• 1
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
borisovqvor - напреднал
здравеите ветрогонци :) от един месец см в кипър и наблюдавам един 5 киловатов ветрогенератор изправен е на около 6-8метрова мачта само с 3 оптяжки , наистина мачтата и оптяжките са сериозни като дебелина но пък генератора няма никаква механична защита нито чупеща опашка , нито сменя ъгала на витлата просто е конструиран достатъчно здраво да издржа на силния вятър а тука не пада под 6-7мс , а имаше и ураганни бури въпреки това генератора си върти не мога да ви опиша с какви обороти а мачтата правеше отклонение във врха км 30-40см .Пожелавам ви повече и постоянен вятър :supz: П.С. съжелявам че не мога да кача снимки да ви го покажа
ludiagsm - специалист
edemy2001 написа:
Като гледам снимките и забелязвам:
1. Разстоянието от горния диск до бобината е твърде голямо. Разстоянието между него и бобината трябва да е същото, каквото е между бобината и магнитите.
2. За 14 кг магнити бобината е твърде дебела. От 40х20х8 я направи 40х20х6 - така ще намалиш още разстоянието между магнитите и горния диск.
3. Махни за сега изправителя - при измерването мери неизправено напрежение.
Магнитите се надявам, че са ти подредени в последователност S N S N и т.н.
Евгени благодаря ти за отговора:)

1.Разстоянието между горния диск и бобината наистина е по-голямо и почти няма разлика в напрежението когато завъртя ротора само с магнитите и след това заедно с горния диск. вмомента се чудя дали да не сложа още 8 магнита на горния ротор както слагат на повечето проекти :?

2. Ще намяля дебелината на бобината и ще пробвам.

3.Изправителя го има на снимките, но тези 0,3 волта ги измерих директно на изводите на бобината. Магнитите са ми подредени точно така S N S N... Другото което се сещам е да няма някъква грешка при измерването от самия мултицет той е дигитален и най-малкия обхват променливо му е 200волта ,можеби трябва да го меря с аналогов който има обхват за по-малки напрежения

Един колега има оборотомер и ще направя измерване на нарежението при известни обороти ,за да знам какво реално се случва :)
edemy2001 - специалист
Тани написа:
Почти ще е невъзможно да се раздели! Има мнения , които ще се подходящи за повече от една тема , а трябва да се избере само една. Ще се изгуби логическата нишка и ще стане трудно за четене и невъзможно за разбиране!
Не е необходимо съществуващата тема да се разделя. Просто да се създадат няколко нови в един раздел. Например едната може да бъде - "Турбина за хоризонтална ос", Друга да е"Турбина за вертикална ос" , трета - "Алтернатори", "Механична защита", "Технологии за изработка", "Новости" и др. подобни. А, в новите, ако е необходимо постващите ще пускат линкове към старата тема.
Да кажат и другите съфорумци дали според тях е разумно и да дадат идеи.
tgv - специалист
Привет. Когато имаш постоянен вятър със скорост 6-7м/с , проектирането на ВГ е детска игра.
Относно терминологията:
Лопата- елемент който згребва
Витло- активен елемент които създава поток
Крило- пасивен елемент който създава сили
Може и да бъркам някъде :)
edemy2001 - специалист
ludiagsm написа:
Евгени благодаря ти за отговора:)

1.Разстоянието между горния диск и бобината наистина е по-голямо и почти няма разлика в напрежението когато завъртя ротора само с магнитите и след това заедно с горния диск. вмомента се чудя дали да не сложа още 8 магнита на горния ротор както слагат на повечето проекти :?
Това че почти няма разлика, показва, че не се затваря магнитното поле през втория диск. Т.е. разстоянието между двата диска е много по-голямо или сравнимо с разстоянието между самите магнити. Ако сложиш още 8 магнита на другия диск ще увеличиш напрегнатостта на магнитното поле и ще имаш по-добри резултати отколкото ако е само с осемте на единия диск. Аз съм правил точно такъв с магнити 13 кг., които са много сходни с твоите, така че отговорите ги имам, ама не всичко ще получиш наготово - нали идеята е да се понаучиш малко! :wink: Знам и колко намотки ще ти трябват на бобина, ама довърши си работата в последователността която следваш в момента - ще имаш по-голяма полза от цялата работа!
ludiagsm написа:
2. Ще намяля дебелината на бобината и ще пробвам.

3.Изправителя го има на снимките, но тези 0,3 волта ги измерих директно на изводите на бобината. Магнитите са ми подредени точно така S N S N... Другото което се сещам е да няма някъква грешка при измерването от самия мултицет той е дигитален и най-малкия обхват променливо му е 200волта ,можеби трябва да го меря с аналогов който има обхват за по-малки напрежения

Един колега има оборотомер и ще направя измерване на нарежението при известни обороти ,за да знам какво реално се случва :)
Двеста волта е прекалено голям обхват. За това измерване трябва да е 2 или 20 волта обхвата на цифровия уред при 50 намотки, както си направил бобината.
tgv - специалист
Към Модератора.
Според мен темите трябва да са:
Многополюсен безколекторен генератор с постоянни магнити.
Всичко останало за Ветрогенераторите.
Предлагам на Модератора да ни отърве от първата Тема поради следните причини - Неодимовите магнити са температуро, вибрационно и влаго неустойчиви. Поради тази причина приложението им в любителски условия е несъстоятелно. Пренебрегват се Електрически машини с доказани предимства, като Темата се неглижира до дребно-занаятчийско-комерсиално ниво.
dj_marti79 - специалист
ludiagsm, с тези импулси цифровия лъже. Също така мисля че магнитите са на рядко разположени, т.е. при ниски обороти е ниска честотата и импулсите са с големи паузи между тях. Според мен трябва да сложиш между магнитите още по един. Поздравления за прецизната изработка, гледам че разполагаш с машинки.
tgv - специалист
ТАНИ, НА КОНВЕНЦИОНАЛНИЯ НАГРЕВАТЕЛ ПРЕГАРЯ ФАЗАТА,
НА ЕЕО ПРЕГАРЯ НУЛАТА!!! ЧУДО НА ПРИРОДАТА!?!
Иначе ветрогенаратора си дава 217в и 14ам. Ток.
ludiagsm - специалист
dj_marti79 написа:
ludiagsm, с тези импулси цифровия лъже. Също така мисля че магнитите са на рядко разположени, т.е. при ниски обороти е ниска честотата и импулсите са с големи паузи между тях. Според мен трябва да сложиш между магнитите още по един. Поздравления за прецизната изработка, гледам че разполагаш с машинки.
И аз мисля така ,но за да сложа още по един магнит ще трябва да разлепя за втори път вече залепените за да стане правилна ориентацията на полюсите и да се редуват N S N S .
6osi6 - майстор
ludiagsm написа:
ще трябва да разлепя за втори път вече залепените за да стане правилна ориентацията на полюсите и да се редуват N S N S .
С какво лепиш магнитите? Лепи ги с нещо временно, само за проба. От снимката се вижда, че има само един диск с магнити. Направи проба на генератор с два диска. Магнитите и бубините освен, че трябва да се разминават възможно най-близко, трябва да са подредени възможно най-гъсто, иначе е загуба на пространство и магнитите се въртят във въздуха. Извършват движение без ефект! Не пестете магнити и не разширявайте излишно диаметъра на генератора, защото се увеличават причините за възникване на вибрации и освен това - цената на смолата и втвърдителя, която се явява неотложен разход, независимо дали дисковете с магнитите са един, или два, е по-висока от цената на магнитите. Оптималното решение е, дълги магнити, който да покриват максимално правата част на намотките, от завой до завой.
http://prikachi.com/images/962/4533962k.png
  • 1
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: