• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
fox_vt - майстор
А какво стана със процесорното управление от колегата kabel96 тръгна ли или се отказахте :?
kikirikiki - специалист
Не съм се отказал,
намерих тук това което ми трябва
http://www.heliostaat.nl
към 450-500 евро всичко
Large - специалист
Да ви кажа аз какво съм замислил ... :? :-D
Уточнявам че съм с южно изложение .. :roll:
Сателитна чиния , голяма (коко голяма.. не знам точно) , с огледална повърхност (каква точно... не знам) . Във фокуса се намира стъклен термос (прозрачен , не знам от къде точно ), пълен с неръждаема тел за чинии от ...дааам.. не знам точно.
Какво обаче знам : :lol:
Концентрирания сноп лъчи се събира в термоса , където освен тел за чинии има и вода. Идеята на телта е да "хване" светлинната и топлинната енергия и да ги пренесе към водата .От там по тръбичката и хоп в подовото, стеното таванското или каквото утопление имате или радиатор . Това е за зимата , лятото - право в бойлера .
Идеята на термоса е да не се позволява топлина концентрирана върху телта за чинии да бяга навън. Не съм сигурен една помпа, дето би задвижвала водата в такава система колко вата ще консумира, и колко голям фотоволтаичен пален би бил достатучен да я захранва ,( ако циркулацията не става естествено, де ) .
По този начин "само" трябва да се и направи система да следи слънцето и козирка от зависливи съседи .
Концепцията гарантира поне няколко топли дни през зимата и много тръби/кабели из къщата. :-D
fox_vt - майстор
Е хеххе колега разсмя ме преди лягане :lol: :lol: то много неизвестни в твойта схема има.Те хората вече са го измислили това казва се вакуумно тръбен колектор :lol: :lol: Още не мога да се спра да се хиля :wink:
quietmadness - специалист
Large написа:
Да ви кажа аз какво съм замислил ... :? :-D
Уточнявам че съм с южно изложение .. :roll:
Сателитна чиния , голяма (коко голяма.. не знам точно) , с огледална повърхност (каква точно... не знам) . Във фокуса се намира стъклен термос (прозрачен , не знам от къде точно ), пълен с неръждаема тел за чинии от ...дааам.. не знам точно.
Какво обаче знам : :lol:
.......................................................
Концепцията гарантира поне няколко топли дни през зимата и много тръби/кабели из къщата. :-D
Минах през тия идеи.
Даже през жегите, когато слънчевата енергия е в излишък, мислех да се възползвам от идеята на онези хладилници дето са с нагревател вместо компресор и да превръщам жегата в хладно, колкото повече слънце толкова повече студено. :supz:
Да бе! Още ми стои един такъв хладилник зад гаража за проби. Само като се замисля с какъв зор намерих работещ и никому непотребен.
Технологичните проблеми за разрешаване не са малко, а при наличие на вакуумно тръбния колектор с неговото опростено устройство и готови части, упражнението е направо безмислено.
Виж за хладното сега новата ми идея е да бодна още един сондаж в двора и да се възползвам от 12 - 13 градусова вода и разни радиатори, термопомпи...
ge6aaaa3 - специалист
Откажи се от огледалата. Ще стане някой сакатлък... Обмислял ли си идеята за полирана алуминиева ламарина? Полираш и ВЕДНАГА лакираш, за да не се пасивира. Става почти толкова лъскаво, колкото огледало и в пъти по-леко. Освен това, с подгодяща лостова система, ще можеш да "издуваш" и "вдлъбваш" огледалната повърхност, вместо да я въртиш. Цялата конструкция за огледална повърхност 3х3м, ще ти тежи, не повече от 100кг.
ПП На мен ми е интересно, защо ти е да ти пече слънце в апартамента, ама въпрос на избор... :mrgreen:
fox_vt - майстор
Тая "подходяща лостова система" ще е толкова сложна и прецизна че по добре да се насочи към студен термоядрен синтез по може и да сполучи :lol: Нали разбирате че част от милиметъра при огледалото ще закара зайчето на няколко метра при растояние 50-100 метра.
ge6aaaa3 - специалист
Ами, дори и да я върти, пак е по-добре да използва алуминиева ламарина. Рамката може да се направи от няколко винкела. На ламарината, не и пречи лекото огъване, което ще се получава при вятър, а се сещаш какво ще стане с огледало...
fox_vt - майстор
За ламарината съм съгласен напълно а иначе има такива лостови системи коригиращи температурните и гравитационни изкривявания във големите телескопи но е изключително трудно да се направи такава система вкъщи.Иначе бих дал друга идея за темата-на перваза на прозореца се инсталират огледални панели дали стъкло дали ламарина който както иска.Като тия панели ше са на неподвижна констукция примерно дължина колкото е прозореца и ширина към метър.Ще бъдат поставени под такъв ъгъл че да отразяват светлина от небето към тавана на стаята за препоръчване да е бял.Идеята е да не се гони слънцето а да се вкара разсеяна светлина идваща от небето от всички посоки и да се разсее от тавана.Вече дали ще има някакъв ефект кой знае ама е елементарно.
8180 - майстор
Като сте вдигнали темата да споделя една щура идея, която ми мина през главата в началото на темата. Не съм я обмислял сериозно, но... за Направи сам. :?

Често възниква въпросът за насочването. Заради сложността на управлението по сигнал от слънцето, много колеги се насочиха към управление без обратна връзка - по програма (календар-часовник), заложена в контролер и т.н..
Предлагам за размисъл и евентуално развитие идея за пасивно управление с обратна връзка по интензитета на огряване.
Би могло, според мен, с по два цилиндъра (сфери, друг обем) за всяка ос да се осъществи пневматично/хидравлично преместване до постигане на баланс.
Не съм мислил как точно би изглеждало и струвало - идеята е нагретият флуид във всеки обем да въздейства в посока на своето засенчване, респективно огряване на противоположния. Когато въздействията се изравнят съоръжението ще е насочено в търсената посока (поне за термо- и подобни панели, в случая огледала).
Първото, което хрумва е обемите да се разположат частично във сянката на самия панел.
Флуидът да се подбере с добър термичен коефициент на разширение.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Изкуствено Слънце?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: