Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
kikirikiki - специалист
Не искам до го изливам на място искам да може да се премахне ако реша.
Фибран е супер като идея, ще я обмисля даже и сам мога да го направя :)
Плексиглас някакъв също ще стане :)

/Пуснах едно запитване за оферта за 1 брой такава саксия и вижте какво ми отговориха :)
много съм се смял :)
"този съд ако се изработи от неръждаема ламарина ще струва -370 лв.
без ддс"
stiv1961 - майстор
Ако посадиш :weedman: ще си избиеш парите много бързо :-D Според мен с плексиглас/ по- дебеличък/ и подходящо лепило ще стане на- лесно и поносимо евтино/ или скъпо/ :)
http://www.microasu.com/IPSglue1.htm
http://www.microasu.com/PlazitPMMA1.htm
П.П.Като видях цените се замислих дали ще ти излезе евтино........търси друг вариант :?
piron45 - майстор
kikirikiki написа:
Не искам до го изливам на място искам да може да се премахне ако реша.
Фибран е супер като идея, ще я обмисля даже и сам мога да го направя :)
Плексиглас някакъв също ще стане :)

/Пуснах едно запитване за оферта за 1 брой такава саксия и вижте какво ми отговориха :)
много съм се смял :)
"този съд ако се изработи от неръждаема ламарина ще струва -370 лв.
без ддс"
Провери каква цена ще ти дадат от Бетафест. Те работят предимно с неръждавейка.

http://www.betafest.net/
v_tan - специалист
при всички положения с неръждавейка ще дадеш много пари. С фибран не мисля че ще стане нещо добро. Защо не от дърво?
schuldiner - майстор
Тея с 370-те лв. за неръждавейка доста са се уляли... Аз бих направил съда така: дъно поцинкована и видими страни медна ламарина - общо сто кинта материала. Поцинкованата после може да се покрие с какво да е - от мазана изолация до полиуретанова паста или няколко пласта спрей боя. Колко да е трудът? Максимум още толкова. А с външния вид на медта никой от досега предложените материали не може да се сравнява...

ПП Няма проблем с прегряването, поне при мен. Доста тави, менчета, бакъри сме обърнали на саксии и добре си вирее гюрлюкът... Отвътре по една летва дистанционер може да се пусне да не грее директно тенекето, а и да подпира фалца на бордовете (те се подвиват навътре и надолу, летвата е да не остава остър ръб)... абе като рамка отвътре. Освен това, така окрайчена саксията спокойно може да се вдига и носи заедно с тревата.
kikirikiki - специалист
То няма да има видими страни :)
Мислех си, ако направя една дървена рамка и я облека с ВИНИЛ, такъв от билборд дали няма да се получи :)
kiroslavov - специалист
Здравей, аз миналата пролет си направих много подобна на твоята саксия. И мойта беше дълбока 8см и около 25 на 70см площ. Аз я направих от тикови дъски (които бяха само отстрани за да крият самия съд), като вътре вградих едно непромукаемо сандъче от PVC плоскост. Нямах оттичане на водата защото на този малък обем според мен щеше да се изпарява от само себе си, а и гледах да не прекалявам с поливането. Отначало райграса тръгна много добре, но после почна да съхне. Тази година ще засадя нещо друго в саксията защото наистина тази дълбочина е малка за кореновата система на тревата ( до колкото знам трябва да имаш дълбочина поне 15см ). Чувал съм, че ако няма оттичане е добре отдолу под пръстта да се наредят камъчета, които да играят ролята на дренаж (аз не го направих пак заради тези 8см - щяха да останат само 4-5см за пръст).
Тук има снимки: http://kiroslavov.snimka.bg/other/saksiya.659176
kikirikiki - специалист
Даа, страхотно ти се е получило...
Относно кореновата система на тревата, мисля че добре натъпкана почва в 8 см съд ще е идеална, мисля да заложа на една трева за сенчести пространства. Ако не стане, другата година ще знам какво си сложил ти тая и ще боцна и аз :)
Оттичане ми трябва понеже площта при мен е голяма и има вероятност от дъжд, който не искам да почва да вади почвата отгоре и да го излива на долу, но вкрана сметка мога да пробвам и без отливане :)
също мога да вдигна от единия край по дългата страна да не са 8 см а да са 10 :)
Как направи този PVC съд.
kiroslavov - специалист
В работата използвахме много такова PVC, на листа е с различни дебелини марката е Foamalux, ние му викаме коматекс. Лепи се с каноколит, може да се реже с всякакви машини и дори с макетен нож. След като го залепих намазах по ъглите със силикон - според мен никога няма да протече. Аз тази година мисля да заложа на Sempervivum (т.нар. Дебела мара) от поста на "v_tan". При мен лятото е много слънчево и мисля че ще издържи повече от тревата
kikirikiki - специалист
Мислех си аз да направя едра рамка от CD прифил и да го облека с Винил от билборд :) а мога да се огледам и за някакво такова Foamalux :)
Относно Дебелата мара, мисля че трудно ще направиш колония от нея, не съм сигурен и не съм спец, но така ми се струва :)
Има треви за силно слънце :)

Тема "Нестандартна Саксия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: