Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nunep - специалист
foksss, за да стават промените активни първо натисни бутона "RESET" да светне постоянно зелено т.е. да включиш моторите и тогава нулираш или променяш ръчно стойностите на всяка координата.
mika - специалист
Foksss, в страницата на Mach3 отиди в Support > Tutorial Videos > ArtSoft VideoTutorials > Homing, Limits, and Offsets. Там е обяснено подробно как се работи с координатните системи в програмата.
foksss - помощник
Благодаря за информацията, ще разгледам не само този, но и останалите туториали от сайта им - Благодаря ти mika!
MrMurjo - твоят трик стана нагласих си ги, изклчих захранването нулирах си ги и като погледна в display mode виждам ограден работният плот който съм задал в homing, limits ( макса ми е 50 мин 0 и на двете) и уш всичко е наред, местя със стелките и като местя отместването на диспеля е правилно. Зареждам някой от примерните файлове g-code в папката на mach-a черепа и костите и съответно той излиза не вътре ами по диагонал извън моите координати..явно ще се наложи да прочета и разгледам всички неща и ако имам проблеми, ще се обърна към вас, започвам да си мисля,че трябва да дефинирам масата в средата и и там да е home мястото 0лата и по някакъв начин да го наглася като зареди файла да се пада точно в центъра му...може и да греша...
MrMurdjo - майстор
Зависи къде спрямо координатната система на САМ програмата е разположен графичният оригинал. Ако центърът му е на 0/0, то просто закарваш машината на средата, нулираш Х и У и от там насетне ще ти работи с положителни и отрицателни координати, симетрични по абсолютна стойност спрямо средата, която е станала начало на координатната система.
velsi - Почетен майстор
Имай предвид обаче, че това начало на координатната система, което може да бъде на произволно място е чисто софтуерно и няма нищо общо с хардуерната позиция "home", базирана на крайни изключватели. Ако по време на изпълнението на програмата нещо се обърка (изпусната стъпка, инструмента удари някъде или се счупи, забие компютъра и т.н.) нямаш никакъв шанс да повториш програмата, ако не си ползвал хардуерната точка "home", а само произволно, софтуерно зададено място за начало.
foksss - помощник
Здравейте колеги, искам да задам следният въпрос. Разглеждам туториалите на официалният сайт и гледам homing, limits and offsets. Инсталирах си програмата March Version R3.043.022 9 (намерих я из тракерите) и си направих инсталация на лаптопа...направих всичко по туториала 100х100 размерите след което си вкарах г-кода всичко се появява всичко е наред.
В момента в който изключва machine coord`s задам си 50 на х и 50 на у нищо не стана, пробвах със стрелките пак не става, дадох ресет-а и започнаха да се мърдат -отидоха точно в средата. Нулирам осите и давам Regein toolpath ( както е на туториала) и това което става е да застане до левия ъгъл и нищо повече? Каква е причинат няколко пъти пробвах....някой ще сподели ли?

Благодаря Ви!
foksss - помощник
...интересното е, че успях да го преместя в работния плот, но само като местя със стрелките, когато напиша координатите и нулирам - преестване няма, което е странно, може би бъг не знам?!
MrMurdjo - майстор
Да бе, цял свят работи с този продукт, бъговете ги откриваме само българите май :)
foksss - помощник
:) прав си, при нас българите, винаги вината е другаде :) имам още да чета по настройките на двигателите и др...но все пак имам началото а и този формум ми помогна много - Благодаря Ви :)
foksss - помощник
Здравейте отново, сблъсках се със следния проблем, когато си начертая 2 кръгчета в solidworks и им задам диаметър ескпортвам в dxf и след това си рпавя G-кода с Ncplot. Проблемът е че размертие не отговарят на тези които съм задал? Сигурно пропускам някоя настройка или го правя с грешна програма?

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: