Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
solar_entusiast - специалист
Здравейте, аз съм представител на една двуфамилна кооперация(къща), която има идея да си монтира фотоволтаична инсталация на покрива с последващо подвързване към ЧЕЗ за изкупуване на произведената енергия.
По направените от нас разчети върху площа с която разполагаме може да се монтират панели с обща мощност около 13kWp.
Въпросът ми към знаещите е каква е процедурата по свързването и към мрежата на ЧЕЗ. С други думи какви документи трябва да се приготвят.
Като първа информация разбрах, че може би ще е нужно регистрация на фирма.
Ще съм благодарен, ако някой е минал този път да сподели. Предполагам, че това ще е полезно и на други ентусиасти имащи възможност да си монтират такава инсталация.
tysonlkr - специалист
Не искам да ви разочаровам за ентусиазма ви, но нали знаете че в България не е като в белите страни. Тук не може всеки да си сложи панели на покрива и да продава на енергото. В БГ само "богоизбрани" могат да си направят соларни паркове и да си гарантират едни много добри и сигурни доходи за години напред.
Бих се радвал ако греша, но едва ли :evil:
Ако го осъществите споделете опит.
И нашата идея е същата, а и мощността е близка на тази.
Явно ще трябва да се разходим до Лозен да го разпитаме човека.
ХУЛИГАНЮ2 - специалист
Губиш си времето,друже.
По-добре си вържи бойлера и климатика към инсталацията.Икономията ще е твоята печалба.Искаш да изкараш пари от тази "държава"ли?Забрави на мига!!! :lol:
До някъде е така, но по този начин ще я изплащаме тази инсталация около 20години, докато при изкупуване на енергията около 10.
Ако нестане просто ще се откажем - не си струва инвестицията.
VLADO66 - майстор
solar_entusiast написа:
До някъде е така, но по този начин ще я изплащаме тази инсталация около 20години, докато при изкупуване на енергията около 10.
Ако нестане просто ще се откажем - не си струва инвестицията.
Ако говориш с ентусиаста от Лозен сигурно ще резбереш че нервите не си заслужават усилията,особено при сегашните условия на редуциране по всякакъв начин на цената за изкупуване на енергията от ВЕИ.

Тема "Многофамилна фотоволтаична инсталация?!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: