Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Фло - специалист
Под неутрален разтвор в химията се разбира воден разтвор с водороден експонент /рН/=7.Под 7 е кисел разтвор над 7 е алкален/основен/. В парфюмерията такова понятие като неутрален разтвор няма.В парфюмерията има разтворители,носители и фиксатори на ароматичните вещества,най общо казано това са алкохоли. За домашен ароматизатор -направи си сам, най-удачно е използването на медицински спирт 95 об.%, като разтворител и носител на ароматичното вещество или комбинация от аромати.Използва се в съотношение 1:7 до 1:10 ,като 1 част е аромата, 7 части е спирта.За стаен ароматизатор добре е да се ползват свежи тонове на аромата ,като цитрус или бор или зелено-тревисто.Може да се добави капка парфюм ,колкото за малко фантазиен ефект към цитруса.
MamaMy - майстор
Да споделя малко личен опит. Есенции от хранителен магазин. Разпръскването няма значение. Слагам малко чист спирт.
romanpm - майстор
sstefanov написа:
Винаги е неприятна миризмата на изкуствените ароматизатори!
Може би една торбичка с мащерка (или с борови връхчета) ще оправи положението, но не знам колко време ще изкара.
=D> :supz: :partyman: Прекрасното е кратко , и е за хубаво !
255388 - специалист
А някой ако знае къде в София има подобни наливни парфюмерии, ще се радвам да разбера. А и това с медицинския спирт ми допада, само трябва парфюмец... :)
Dilyana - помощник
"Най-елементарно става като си купите 30-50 мл. етерично масло,примерно лимон,портокал,бор, и т.н. и го забъркате с леко овлажнен бентонит от 250-300 гр..Бентонит на гранули си продава в магазините за домашни любимци като котешка тоалетна."

А след няколко дена трябва ли да се навлажнява пак ?
piron45 - майстор
255388 написа:
А някой ако знае къде в София има подобни наливни парфюмерии, ще се радвам да разбера. А и това с медицинския спирт ми допада, само трябва парфюмец... :)
В Горна баня на пазарчето над банята се продава наливна парфюмерия. От там съм си взимал за да си пълня ароматизатора в колата.
kostadin_spasov - специалист
Привет на вси. :? да Ви кажа аз:
В старите шишенца и в две резервоарчета от "Амби" сипвам ароматизатор за домашен сапун, намерих ги в една квартална железария и 30 мл. за 1.2 лв за брой ,стигат за всите съдинки в колата.А от скоро /1-2 мес./ си закачих и една "кошничка" за "WC" с четири топчета - предложи ми я един познат собственик на "левче" магаз. - в неговата Тойота си я увесил и на мен ми дари една и съм я закачил на ръчната и от време на време си я пръскам с вода. :weedman:
:partyman:
Е поне не мирише на потни крака / мокет/ :-D
Dilyana - помощник
Интересна идея за ароматизатор ! :rolleyes: Ама интересно ми е какви са реакциите на хората , които се качват в колата ? Смеят ли се ? Да знам какви реакции да очаквам и аз при влизане в колата .
zLO - специалист
zimel написа:
Сетих се за райт против комари, вътре има един мощен резистор, който се нагрява при включване в мрежата (220 в.) и изпарява таблетката или течност... може тази течност да е ароматизирана , а не химикала за комари.
В един такъв уред, на мястото на лентичката, слагаш нарязани лимонови, портокалови или мандаринови кори.
Друг вариант за ароматизиране с портокал -
Изображение

Можеш да си направиш аромаризатор от шише от сироп за кашлица, памучен парцал, малко вода и някаква есенция. Пробиваш 2-3 дупки на капачката. Натъпкваш памучния парцал в шишето, заливаш го с вода и есенция и го затваряш с надупчената капачка.

Трети вариант - взимаш малка консервна кутийка, правиш й дълги крачета от тел. Слагаш в нея малко вода и настъргани кори от цитрусов плод или няколко капки есенция. Запалваш чаена свещ под кутийката и се наслаждаваш.

И четирите метода са изпитани, а вторите два даже са моя идея (: :D
alantion - специалист
Когато през далечната 1976г посетих бившата източна Германия,след като заредиш гориво на бензиностанция ти подаряваха по една "елхичка" -ароматизатор.Така се породи у мен идея как да си правя сам ароматизатор.Купувах от аптеката ТАМПОНИ (тези които жените ползват по време на цикъл) ,напоявах ги с есенция и те набъбваха ,като поемаха много течност.Така по цял месец ухаеше в колата и на всеки правеше впечатление.

Тема "Направи си сам... ароматизатор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: