Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
wall - помощник
Ама твойта машина наистина ли е с шпилки с метрична резба, или просто ни бъзикаш? С тия мотори и тия шпилки да докараш тая скорост и тая точност ........... :?
tsenkov - специалист
Наистина, но човека е много напред с кад-кам системата. На светлинни години пред мен, а предполагам и от голяма част от всички нас.Компенсира слабата механика с перфектна софтуерна подготовка на детаилите.
angelfilev - специалист
MrMurdjo написа:
Те го колелцето
Изображение
MrMurdjo, би ли обяснил как е направено колелцето? Дали си направил контур и е обхождан с фино фрезерче, или на въртяща маса,зъб по зъб?
MrMurdjo - майстор
Нямам (надявам се само засега) четвърта (въртяща се ос). Плоска заготовка, обхождане по контура първо с по-дебел фрезер, после сваляне с по една десета с фрезер 0.8 мм и последно още 50 стотни на много бавна скорост за да може да следва точно контура и да се получи добра повърхност.
Не е върха, но като за първи опит аз направо съм доволен от резултата. Дори и без въртяща се приставка, пак е хубаво да се помисли за някакъв дорник за точно закрепване и центриране. Аз бързах, заготовката я бях залепил върху парче еталбонд с двойно лепяща лента. Но при тези малки размери, тя също дава някакво мърдане.

П.С. Това колелце е третото. Първото нямаше време да ме чакат и влезе директно в употреба. На второто промених леко реда на операциите, скоростите и дебелината на стружката, но бях пропуснал да коригирам дълбочината на инструмента и бе останала с 15 стотни по-голяма. Фрезерчето 0.8 задра леко в алуминия и ... прас :) , като в същото време отлепи и заготовката от основата.
wall - помощник
Имам три стъпкови мотора - Sonceboz 1А с ъгъл на стъпката 1.8 (200 стъпки/оборот), Sanyo 0.8А с ъгъл 15 (24 стъпки/оборот) и някакъв американски 0.6А с ъгъл 7.5 (48 стъпки/оборот). Свалил съм ги от много стари матрични принтери. Първоначално бях с идеята да ползвам тях, но по Х съм с два винта по проект и логично е те да са еднакви. Ако някой има и не му е потребен някой от първите два - да офертира (американеца е слаб и го пращам по Z в Ирак). Нали няма нищо срамно, въпреки мераците си, да стартирам от по-ниско ниво?
MrMurdjo - майстор
Най-първият вариант на Z оста, колкото да пробвам концепцията, беше точно с мотор със 7.5 градуса на стъпка и шпилка М8х1. Бавничко, но се справяше.
wall - помощник
MrMurdjo, Sanyo-то ме вкарва в загадка - с тоя голям градус и малко на брой стъпки в оборот ще се справи ли със задачата, какви са рисковете?
angelfilev - специалист
MrMurdjo написа:
Нямам (надявам се само засега) четвърта (въртяща се ос). Плоска заготовка, обхождане по контура първо с по-дебел фрезер, после сваляне с по една десета с фрезер 0.8 мм и последно още 50 стотни на много бавна скорост за да може да следва точно контура и да се получи добра повърхност.
Не е върха, но като за първи опит аз направо съм доволен от резултата. Дори и без въртяща се приставка, пак е хубаво да се помисли за някакъв дорник за точно закрепване и центриране. Аз бързах, заготовката я бях залепил върху парче еталбонд с двойно лепяща лента. Но при тези малки размери, тя също дава някакво мърдане.

П.С. Това колелце е третото. Първото нямаше време да ме чакат и влезе директно в употреба. На второто промених леко реда на операциите, скоростите и дебелината на стружката, но бях пропуснал да коригирам дълбочината на инструмента и бе останала с 15 стотни по-голяма. Фрезерчето 0.8 задра леко в алуминия и ... прас :) , като в същото време отлепи и заготовката от основата.
MrMurdjo, благодаря! Ясно ми е. За съжаление по този начин е ограничена ширината на колелцето.
Имам още един въпрос, как е построен контура, с каква програма. В Autocad и Solidworcs бих построил еволвентния контур по точки съединени ръчно с Spline. Навярно има други начини?
MrMurdjo - майстор
Да, дебелината се ограничава от работната част на фрезера. В случая колелцето трябваше да е 5 мм и стана. КАМ програмата, която ползвам има плъгин за генериране на профили на зъбни колела и ремъчни шайби, там направих контура. Мах3 също има някакъв плъгин, но не съм го разучавал.
Но истината е в четвърта ос-делител, закачен към Мах3.
velsi - Почетен майстор
wall написа:
MrMurdjo, Sanyo-то ме вкарва в загадка - с тоя голям градус и малко на брой стъпки в оборот ще се справи ли със задачата, какви са рисковете?
Ще се справи, но точността ще бъде малка заради ограничението за минимално преместване за една стъпка.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: