• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 45
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ijebdk - напреднал
Здравейте на всички! И при мен се получаваше огледален образ, оправя се с размяна на проводниците на стъпковия мотор, разменяш плюса и минуса, за да върти мотора в обратна посока. При мен огледалния образ не беше точно огледален, въртеше обратно само по ос Х, по ос Y си беше добре. Аз пък не съм особенно очарован от CamBam, въпреки че и аз работя с нея, с демоверсията. Все пак правя съвсем малки неща /програми/. И при мен се получават неточности, тоест машината си проявява характер и в един момент си тръгва по собствен път. Аз го оправям с рестартиране на компютъра непосредствено преди рязането, след това всичко е наред.
bdimov - специалист
Благодаря на колегата от горния пост! След размяна на кабелите и при мен се оправиха нещата :)
Да питам и нещо друго сега. Някой може ли да ме светне как става номера в CamBam с изрязването. За да стане ясен въпроса прилагам картинка. Интересува ме как да издълбая не самия контур ( в случая с картинката е окръжноста ), нито самата окръжност ( цялата ) ами "фона" т.е. това, което е между окръжноста и белия кант т.е. зоната в червено.
Предванително благодаря ако някой помогне :)

Прикачен файл

1.JPG
1.JPG (3.14 KиБ) Видяна 5348 пъти
MrMurdjo - майстор
Това е толкоз просто и логично ... :)
Избираш с натиснат контрол двата контура и от менюто казваш "джоб".
wall - помощник
Препоръчайте софт за 2D гравиране - непретенциозен към хардуера, лесен за работа и ............. по възможност да е free. Ще се ползва за гравиране на портрети върху черен мрамор и гранит.
bdimov - специалист
Колеги, дайте линк към читава версия на Мач3-ката и сътветно крак , пач или каквото трябва там за нея. Гугъла много неща изплюва но ако може да бъде все пак от по-достоверен източник.
Бях качил програмката, обаче има дни, в които върви без проблем, а има дни, когато ми скъсва нервите. През 2-3 мин. ми дава ""ерор - външен стоп бутон ". По окабеляването съм сигурен че нямам нищо хлабаво и т.н.
MrMurdjo - майстор
Не е крива програмата.
По-вероятно да имаш проблем с окабеляване или принтерския порт да няма добри логически нива, или интерфейсната платка да не ги поддържа на нужното напрежение по една или друга причина.
mika - специалист
Bdimov, отиди в Mach3 > Config > General Config > Input Signal Debouncing/Noise rejection. В полето на Debounce Interval сложи стойност 300 и виж дали е по-добре, а ако няма промяна я вдигни на 500 или по-нагоре.
Някои решават проблема хардуерно, като поставят 0.1uf кондензатори на входовете за контрол. Но според мен, най-доброто решение е екранирани кабели с екрани, занулени само от едната страна.
Последна промяна от mika на вт юни 12, 2012 2:00 am, променено общо 1 път.
bdimov - специалист
Между шпиндела и честотния му инвертор има малко над един метър ( инвертора е лек около килограм и съм го закачил на портала т.е. на Y-ка ). Кабела между тях е екраниран. Екранирани са и всички кабели в кутията ми за управление, както сигналните, така и силовите. Между кутията за управление и стъпковите не са екранирани но са на отделни 4-ки за трите мотора поотделно.Дължината им е около 2,3 метра общо т.е от кутията то машината и окабеляването по самата машина. Крайни изключватели още не съм монтирал, а стоп бутона е просто едно мостче все още. :?
Колкото до принтерския кабел , какво имаш в предвид под качествен? Купих 2 кабела , единия се оказа че е толкова качествен че от 25 пин-а имаше връзка между 2-3 само. Другия също беше много негоден и накрая си го направих сам ( букси, капачки за тях , 25 жила по 2,5 метра дълги и 1 час започване и снопиране ). Екран няма но ако се наложи мога да го екранирам.
Остана като че ли проблема с порта. Когато го меря на отворено положение т.е. на пиновете има постоянно високо ниво, мисля че напрежението беше 3,5 волта. Пишеше в опътването към контролера че работи на 5 волта и това може да прави проблем.
sstefanov - майстор
wall написа:
Препоръчайте софт за 2D гравиране - непретенциозен към хардуера, лесен за работа и ............. по възможност да е free. Ще се ползва за гравиране на портрети върху черен мрамор и гранит.
www.linuxcnc.org
MrMurdjo - майстор
bdimov написа:
...................
Остана като че ли проблема с порта. Когато го меря на отворено положение т.е. на пиновете има постоянно високо ниво, мисля че напрежението беше 3,5 волта. Пишеше в опътването към контролера че работи на 5 волта и това може да прави проблем.
Някои компютри и портовете им ползват 3.3 волта за високо ниво и наистина може да е проблем. Зависи от конфигурирането, но е-стопа обикновено сработва на логическа нула.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 45

Тема "CNC софтуер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: