evrokoma написа:Как какво, ако решиш да използваш мрежата като акумулатор тоест през деня да даваш излишната енергия която неможеш сам да използваш излиза че ставаш спонсор на местното ЕРП защото твоята енергия ще се ползва от друг потребител в мрежата и неговия електромер ще отчете тази използвана енергия, а ти който си вложил средства за да направиш панела,да закупиш инвертор и контролер и не на последно място труда който си вложил няма да получиш нищо. Направи си труда да го сметнеш ако имаш 1kW панели за 10часа са 10kW от тях ако си използвал да речем 7kW ежедневно ще подаряваш на енергото останалите, и ако си имал да речем 20 слънчеви дни по 3kW са 60kW които си подарил по 20ст ги сложи излиза че ежемесечно подаръка ти към енергото ще възлиза на 12лв ,а за една година на 100лв ами за 20години излиза че си подарил цялата си инвестиция на тея мародери.Аз съм го решил да използвам мрежата.Само,че ще направя излишната енергия да не се подава в мрежата
Другият вариянт е огромна инвестиция в акумулатори които ще подменяш на приблизително 2-3 години при 1200лв минимум за акумулатор на всеки киловат сметни си сам кога ще си възвърнеш инвестицията за този 1kW панели
fu4ko написа: Аз съм го решил да използвам мрежата.Само,че ще направя излишната енергия да не се подава в мрежатаЯ ни светни как става тая работа.