Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
brad4edat - специалист
Да аз имам такава такава леща от aramalight, имам и още много други лещи и магии, но нище не става.
Това дето са направили в другия форум с тази самоделна леща само "изправя" лъчите напред (понеже всеки от тези 10х10 1w диодчета излъчват в 120-150*) но дори и така изправени лъчите пак няма да стане с обикновенни френели и лещи понеже пак си се явява многоточков източник. Малко по светло ще е но пак неможе да се фокусира в точка.
Трябва специална подобна леща, която да е така направена че всяко огледалце да отговаря за един диод и всичките тези лещички да имат една обща F точка. Е те такова животно да се продава не открих. Правят се но само по поръчки в специализирани фабрики, не ми се мисли за цената а и никой няма да ти пусне сам една лещичка или две.

Просто за DLP е неефективно и необосновано да се ползва диод с голяма матрица! Най добре е един мощен xenon 100w!
Аз сега в разглобено положение на проектора си играя с ксенона и успях да постигна още малко подобрение. Когато махна UV стъклото става още по-светло но тази светлина ще се отрази от екрана и е вредна за очите и кожата [-X
Ще опитам да мушна една леща след рефлектора и да уловя още малко светлинка от ксенона.

Ще остана с ксенона, отказвам се от диода!
Дори сега в светла стая с дневна светлина се вижда образа, слабо е но става за фон с някакъв музикален клип например. В стая с пердета е добре а на тъмно си е екстра.
garvanat - специалист
При мен е само диода като пристигне и драйвера ще кажа как е при ЛСД.
brad4edat - специалист
При LCD си мисля, че трябва да се върне тази първата леща с малките квадратчета, която се маха при модовете. Мисля, че е някакъв тип френел и изправя светилната назад в тунела, така че да го изпълва равномерно за да освети правилно матриците. Дано си ги пазиш тези лещи, ще ти трябват.
brad4edat - специалист
Туку що направих голям пробив :-D
Заради мода да вкарам ксенонова крушка за кола, така както си е оригинално дебела около 10мм, бях препилил отзад до по-широк отвора на рефлектора! Оригиналната крушка на проектора е дебела към 4-5мм там където е захванато кварцовото и стебълце за задната основа на рефлектора. Е аз го бях препилил за да мушна ксенона за кола. Сега ксеноновата крушка е със счупено предпазно UV стъкло за да е с размерите на оригиналната крушка!
Прикачен файл:
dlp reflector repair with car 35w xid bulb inside.JPG
Сега взех няколко слоя готварско метално фолио и със поксипол възстанових тази препилена част, така че да възвърне рефлектора оригиналния си вид и форма. Мушнак ксенона обратно и набързичко постигнах следния резултат.

Снимката е правена в светла стая!!! 19h + пусната лампа в стаята. ISO100. Проектора е на 2 метра от стената, максимално разпъване на картината! Не е сложено обаче предпазното UV стъкалце, но то много малко влияе.
Прикачен файл:
DLP with 35w car hid xenon in day light room.JPG
DLP with 35w car hid xenon in day light room.JPG (85.18 KиБ) Видяна 4728 пъти
Всъщност в стаята е по-светло от на снимката, малко тъмничка е станала!

Утре на максимално светло прею деня ще донастроя ксенона, ще закача автоматичното пускане и гасене на ксенона ( че няколко пъти заспивам на филми, филма свършва, проектора се гаси след час а ксенона остава да свети вътре без да се охлажда нищо :lol: ) и затварям проектора

пс. В момента гледам в почти тъмна стая! Имам Огромно подобрение, картината е униална :))))
:partyman: :partyman: :partyman:
garvanat - специалист
Браво! Щом имаш подобрение. Нямам търпение и аз да видя резултата с LCD-то. Пазя лещите те реално са две дори днес ги търсих и едната представлява нещо подобно на тази която ти търсиш, една леща изградена от много други малки лещички :) другата е няква по различна. Отностно УВ филтъра, моите скромни знания по физика от 10 клас се казваше че, стъклата не пропускат UV, за това например в солариумите са с кварцови лампи а не обикновени стъкла... сега друг е въпроса оптичната система на проектора от какво е напраерна но 1 стъкло да има УВ не минава. А между другото вече минаха около 20-25 дни от поръчката... и започвам да се дразня, отивам в пощата да питам да не би да е дошъл драйвера и бабата зад гишето ми казва ами те китайците сега имат проблеми и за това се бави. Викам си добре диода пристигна за 6-7 дни до Англия и от там ми го донесоха за още 6-7 дни т.е. 14 дни, драйвера още го няма и тая баба ще ме увещава че проблема бил в китайците .... ще ги е*а в пощите кирливи....
brad4edat - специалист
Не се притеснявай за драйвера! Аз до сега никога не ми се е губила пратка, макар че на жената ключа за ел. огледала дойде след 4 месеца :lol: бяхме го отписали, ама дойде! Обикновенно идват за 2-3 седмици.
:)

Мисля че поне тази леща с малките лещички ще се наложи да си я върнеш.
Аз тези дни ще тествам да видиме дали това готварско фолио дето запуших дупката на рефлектора ще издържи! От температурата нищо няма да му стане, понеже на предварителните тестоже не се нагряваше, проектора си насмогва да го охлади, притеснява ме дали UV то от лампата няма да го изгори или потъмнее :lol: Дано устиска:)
garvanat - специалист
Температирата на топоне на алуминия е около 600 градуса едва ли ксенона вдига толкова. като знам пикливите рефлектори на колите устискват. А УВ лъчите няма проблем, те си се подчиняват на законите на пречупване и отражение, не би трябвало да влизат в химично взаимодействие.
brad4edat - специалист
Туко що ми пристигнаха и пете френелови лещи. Направих опити с CREE XML-Т6 10w точковия диод и със тях се фокусира перфектно в точка.
НО !
100w LED диод си остава невъзможно да се фокусира в една точка! Фокусира се до квадрат с размери 15х15мм, тоест съвсем малко по-малък от самата матрица 20х20мм, но загубите на светлина са огромни, понеже се налага френелите да са на голямо разстояние от самия диод.

Казано с прости думи, НЕ може да се фокусира в една точка всичката (или 80-90%) от светлината на многоточков източник!
Имате ли DLP проектор, само със XENON е възможно да се постигне добър резултат. Направо някой 75-100w xenon и работата заспива :partyman:
И аз се запалих по проекторите от темата... и ... поръчах втора употреба от ebay, днес пристигна и.... на снимките се вижда.
Прикачен файл:
20130410_193339.jpg
Прикачен файл:
20130410_193324.jpg
Та на въпроса:
Каква е оправията ?!?

Поздрави
Габи
brad4edat - специалист
Мисля че си със LCD проектор, нали???
Изглежда ми на проблем със една от 3-те цветни матрици. Някоя от матриците не работи в средата си, с точно тази форма.
Незнам как точно получават сигнала си тези матрици, с директен кабел или със гумирана подложчица. Ако е от подложчицата е възможно да се е разместила или замърсила по пинченцата.
Трябва да се отвори проектора и да се гледа и пипа много внимателно!

Тема "Видео стена за 300лв възможно или не ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: