• 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
Те ви една програма с отворен код за гравиране и изрязване на букви от тру-тайп шрифтове.
http://home.comcast.net/~sskroch/Fengrave/fengrave.html

Но тези неща са за темата за CNC софтуер, не са за тука.
stilnik - специалист
nunep написа:
stilnik: И един въпрос - има ли шрифт в AUTOCAD , който да е подходящ за трансформиране в GCODE?

Написваш в Autocad текст с какъвто искаш шрифт. После от менюто: Express/Text/Explode text - маркираш текста и Enter. Комаданата превръща текста във вектори и после го обработваш за G код. Меню Express се слага още при инсталиране на Аутокада (има го като отметка да се добави). При вече инсталиран аутокад незнам как става :(
Става супер. Ако не си инсталирал Express , отиваш Add/remove на Win. Отиваш на Аутокад, натискаш Change. Той си стартира Аутокада , и следваш по - нататък инсталацята. На определено място трябва да активираш Express. После растартираш Аутокада, отиваш в Тools/Load application и зарждаш всички файлове от директория Express. Това е!
stilnik - специалист
MrMurdjo написа:
Те ви една програма с отворен код за гравиране и изрязване на букви от тру-тайп шрифтове.
http://home.comcast.net/~sskroch/Fengrave/fengrave.html

Но тези неща са за темата за CNC софтуер, не са за тука.

Ок! Не зная как да ги преместя.
pulsar - специалист
Може ли да работи Дряновския серво драйвер само с въвеждането на позициите

P0 300
P1 2048
P2 768
P3 96
P4 180
P5 1360
P6 6656
P7 32

или трябва и други позиции да се въведат?
При липса сигнал на драйвера не трябва ли при въртене ротора с ръка да се връща в позицията на която е спрял, т.нар спирачка? :?
Последна промяна от pulsar на нед яну 20, 2013 8:44 am, променено общо 4 пъти.
ROBO - CNC написа:
ELEMENTAL написа:
Предложената схема на драйвера има доста недостатъци.Първият недостатък е, че при евентуално прекъсване на enable проводника една от намотките на стъпковия ще остане непрекъснато под напрежение.Ясно е, че резултата няма да е приятен :wink: .Освен това напрежението 6,2 волта е прекалено ниско за да се отпушат надеждно MOS транзисторите.Трябва да има и резистори в гейтовите им вериги (10-47ома).Те са необходими заради значителният ток който ще е необходим за зареждането на паразитният капацитет м/у гейта и сорса.Тая лампа хич не е необходима (ако използваш двигател с номинално захр. равно на захранващото в случая).
За решаване на проблема с enable сигнала и с напрежението за транзисторите може да използваш един шесторен инвертор с тригер на Шмидт (примерно 40106), като на входовете за посока, разрешение и стъпка сложиш по 2 инвертора свързани последователно (като буфер).В тоя случай изтеглящия резистор (100К) ще го вържеш към маса.Така ако се прекъсне линията за разрешение намотките ще се изключат.След като се извършат горните операции може спокойно да се използва захранващо напрежение 8-9волта което ще е предостатъчно за пълното отпушване на транзисторите.За транзистори сложи IRFZ44, те са доста по-евтини, но пък имат максимален ток 49 ампера и максимално напрежение 55волта.
Стъпковите двигатели може да са от принтер (сравнително мощни са).Ако решиш да използваш такива от флопи потърси някое от Правец :lol: - те са бая мощни, пак са асинхронни (но са с 5 намотки с общ извод)
sstefanov написа:
74LS191 е с двоичен изход и ти трябва декодер за да управляваш стъпкови двигатели.
Направил съм грешка вместо L297 съм написал 74LS191.
vlassev - специалист
Здравейте, ето няколко схемички, които открих. ЦЪК
Мисля, че се предлагат и на българския пазар от "Кузмов"
pulsar - специалист
И аз най-накрая подкарах сервото на Сириус ПЦВ :supz: , след размяна на А и В сигналите от енкодера. Оказва се,че контролера не е заключен и вече имам НЕХ файла, пробвах го и на друг контролер :-D .
stilnik - специалист
В Дървеница, София, на бул. Климент Охридски , във Вторичните суровини , има много дъна с Пентиум 4, 3 Кхц., работещи. Продават ги по 11лв. килограм заедно с процесора. Ако някои се интересува - едно дъно излиза около 10лв.с процесор и памети.
MrMurdjo - майстор
Къде по-точно? Аз се намирам точно на този булевард, в началота на тесния път за Бистрица, ама не съм мяркал такива вторични.
  • 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: