Тези даташийтове ги чета разбира се. Това което знам е, че за повече тяга трябва да се увеличава тока, а за по-високи обороти да се увеличи напрежението. Явно при увеличаване на напрежението, тока му е дошъл повече. Но мисълта ми беше друга, има ли значение това за изгарянето на чипа, че не бях филтрирал напрежението с кондензатор. Мотора е 60BYGH301B свързан сериино.
Степер ви го е казал, аз също в момента на едната ос съм с такъв драйвер. 28V и 1.4А ток, щото толкова носи мотора. И няма никакви пуканки.
Две неща има характерни за Л297-298:
- да се регулира границата на максималния ток, това е първото нещо, което трябва да се направи преди включване на мотор въобще. Тогава няма значение какво напрежение се подава, стига да е в границите на допустимото за чипа. Ако не си свършил тази работа предварително, може това да е причината;
- на L297 има (предполагам и на дряновските има джъмпер) едно краче 11 -CONTROL. Та логическото ниво на него определя върху какво действа сигнала за прекъсване на тока от чопъра - единия път е върху двете линии за разрешение на работата на мостовете на Л298, а другият е върху самите линии за управление на фазите. В първия случай от опит знам, че транзисторите явно не се запушват до край или в моста протича ток от обратна индукция, но чипът грее доста осезателно, а моторите са тихи. Във втория - намотките на моторите шумят, но пък чипът се затопля едва-едва.
С конкретния мотор свързан серийно няма да получиш добри резултати. Съпротивлението и индуктивността на намотките става доста високо. По-добре ги свържи в паралел и го пусни на 2 ампера. Ще видиш разликата. Само внимавай да са начало с начало и край с край намотките. Съответно по-голямата индуктивност води до по-високо обратно индуцирано напрежение и като няма достатъчно голям филтров кондензатор да го поеме, може да изгърми и от високо напрежение. Не знам защо си се уплашил от напрежението без товар. То е напрежението на заряд на кондензатора. Щом без него ти идва 28 волта, няма как да отидеш на критично такова.
И едно правило. По отношение на максималните токове и напрежения - слагайте 80% от написаното в описанието и ще сте откъм по-сигурната страна.