• 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
STEPER - специалист
pulsar написа:
Попадна ми един серво мотор и съответно реших да го завъртя с предлагания от SIRIUS PCB драйвер. Взех си и този контролер за да ползвам STEP и DIR сигналите.С драйвера проблеми няма, но с контролера голяма греда. Платката която получих имаше няколко грешки при опроводяването, съмнява ме, че е тествана, но това са бели кахъри по лошото е, че пика направо печеше.Затова реших да попитам тук, че със Сириус няма изгледи за комуникация.
Вярно е,че със Сириус няма комуникации.Аз съм им сърбал много попарата.При тях всичко е грешно.
Дори заради сгрешен бял печат на тяхна платка ми предаде богу дух и един микропроцесор.Няма лошо да копираш нещо от мрежата което е FREE и да правиш бизнес,но поне го направи
като хората, за да не страдат потребителите.Ни при тях това не важи - няма отговорност,няма разбиране.Щом си се удавил- дави се.
pulsar
Прегледах архивите си и мисля,че намерих това което може би търсиш.През 2010 година съм съхранил от руски сайт - Hex-а,изходника,платката и схемата на този контролер.
PCB-то е LAY формат и няма да имаш проблем да си я повториш.Аз съм го правил на времето този контролер за да си пробвам ръчно драйверите които правих и тествах.
Дай ми един мейл на лични за да ти изпратя материала.
Поздрави
teukoo - напреднал
Колеги здравйте! Искам да ви попитам нещо. Разполагам с контролер с вградени драйвери за 4 оси ММ2001 и готова машина за рязане на стериопор. След доста работа дойде време това нещо да се пусне и заработи. Пуснах захранването към платката без да съм включил ПЦ и моторите зажужаха но след около половин минута изгоря диодът Д2 и четирите унтегралки на драйвера както и два ценера, каква може да е причината?
Платката е готова от сириус моторите са по 1.6А а на платката дават по 1А на мотор. През този диод минава захранването на моторите а диода по спецификация е за 3А а чиповете за моторите им дават до 1.8А. Дали грешката ми е че не бях включил компютара или нещо друго е причината.
Ако нямате и не можете да намерите инфо за платката мога да ти предоставя. В документацията която си намерих в нета дават да се смятат мощните резистори които са на изхотите на средните изходи към моторите. Имам и още въпроси но засега това стига по нататък другото.
Поздрави!
otico - напреднал
Аз се чудя как още никой не се е оплакал от тази фирма в комисията за защита на потребителите. То с нея очевидно са повече проблеми от колкото полза, да не говорим за парите. Май в този форум няма един човек който да си е взел готово нещо от СИРИУС и то да е работело и на всичкото отгоре не отговарят някой ако ги потърси за помощ.

На въпроса, най – вероятно проблемът не е в това че не си свързал кабела на PCто. В този случай липса разрешаващият сигнал (както и другите сигнали за стъпка и посока) и би трябвало моторите просто да стоят неподвижни, но не и да има проблеми с електрониката. От всички отзиви за СИРИУС в тази и главната тема за CNC бих предположил, че има грешка някъде в монтажа на платката или в самата платка. Провери всички елементи дали са свързани като трябва, също и пътечките да не дават някъде на късо, 99 % проблема е в готовата електроника. Разбира се има и възможност ти да си сгафил нещо (провери как си вързал контролера към захранването). Всъщност ако беше разгледал форума предварително щеше да направиш тези проверки още преди да пуснеш контролера за първи път, просто наистина случаите в който хора са си купили готова и „тествана” електроника от СИРИУС и всичко е било като хората се броят на пръсти. Аз на твое място щях да се оплача, ако проблемът е в електрониката разбира, особено ако си купил варианта за който пише че е сглобен и тестван.

Успех в начинанието и не се отказвай.
pulsar - специалист
Щом става въпрос за СИРИУС съм много внимателен с техните изделия. Последния контролер който взех от тях имаше доста грешки при опроводяването, дори и захранването на пика бяха обърнали. :axe:
stilnik - специалист
"...Че ще се преборя с това чудо - ще се преборя. Мене повече ме интересува поведението на тези платки при колеги , които ги използват в техните машини. Ако при тях всичко протича нормално - значи и аз ще го открия. Понеже съм прочел мненията в целия форум , оставам с убеждението , че всеки е доработил тези платки за да тръгнат нормално. А когато не тръгват , просто ги заменят.[/quote].."

Е ,преборих се. Трите оптрона КВ 817 за DIR по XYZ- неподходящи. По ос А , същия тип оптрон работи без грешка. С подмяната им всичко тръгна съвсем коректно, дори и окръжностите се затварят, въпреки че механиката не е от най - надежните!

И един въпрос - има ли шрифт в AUTOCAD , който да е подходящ за трансформиране в GCODE?
teukoo - напреднал
При това положение опасенията ми повече са да не би моторите да са претоварили платката. От инфото което намерих из нета се споменава че трябва да се изчислят мощните резистори спрямо данните на моторите а от инфото на сириус нищо не се разбира (бих казал общи приказки). Днес ще сменя изгорелите елементи и ще променя захранването към моторите и ще го наглася спрямо моторите и резисторите за проба. Макар, че по този начин моторите ще работят в границите на захранването посочено от производителя на моторите. За по нататък ако всичко тръгне ще опитам и пренавиване на моторите ако намеря информация за това за да ги наглася според това да са най ефективни. Аз не съм много запознат с конструкцията на моторите но за жалост тези които имам са 1.6А а въртящият им момент е доста слабичък около 0.070N/m. за сметка на корпуса който отговаря на 1.5N/m. при други мотори. http://www.jameco.com/Jameco/Products/ProdDS/223870.pdf 57BYG059
Предполагам има начин да се промени това.
MrMurdjo - майстор
stilnik
Имах подозрения за оптроните, но някой тук каза, че били бързи. Там си трябват действително бързи и даже по възможност с тригери на Шмит, за формиране на стръмни фронтове на импулсите.

teukoo
Драйверите нямат ли тример-потенциометри за предварителна настройка и задаване на максималния ток? Ще се видиш в голямо приключение, ако се опиташ да пренавиваш мотори. Най-вероятно няма да се получи очаквания резултат. Като гледам, не са по-слаби от тези, които ползвам аз (моите са за 1.5 А максимален ток, работят при напрежение 28 в в момента). Проблемът вероятно е при драйверите им.
teukoo - напреднал
Не нямат за регулиране освен че има сензорно за реотана но и за още настройки които не можах да разбера заради това че анлийския не ми е роден език.
Ето от тук може да се дръпне малко инфо за платката на който му е интересно http://gm.cnc.free.fr/en/interfaces.html
Ако някой по запознат разбере дали може да се регулира тока нека сподели иначе в момента съм в шах и готова машина не върви. Помагайте не знам как се качват снимки за да пусна някоя на машината.
stilnik - специалист
[quote="MrMurdjo"]stilnik
Имах подозрения за оптроните, но някой тук каза, че били бързи. Там си трябват действително бързи и даже по възможност с тригери на Шмит, за формиране на стръмни фронтове на импулсите.

Странното е , че същият тип оптрон по ос А работи перфектно! А оптроните са закупени са от една и съща фирма. Сигурно пак китайска изработка последно качество.
MrMurdjo - майстор
Абе хора, що се занимавате с разни екзотични драйвери? Не че не съм пробвал, но винаги, когато ползвам нечий готов файл с фърмуер за микроконтролер, съм в състояние на несигурност. Щото не съм го писал аз и не знам какво точно съдържа. Освен ако няма изходния програмен код и човек да го разучи.
За нашите нужди, още повече за първа машина, има интегрални драйверни схеми, с които много лесно се правят драйвери при ясни параметри.
Аз например ползвам еднополярни, на базата на SLA7062M, и съм много доволен. Оптрони се слагат на контролера, да напправят галванично разделяне между машината и компютъра. На драйверните платки е достатъчно да има буферни повторители, реализирани с ТТЛ съвместими чипове. Монтирани на цокъл, те са хем като бушони за командните линии, хем формират качествени импулси непосредствено към линиите за управление на драйверния чип. Регулирането на тока е фасулска работа, съвсем малко аритметика и един волтметър.
  • 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: