• 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
teukoo - напреднал
Може да да е фасулска работа колега но не всеки разбира от фасул или едни знаят как да го отглеждат други как да го приготвят а трети за най лесно само консумират. Това в кръгът на шегата. Сигурно е лесно но за такива като мен не е или поне не знам начина(способа) за направата на това регулиране. Както се казва всеки е добър в нещо си малко са хората които са добри в повечко области.
STEPER - специалист
MrMurdjo написа:
stilnik
Имах подозрения за оптроните, но някой тук каза, че били бързи. Там си трябват действително бързи и даже по възможност с тригери на Шмит, за формиране на стръмни фронтове на импулсите.
Не. Не си имал подозрения за оптроните,защото тук се касае за некачествени елементи.
Аз написах,за 6N137, че са бързи оптрони - High Speed 10MBit/s Logic Gate Optocouplers.Чети Datasheats-а на тях.
Контролера на Сириус К4AX-PWM /за който ставаше дума/ е изпълнен с оптрони 6N137 /и има защо/, а тук изведнъж се говори за КВ817.
Но и те действително са достатъчно бързи за това приложение.
По Datasheats-а хх817 имат типична честота 80 KHZ а максималната не се нормира от производителя.
Щом казваш "Там си трябват действително бързи и даже по възможност с тригери на Шмит" оптрони,
интересно е да се рабере ти какви използваш и с какъв Kernel Speed работиш,за да си сверим часовниците?
Поздрави

Прикачен файл

6N137.rar
(604.63 KиБ) Свален 129 пъти
Последна промяна от STEPER на пон яну 07, 2013 8:02 pm, променено общо 1 път.
STEPER - специалист
teukoo написа:
Може да да е фасулска работа колега но не всеки разбира от фасул или едни знаят как да го отглеждат други как да го приготвят а трети за най лесно само консумират. Това в кръгът на шегата. Сигурно е лесно но за такива като мен не е или поне не знам начина(способа) за направата на това регулиране. Както се казва всеки е добър в нещо си малко са хората които са добри в повечко области.
teukoo,
Опитай с това.Може да ти свърши работа.

Прикачен файл

L297_L298_Uref_Rs.rar
(211.59 KиБ) Свален 166 пъти
stilnik - специалист
"...Там си трябват действително бързи и даже по възможност с тригери на Шмит[/b]" оптрони,
интересно е да се рабере ти какви използваш и с какъв Kernel Speed работиш,за да си сверим часовниците?..."

Става някаква бъркотия. Мнението цитирам "Там си трябват действително бързи и даже по възможност с тригери на Шмит[/b" е на MR. Murdjo.

А колкото до оптроните 6N137 управляват STEP и в моята схема си вършат чудесно работата , a KB817 управляват -DIR. Некачествени са тези, които управляват DIR по оси XYZ , защото същият тип по ос А работи перфектно. И всъщност , благодарение на него открих повредата. Иначе работя с 25Khz на един стар Compaq 7800 c LPT , който за сега се държи много прилично. Междувременно , докато търсих причината за некоректната работа на платката, смених още два стационарни компа - единият с P4 , a другия с Athlon двата на 1,6Ghz. Този с P4 се сработи веднага с контролера и всичко беше ОК, докато Athlon- и до сега ми дава ядове. А свързан към него принтер работи без проблемно. Вероятно по-бавен е порта - като монтирам второ LPT ще се разбере каква е причината.
STEPER - специалист
Колега stilnik,
Бъркотията се създава когато неправилно се разбира,чете и използва форума.
Недейте подменя мнението на хората.
Много е ясно,че по същество цитирам колегата Mr. Murdjo и бих искал да
обменя мнение с него /не с Вас/ по отношение на използваните оптрони и Kernel Speed-а
в Mach3.
MrMurdjo - майстор
STEPER
Нямам нищо какво да кажа против 6N137 (HCPL-2631). Точно такива съм си взел за новия контролер, който планирам да си направя.
Тук въпросът не е само до честоти, защото управлението е по фронтове и качеството на формата на импулсите е от решаващо значение. А тези оптрони имат вграден логически гейт и това допринася за високата скорост при цифрова комуникация. Като написах, че някой е споменал за бързи оптрони, не помнех кой и за какви оптрони точно е говорил. Така че ако случайно го приемаш като някакъв укор или критика, не съм имал подобни намерения.
Чисто и просто например в китайските изделия оптроните са каквито са имали под ръка. Затова има проблеми и при тях, както и при работата им с по-високи скорости.

Колкото до моята система, тя все още не е галванично разделена. Малко повече внимание при монтажа и окабеляването и няма проблеми. А ядрото ми е на 25 кХц. Моторите не могат да понесат по-високи скорости така или иначе, а старичкият Пентиум се задъхва и започна да забива моторите по време на работа, когато се опитах да я увелича.
stilnik - специалист
STEPER написа:
Колега stilnik,
Бъркотията се създава когато неправилно се разбира,чете и използва форума.
Недейте подменя мнението на хората.
Много е ясно,че по същество цитирам колегата Mr. Murdjo и бих искал да
обменя мнение с него /не с Вас/ по отношение на използваните оптрони и Kernel Speed-а
в Mach3.

Не , не колега Steper. Освен "...когато неправилно се разбира,чете и използва форума...", трябва правилни и да се изразяваме. Когато направите микстура от няколко различни поста , обикновено се получава бъркотията. Mr Murdjo никъде не е коментирал оптрони KB817 в платката на Сириус , а това бях аз. И второ - в описанието на контролера дадено от Сириус , никъде не са цитирани оптрони KB817, така че Mr. Murdjo няма от къде да коментира KB817, oсвен по някакво съвпадение. В спецификацията на контролера са фиксиране само оптрони 6N137. Моля , информирайте се и от предишни постове във форума, за да формулирате правилно диалога!
Последна промяна от stilnik на вт яну 08, 2013 7:36 am, променено общо 1 път.
color - специалист
Колеги, вероятно вече някой го е написал в тези 27 страници, но и аз да се включа. Вероятен източник на проблеми може да бъде самата дънна платка- някои имат нива 3.3V на паралелния порт вместо 5V и това е достатъчно в някои случаи да създаде грешки. Проблема се разрешава много лесно с два резистора. На второ място по-голяма част от лаптопите са непригодни за управление на CNC поради различните енергоспестяващи режими и шаващите напрежения на паралелния порт. Дотук не видях никой да спомене за драйвер теста на Mach3. Това би трябвало да е първото, което да се провери, за да се види дали проблема е в компютъра или драйверите след него. По отношение на оптроните, аз съм изолирал порта с 6N137 и при 25Кhz базова честота нямам никакви ядове.
STEPER - специалист
stilnik,
От всичките ти постове /поне за мен / личи,че четеш форума като дявола евангелието :wink:
MrMurdjo,
Благодаря ти за информацията.
Поздрави
nunep - специалист
stilnik: И един въпрос - има ли шрифт в AUTOCAD , който да е подходящ за трансформиране в GCODE?

Написваш в Autocad текст с какъвто искаш шрифт. После от менюто: Express/Text/Explode text - маркираш текста и Enter. Комаданата превръща текста във вектори и после го обработваш за G код. Меню Express се слага още при инсталиране на Аутокада (има го като отметка да се добави). При вече инсталиран аутокад незнам как става :(
  • 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: