• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
fu4ko - специалист
Ivcho01 написа:
Някой пробвал ли е дали с "grid tie inverter" може да връща в ел. мрежата и електронния електромер го отчита? #-o
За съжаление още не съм пробвал.И мен ме вълнува този въпрос.Вероятно до края на другия месец ще направя теста с акумулатори и инвертор,че с 5 вата соларен панел не става.Иска си по голяма мощност
evrokoma - специалист
Пак ще повторя на електронните електромери неможе да се отчита върната енергия те са програмирани само за еднопосочно отчитане заложено е програмно и хардуеърно в самия измервателен уред
Ако ще продаваш на енергото ти трябва втора партида която да отчита само върнататата енергия :evil:
Ivcho01 - помощник
Мерси за отговорите :wink:
Някой ако е пробвал и желае да каже, дали панели 40бр. 5x5 solar cell DIY от Китай купени през ебей на стойност 31 долара ще могат да минат БЕЗ ДДС на митницата?
Мерси на отзовалите се!
wlado.. - напреднал
evrokoma написа:
Пак ще повторя на електронните електромери неможе да се отчита върната енергия те са програмирани само за еднопосочно отчитане заложено е програмно и хардуеърно в самия измервателен уред
Ако ще продаваш на енергото ти трябва втора партида която да отчита само върнататата енергия :evil:
Точно електронните електромери (някой от тях) могат да купуват и продават енергия.. с една партида..
evrokoma - специалист
Посочи марка и модел защото малко ме съмнява родните ЕРП-та да са сложили подобни на масовите потребители :-D
Някой може ли да помогне със схеми за контролер че не ми са дават пари на китайците като мога и сам да си ги направя така и така съм треъгнал всичко да е DIY поне да е както си треба все да е от моите ръце :finga:
wlado.. - напреднал
evrokoma написа:
Посочи марка и модел защото малко ме съмнява родните ЕРП-та да са сложили подобни на масовите потребители :-D
Някой може ли да помогне със схеми за контролер че не ми са дават пари на китайците като мога и сам да си ги направя така и така съм треъгнал всичко да е DIY поне да е както си треба все да е от моите ръце :finga:
http://www.add-bg.com/products_Electric ... .1_bg.html
по принцип е бутнат да отчита нощна дневна и върхова съответно 1.8.1 , 1.8.2 , 1.8.3 .. ЕРП-то го отчита като енергия която ти купуваш..Ако продаваш през същото СТИ се настройват тарифи 5.8.1 , 5.8.2 , 5.8.3 ..
fu4ko - специалист
Какво значение има дали отчита върната енергия.Освен това все още няма да се съгласят да ни сложат двупосочни електромери,което не пречи,поне на мен
evrokoma - специалист
Как какво, ако решиш да използваш мрежата като акумулатор тоест през деня да даваш излишната енергия която неможеш сам да използваш излиза че ставаш спонсор на местното ЕРП защото твоята енергия ще се ползва от друг потребител в мрежата и неговия електромер ще отчете тази използвана енергия, а ти който си вложил средства за да направиш панела,да закупиш инвертор и контролер и не на последно място труда който си вложил няма да получиш нищо. Направи си труда да го сметнеш ако имаш 1kW панели за 10часа са 10kW от тях ако си използвал да речем 7kW ежедневно ще подаряваш на енергото останалите, и ако си имал да речем 20 слънчеви дни по 3kW са 60kW които си подарил по 20ст ги сложи излиза че ежемесечно подаръка ти към енергото ще възлиза на 12лв ,а за една година на 100лв ами за 20години излиза че си подарил цялата си инвестиция на тея мародери.
Другият вариянт е огромна инвестиция в акумулатори които ще подменяш на приблизително 2-3 години при 1200лв минимум за акумулатор на всеки киловат сметни си сам кога ще си възвърнеш инвестицията за този 1kW панели :?
nasko_a - специалист
evrokoma написа:
Правил съм тези - работят и са с леснодостъпни части http://www.mdpub.com/555Controller/
nasko_a - специалист
Ivcho01 написа:
Мерси за отговорите :wink:
Някой ако е пробвал и желае да каже, дали панели 40бр. 5x5 solar cell DIY от Китай купени през ебей на стойност 31 долара ще могат да минат БЕЗ ДДС на митницата?
Мерси на отзовалите се!
Ако не минават през DHL,няма да те обмитят, ама за всеки случай помоли купувача да ти напише стойност 10$ и gift(подарък) :o
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23

Тема "Фотоволтаични панели (собствено производство ако може)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: