Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ivanovbg - майстор
edemy2001 написа:
загуби, при мултипликатор 1:20 изпълнен с общо 5 комплекта зацепени последователно зъбни предавки, колко са общите загуби на въпросния мултипликатор.
Загубите в самата предавка са НУЛА. Загубите са в осите, лагерите, хлабините и лошата точност на изпълнението. Според теб с колко зъбни колела е направена една скоростна кутия? А диференциала - само в него са 6 броя зъбни колела?
Загубите в един генератор/алтернатор идват от тежината на ротора, лагерите, некачествено навиване и от разстоянието статор - ротор. Е и в проводника дето е навит има, но това не зависи от изпълнителя, а само от закона на ома :wink:
edemy2001 - специалист
ivanovbg написа:
За да разбереш каква е разликата ще трябва да прочетеш Нютон и да разбереш защо една ябълка не е все едно дали пада от сантиметър и метър. Тогава може би ще разбереш защо тежестта отдава доста по малко енергия като пада отколкото приема при качването си макар че и в двете си крайни положения кинетичната енергия е = на нула.

А това ми напомня и думите ти за ПАВЕЦ дето според теб е много ефективна. Не е ли все тая каква тежест качваш нагоре - вода или парче желязо? :lol: :lol: :lol:

П.П. Колкото до това да прочета за ветрогенераторите от форума... аз знанията не ги трупам от форумите, а от учебниците.
Нютон и примера ти с ябълката му няма нищо общо с конкретния спор. Пък съвсем отделен въпрос е, че последните мнения нямат нищо общо с ВЯТЪРНИТЕ генератори. Това с мултипликатора го дадох като пример, че някои начини за акумулиране на енергия колкото и да са примамливи с простотата си, са неприложими заради ефективността им.
А, все пак прочети това от линка който ти дадох. То не е от форумите - можеш да бъдеш сигурен!
edemy2001 - специалист
ivanovbg написа:
...Загубите в самата предавка са НУЛА...
ivanovbg написа:
Колкото за предавките загубата в мощност е стандартна и зависи от изпълнението. Примерно 5-8-10% и не зависи от посоката...
Приятелю, кое от двете ти твърдения е вярното!? :?
ivanovbg - майстор
Аз това от линка отдавна го знам и затова не си правя ветрогенератор :wink: , но не схващам връзката.

Колкото до Нютон и ябълката... Еми при качването се използва константна мощност - на съответния двигател примерно през цялото време. А максималната енергия която можеш да вземеш от ябълката е в най долната част на траекторията и е за много кратко време. Ако използваш и силата на удара би трябвало да се върнат 99,9% от енергията нужна за качването. Загубите са от триенето във въздуха.

П.П. И двете са верни само че при второто се отчитат както казах загубите от изпълнението. Те са за заводски конструкции - не за любителско изпълнение. Нали се занимавам с коли бегачки :)
И не вади думите от цялото изречение.
edemy2001 - специалист
ivanovbg написа:
Загубите в един генератор/алтернатор идват от тежината на ротора, лагерите, некачествено навиване и от разстоянието статор - ротор. Е и в проводника дето е навит има, но това не зависи от изпълнителя, а само от закона на ома :wink:
Може в механиката да не съм толкова добър, но в електрониката, радиотехниката, СВЧ, електротехника и де що има ел. ток, не спори с мене. Основните загуби на който и да е алтернатор или електродвигател са във вътрешното му съпротивление на първо място, в индуцираните токове на Фуко в магнитопровода, в разсеяното магнитно поле... Загубите в механичните му части са пренебрежимо малки в сравнение на тези, за които говоря.
П.П.
ivanovbg написа:
Аз това от линка отдавна го знам и затова не си правя ветрогенератор :wink: , но не схващам връзката...
Връзката е това:
ivanovbg написа:
...Средна мощност на вятъра до около 5м/сек е около 200 вата на квадратен метър...
ivanovbg написа:
...Колкото до Нютон и ябълката... Еми при качването се използва константна мощност - на съответния двигател примерно през цялото време. А максималната енергия която можеш да вземеш от ябълката е в най долната част на траекторията и е за много кратко време. Ако използваш и силата на удара би трябвало да се върнат 99,9% от енергията нужна за качването. Загубите са от триенето във въздуха.

П.П. И двете са верни само че при второто се отчитат както казах загубите от изпълнението. Те са за заводски конструкции - не за любителско изпълнение. Нали се занимавам с коли бегачки :)
И не вади думите от цялото изречение.
Оф, за глупости не ми се спори! Никъде не съм споменавал какъв е редуктора, дали е любителско или заводско изпъление. Като се прибера в Ст. Загора ще го снимам и ще ти го покажа...
ivanovbg - майстор
Копи от линка - Да кажем, че ще изчислим мощността на вятър 5ms при диаметър на ротора 2м. то ще получим следното

1.225 / 2 * 3.14 * 1 * 1 * 5³ = 240 W

Аз съм писал 200 щото съм в София е лято и въздуха е с по малко относително тегло. Взех я от тук за 50 метра височина http://www.sofena.com/Calculations.htm
Не претендирам за голяма точност. То и идеята беше да ти покажа че двойно вдигане на квадратурата и по големи загуби са по добре от по малката квадратура на перката и малки загуби.

И аз съм завършил електроника :) И това правя по автомобилите основно.

Та не е лошо да видиш какви са загубите в един стартер с износени втулки или набити накриво. Еле пък на алтернатор с разбити лагери ...

Все пак пробвай статора да е на 2 милиметра от ротора и да е на 0,2мм и пак ще говорим.
ge6aaaa3 - специалист
А, Иванов, можеш ли да ми кажеш ориентировъчно какво е КПД на планетарен редуктор, направен в заводски условия? Примерно такъв от стартер? :? И същото ли е, когато редуктора се обърне и се използва като мултипликатор?
VEIPOWER - напреднал
Зависи. Обикновенно е 90-95%. Проблема на предавките във ВГ-те е смазването и охлаждането им поради перманентна експлоатация. Някой беше казал че текат като лейки, което не е далеч от истината.
П.П. Предимството на планетарната предавка е относителната и еластичност. Това е важно качество при силни пориви на вятъра.
ivanovbg - майстор
ge6aaaa3 написа:
А, Иванов, можеш ли да ми кажеш ориентировъчно какво е КПД на планетарен редуктор, направен в заводски условия? Примерно такъв от стартер? :? И същото ли е, когато редуктора се обърне и се използва като мултипликатор?
На стартера е най некачествен редуктора. Не е изчислен да работи постоянно, мазането е никакво. А и там не ги интересува толкова КПД-то. Мощност от акумулатора колкото искаш :wink:

Най добре е да ползваш ремъчна предавка според мен.

И КПД-то е нещо относително. Въпроса е как използваш вятъра. Примерно КПД-то на една турбина е 50%, но при скорост на вятъра 12м/сек. Същата турбина при скорост от 3м/сек има КПД 2%. Друга би имала 30% КПД при 3м/сек, а при 12м/сек не може да работи въобще защото ще се счупи.

Та според постоянната скорост на вятъра си избери тип турбина с максимално КПД в съответния диапазон.
alien - специалист
ей тия комплекси ще ви довършат... ако се ставаше майстор с хващането на отверката всички щаха да са номер 1
и като чета как някои искат да се изживяват като преподаватели дори, се сещам за един от университета - казваше - някои хора не могат да преписват дори.... което ме навежда на мисълта - перки и коли да се сравняват когато перката е 50-100квата или колата е 500-1000 вата
преписването е хубаво нещо но поне преписвайте от нещо със сходни параметри
до сега за малки мощности по добро от зъбния ремък не е измислено, относително дълъг живот, не иска мазане -> няма загуби от мазането
ако вместо гумен се ползва полиуретанов зъбен ремък дори още по малки загуби има и по дълъг живот, ползвам 1 такъв от 1 година (за 2квата двигател на 3000 оборота) със стоманени влакна вътре и съм много доволен, на пипане е като пластмасов, с този ремък не се усещат почти никакви загуби

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: