• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 23
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте! Искам да кажа предварително, че материята около фотоволтаичните панели не ми е специалност и съм на изключително любителско ниво. След като обаче през изминалата зима за 4 месеца платих на ЕОН (да се продънят в земята дано) 1200лв се замислих за алтернативи. Седнах ей така и съвсем по бабешки си изброих големите консуматори. Поставих си за цел до края на топлия сезон да елиминирам един. Много ми се иска това да е бойлерът, макар да знам, че най-реално е да се справя с осветлението. Тук идва и моя въпрос - видях, че dj_marti79 бърка лепило за плочки с бормашината със 150w панел, а бормашината както е известно си иска мощност. Това означава ли, че мощността на панела няма нищо общо? Мога ли с такъв панел да захраня 100л бойлер? Ако не, то какъв панел или панели биха свършили работа? Въпросът ми сигурно е левашки, но аз предупредих, че не съм специалист, дори и любител не съм все още :)
krasigogo - специалист
По добрият вариант за бойлер е да си поставиш селективен или вакумнотръбен панел. Така загубите ще са по малки.
Mitkoasd - специалист
Този завод работи в Силистра от 2009 година --- http://www.solarpro.bg/browse.php?rubri ... 1%82%D0%B8
caribi - специалист
Вече и той не работи :x
@krasigogo - сигурно си прав, но за това, което предлагаш ми трябва повече място, ако не греша. Иска ми се да опитам фотоволтаичен панел, но не знам как да изчисля какво и колко ми е необходимо. Погледнах сайта на тези от Силистра, но ако не работят, не е имало защо да разглеждам.
Mitkoasd - специалист
caribi написа:
Как така не работи колега?!? Дай малко инфо!
euromirc - помощник
Mitkoasd написа:
caribi написа:
Как така не работи колега?!? Дай малко инфо!
Мисля че работят, направих запитване за соларни клетки и чакам да ми пишат ако ме вземат на сериозно. Прецених че работят защото си имат финансов отчет до първото тримесечие за 2012г. т.е. 31 март а подписите са от 23 април 2012 значи всичко е ок. Ето линка.
-------
ПП: Да добавя, днес писах тази тема и отново ме удари музата за енергия преди да изляза за работа сутринта и порових в ebay за по евтини клетки. Намерих нещо по евтино от тези които съм купувал до сега дори с безплатна доставка и купих един пакет. Минимално количество 40бр. на цена $38 , може да изберете и комплект с 12 метра лента за свързване на клетките и 2.5 метра за свързване на веригата до изхода на панела и флюс гел или течен колофон не знам как се казва (може да има и диод но на снимката не е показан) за $54 с безплатна доставка. Според мен за да се направят клетки в домашни условия, няма да имат голяма ефективност и купуването на химикали и медни пластини също ще струват по скъпо от нещо готово от ebay, а до няколко години цените им може да паднат значително със масовото производство. За пакета от 40бр клетки без кит ги смятам за 72W максимална мощност и излизат на около 0.80 ст./Wp по днешния курс на долара, със комплекта цената е около 1.15лв./Wp. Ето връзка към офертата със клетките. Попаднах и на изгодна оферта за контролер, който регулира да не се презарежда акумулатора 20А/12V-24V на цена $20.50 с безплатна доставка. Ето връзка към офертата със контролера. Като получа колетите, ще кача снимки и ще пиша за качеството им, също и снимки на схемата на контролера ако някой се интересува.

Поздрави :)
euromirc - помощник
Здравейте отново, не мога да си едитна стария пост а исках да премахна линка на продавача който постнах за фотоволтаични клетки в ebay, понеже нещо си е преправил профила и офертата му излиза вече на цена 370$ за 40бр. клетки а не 37$ когато аз поръчах, въпреки всичко моята поръчка на 12-ти май струваше 37$ и пристигна благополучно добре опакована на 24 -ти май. Ето една снимка на клетките които закупих от него.

Изображение

Намерих и един сайт от типа направи си сам слънчеви клетки (линк към сайта) в който е показана и оферта за ebay от която е купил слънчевите клетки 1 kw за 375 $, доставката до България с USPS Express Mail International излиза 98$ а с USPS Priority Mail International 89$. Линк към офертата в ebay. Ако поръчам тези , някой знае ли как стоят нещата по митниците в България, ще платя ДДС само за центата на стоката или ще трябват още някакви разходи за доставка или такси , понеже за малки количества до сега не съм плащал нищо ?
dj_marti79 - специалист
emilman написа:
Здравейте! Искам да кажа предварително, че материята около фотоволтаичните панели не ми е специалност и съм на изключително любителско ниво. След като обаче през изминалата зима за 4 месеца платих на ЕОН (да се продънят в земята дано) 1200лв се замислих за алтернативи. Седнах ей така и съвсем по бабешки си изброих големите консуматори. Поставих си за цел до края на топлия сезон да елиминирам един. Много ми се иска това да е бойлерът, макар да знам, че най-реално е да се справя с осветлението. Тук идва и моя въпрос - видях, че dj_marti79 бърка лепило за плочки с бормашината със 150w панел, а бормашината както е известно си иска мощност. Това означава ли, че мощността на панела няма нищо общо? Мога ли с такъв панел да захраня 100л бойлер? Ако не, то какъв панел или панели биха свършили работа? Въпросът ми сигурно е левашки, но аз предупредих, че не съм специалист, дори и любител не съм все още :)
Панела е за 150W но в България слънцето е по слабо да кажем 100W. Зареждам няколко стари акумулатора. Използвам UPS за компютър 650W. Бормашинота ми е 450W а бъркането трае 5-10 минути.
За топлене на вода си сложи слънчев колектор. Тази система се изплаща най-бързо.
Последна промяна от dj_marti79 на пон май 28, 2012 11:39 pm, променено общо 1 път.
dj_marti79 - специалист
tgv написа:
Марти, преди 3 години в Перник имаше цех за волтаици?
Да не би да си се възползвал?
Иначе темата е Преспективна.
Питах, и те правят само за износ.
http://www.ebay.co.uk/
Пишете - solar cells
и си избирате
но да не пише "new other"
а само "new"
после си пригответе още 100лв за другите материали
Върху моя панел падна една тухла от комина заради земетресението и сега е на "операционната" маса.
Може никога да не се избие но ще го правя напук на енергийните монополисти!
alien написа:
много съмнително ми се струва това, ама се оказа че си има научно обяснение, не знам като ефективност колко е и струва ли си но е по темата, и изглежда лесно за направа

http://www.youtube.com/watch?v=WTzE-9W7 ... re=related
Това е много интересно. Може ли някой да го преведе пълноценно?

Ето и още нещо подобно:
http://www.youtube.com/watch?v=vsUfIY37 ... re=related

Прикачен файл

DSC00116.jpg Ето как съм направил контролера на зареждането - простичко. 3 броя 7815 в паралел.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 23

Тема "Фотоволтаични панели (собствено производство ако може)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: