Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
NeoBoss - специалист
не , това е вариант само за върху камъка , защо при него се прилага само леко пилване. При обработката на дърво и алуминии натоварванията по 3те оси ще са много по големи, особено по Z и ще се измества. Мойта идея да е само със едно рамо . За да няма значение ширината и дължината на материала който ще се слага. А работната площ да си остане малка (А4). Но не намерих някой да я е правил така та сигурно няма да стане.
Но не намерих и изпълнение в което да е захваната на тавана, като това също би дало доста плюсове.
STEPER - специалист
NeoBoss написа:
не , това е вариант само за върху камъка , защо при него се прилага само леко пилване. При обработката на дърво и алуминии натоварванията по 3те оси ще са много по големи, особено по Z и ще се измества. Мойта идея да е само със едно рамо . За да няма значение ширината и дължината на материала който ще се слага. А работната площ да си остане малка (А4). Но не намерих някой да я е правил така та сигурно няма да стане.
Но не намерих и изпълнение в което да е захваната на тавана, като това също би дало доста плюсове.
Не знам какво имаш пред вид да бъде с едно рамо защото ти е необходимо да реализираш 3 равнини в пространството
и разположени една спрямо друга по определен начин.Но не казвам,и че не е невъзможно тъй като е реализирано при 5 и 6 осовите машини.Но тук целта не оправдава средствата.
Разбира се няма и да намериш някой да е правил така,защото хората правят големи машини на които могат и А4 да работят а и по голями детайли от А0.
Но не мисля,че има някакъв проблем за да реализираш идеята си.
Примери в мрежата бол.
И в твоя пример идеята се свежда до следното:
Окачваш остта Z на тавана или на някаква конструкция под него,като и осигуряваш и необходимото място за движение нагоре и надолу в зависимост от твойте изисквания.
А на земята реализираш масата която да се движи по остта Y и X с размери в зависимост от големината на детайлите
върху които ще работиш.
Прилагам и някои снимки в които има нещо общо с тази концепция.
Поздрави

Прикачен файл

hawklogo.JPG
hawklogo.JPG (48.14 KиБ) Видяна 4066 пъти

Прикачен файл

mash_04.jpg
mash_04.jpg (25.83 KиБ) Видяна 4066 пъти

Прикачен файл

Mini_Mill.gif
Mini_Mill.gif (34.36 KиБ) Видяна 4066 пъти
Filomatis - специалист
Здравейте!Имам отново нужда от помощ за моята плазмена маса!Не знам какви настройки да направя в Ports&Pins за релето,което пали дъгата.Например тази код:
N5 (File Name = flanec on Sunday, December 16, 2012)
N10 (Default Plasma Post)
N15 G91.1
N20 G0 Z2000.0000
N25 G0 X-35.0000 Y0.0000
N30 G28.1 (Probe for Stock)
N35 G0 Z0.0000
N40 M3(PLasma On)
N45 G4 P0.1000
N50 G2 X35.0000 Y0.0000 I35.0000 J-0.0000 F60.00
N55 X-35.0000 Y0.0000 I-35.0000 J0.0000
N60 G4P0.10
N65 M5 (Plasma Off)
N70 G0 Z60.0000
N75 G0 X-50.0000 Y0.0000
N80 G0 Z0.0000
N85 M3(PLasma On)
N90 G4 P0.1000
N95 G2 X50.0000 Y0.0000 I50.0000 J-0.0000
N100 X-50.0000 Y0.0000 I-50.0000 J0.0000
N105 G4P0.10
N110 M5 (Plasma Off)
N115 G0 Z60.0000
N120 M30
за да може М3 да включи релето в контолера,палещо дъгата.Благодаря ви предварително!
STEPER - специалист
Filomatis
Мога да те насоча към един човек на форума под ник skartalov много вещ в материята и производител на машини
и който ни беше като гуру в началото на CNC-строенето. :partyman:
Казвам Мога защото отдавна не се е появявал открито на форума / а може да е и под друго име/но съм сигурен,че го чете защото последното
му посещение е в Чет Сеп 13, 2012 7:41 am. :wink:
Уверен съм и смятам,че ще сподели проблема с теб ако се обърнеш на лични към него.
Аз не бих се наел да коментирам този проблем тъй като не съм дълбоко запознат с плазменото рязане,но от многото
филми които съм гледал на You Tube алгоритъма на работа който съм възприел за себе си е следния:
При пускане на машината и програмния код, Z остта с горелката слиза надолу и на някакво растояние от метала /вероятно го и докосва/ се запалва дъгата,след което отскача нагоре и застава на строго определено растояние необходимо за правилното горене като започва да изпълнява програмния код и да реже.За гасене горелката се вдига нагоре с което растояноето става голямо и дъгата от само себе си прекъсва.
Не знам може и да греша,защото ако се учеше човек само от гледане,кучето отдавна да беше станало месарин тъй като цял живот гледа как се реже месото. :-D
ДА ама НЕ.
Аз мога да ти помогна само като ти предложа ръководството на Mach3 преведено на руски или в оригинал на английски език.Зависи кое предпочиташ.
Поздрави
nunep - специалист
NeoBoss, просто ми хрумна ако се направи голям масивен плот с отвор А4 и под плота монтирана CNC с главата надолу. Тогава захлюпваш раклата отгоре на плота и само да се прихване здраво към плота. По този начин няма да имаш ограничение за ширина и височина, само за тегло :)
Filomatis - специалист
STEPER написа:
Filomatis
Мога да те насоча към един човек на форума под ник skartalov много вещ в материята и производител на машини
и който ни беше като гуру в началото на CNC-строенето. :partyman:
Казвам Мога защото отдавна не се е появявал открито на форума / а може да е и под друго име/но съм сигурен,че го чете защото последното
му посещение е в Чет Сеп 13, 2012 7:41 am. :wink:
Уверен съм и смятам,че ще сподели проблема с теб ако се обърнеш на лични към него.
Аз не бих се наел да коментирам този проблем тъй като не съм дълбоко запознат с плазменото рязане,но от многото
филми които съм гледал на You Tube алгоритъма на работа който съм възприел за себе си е следния:
При пускане на машината и програмния код, Z остта с горелката слиза надолу и на някакво растояние от метала /вероятно го и докосва/ се запалва дъгата,след което отскача нагоре и застава на строго определено растояние необходимо за правилното горене като започва да изпълнява програмния код и да реже.За гасене горелката се вдига нагоре с което растояноето става голямо и дъгата от само себе си прекъсва.
Не знам може и да греша,защото ако се учеше човек само от гледане,кучето отдавна да беше станало месарин тъй като цял живот гледа как се реже месото. :-D
ДА ама НЕ.
Аз мога да ти помогна само като ти предложа ръководството на Mach3 преведено на руски или в оригинал на английски език.Зависи кое предпочиташ.
Поздрави
Май открих къде ми е проблема.Забравил съм да махна една отметка,която забранява работата на шпиндела(в случая-плазмата).Но за съжаление не съм при машината,ще я тествам утре.
До "STEPER".
Може ли да ми изпратиш емаил адрес, че съм нов във форума и не мога да ти отговоря на ЛС.
Алуминиев лист 10мм мисля да поръчам от http://www.astoilov96.com/.Миналата седмица ходих до склада им в Дружба. Имат всякакви наличности и режат по размер не е задължително да се взима цял лист.
MrMurdjo - майстор
Filomatis написа:
Здравейте!Имам отново нужда от помощ за моята плазмена маса!Не знам какви настройки да направя в Ports&Pins за релето,което пали дъгата.Например тази код:
Ти по-сетне май си намерил проблема. М3 пуска шпиндела, М5 го спира. Трябва да конфигурираш на кой пин да излиза сигнала, съобразено с твоя контролер, който би трябвало да има реленце за целта. И кое е активното (включено) логическо ниво - нула или единица.
След това, ако си с Мах3, без да пускаш код, с бутона за пускане и спиране на шпиндела в диагностичния екран може да провериш и да настроиш работата.
Кога точно ще пуска горелката вече зависи от САМ програмата, с която правиш кода. Дали го прави автоматично или може да вмъкнеш команда. Ако не, се налага да се редактира после кода и да се преместят или добавят команди за пускане и спиране.
Filomatis - специалист
MrMurdjo написа:
Filomatis написа:
Ти по-сетне май си намерил проблема. М3 пуска шпиндела, М5 го спира. Трябва да конфигурираш на кой пин да излиза сигнала, съобразено с твоя контролер, който би трябвало да има реленце за целта. И кое е активното (включено) логическо ниво - нула или единица.
След това, ако си с Мах3, без да пускаш код, с бутона за пускане и спиране на шпиндела в диагностичния екран може да провериш и да настроиш работата.
Кога точно ще пуска горелката вече зависи от САМ програмата, с която правиш кода. Дали го прави автоматично или може да вмъкнеш команда. Ако не, се налага да се редактира после кода и да се преместят или добавят команди за пускане и спиране.
Този проблем го реших,ама си имам друг вече! :x Прецака се плазмата нещо и не пали!Че на всичко отгоре не е и моя!Утре ще идва техник да я види.
dobrinski - специалист
Днес ходих до Бактрейд за винт с трапецовидна резба и материал за гайка полиетилен - терефталат /както някъде доста назад беше препоръчал Скарталов/. От там обаче ми казаха, че за целта е по добре полиамид.
??????

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: