъмното и силната насочена светлина се получава силно светещо петно, докато когато в стаята е напълно светло тези отблясаци са малко и така можете да постигнете по-лесно максимално силно светеща точка, без да се заблудите!!!

Много е важно да обърнете внимание и на цвета на светещата точка! Ще видите че при различните точки се получава и различен цвят, независимо от цветовата температура на ксенона!! Ксенона е желатело да е 4000-4300 келвина!!! Максимум 5000 келвина, но не повече. По-топлата светлина е за предпочитане от по-студената. Много по приятно за окото а и за вас е да гледате топли цветове отколкото картина с преобладаващ студен нюанс

Дори си мисля да изпратя да ми нанесът ново огледално покритие на рефлектора, че моя леко ми се струва позахабен вече и си мисля, че с ново покритие ще изстискам поне още 15% светлина, поне се надявам.

Ето снимки на ксеноновата крушка, снимка в стая с спуснати пердета и снимка в светла стая на дневна светлина -
Изображение
:partyman:
Изображение
Изображение
Изображение

Прикачен файл

DSC00344.JPG
DSC00344.JPG (112.67 KиБ) Видяна 4488 пъти
  • 1
  • 77