• 1
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 198
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
andro440 - майстор
vezbata написа:
Трафа е Е70/32 с марка материал 3C90. Навивките са както са описани в схемата-18/6. Навих половината първична, после цялата вторична и накрая довърших първичната.

кажи нещо и за жицата де ....колко пъти да те пита колегата?
pansim - майстор
Имам въпрос - тези осцилограми, когато са мерени, ЦЯЛАТА ли схема е била налепена, т.е. има ли диоди на изхода и дросел или не. Това е важно!!!
И още, замери индуктивноста на първичната при ЗАКЪСЕНА вторична и пиши тук колко е като стойност.
Колега, pulsar, остави я на мира тази честота най-сетне. Опитах се в предишните ми мнения да ти обясня, защо се използува немагнитна междина, и до колко е задължителна тя.
Ако трябва - пак ще опитам с обясненията...само не вкарвай човека в заблуда

Andro440 - и какво отношение има проводника /жицата както му казваш/ към цялата галимация???
При 40кХц, няма практическо значение, проявяването на СКИН ефект.
Едни и същи неща дъвчем по няколко пъти...ха вземете и прочетете малко де......................... :partyman:
pulsar - специалист
pansim написа:
Колега, pulsar, остави я на мира тази честота най-сетне. Опитах се в предишните ми мнения да ти обясня, защо се използува немагнитна междина, и до колко е задължителна тя.
OK....Прав си!!!
Поправям се!!!

Прикачен файл

IMG_20130920_094705.jpg в момента

Прикачен файл

IMG_20130920_094822.jpg след корекция
vezbata - напреднал
има ли диоди на изхода и дросел или не
При снемането на осцилограмата нямаше диоди и дросел на изхода.
Дросела ми е готов, а диодите все още ги обмислям.
Нямам с какво да измеря индуктивността дирекно. Ще трябва да използвам косвен метод, който ще го мислим тия дни.
pansim - майстор
Постави диоди на изхода, може и на 5а само за проба на празен ход и виж осцилограмите
Задължително бързи диоди ултрафаст!!!
andro440 - майстор
Andro440 - и какво отношение има проводника /жицата както му казваш/ към цялата галимация???
При 40кХц, няма практическо значение, проявяването на СКИН ефект.

колега Пансим ...като запитах за /жицата / -нямах в предвид скин-а ,а това как е направен самия трансформатор ..друго си мислех ,/защото не е невъзможно да се случи / а то е : примерно -правим литцендрат от 50 жила емайлиран проводник -знаеш как се зачистват и запояват заедно ....ако има висящи /измежду тях / ,какво се получава - бързаш да ми се караш ! скоро ,колега имаше проблем заради останки на фолио по материала използван за макара на трафа ,от фолирания текстолит ...та -за това попитах ! а относно моя дросел -какво ще ме посъветваш?
pansim - майстор
Явно не четеш - аз вече те посъветвах за дросела На предишната страница точно под твоята снимка на дросела:)
А за трафа си прав - може много сакато да е навит. Ама и колегата е много пестелив от към снимки и обяснения.

vezbata- ако на снимката с импулса на гейта, имаме 5 волта на деление - то значи че пика в началото на импулса, превишава 20 волта. Това не е здравословно за транзисторите. Виж си калибрацията на осцилоскопа, и ако наистина е така взимай мерки - или други ценери ГЕЙТ-ЕМИТЕР или промени управляващия траф - обикновено в даташийта са дадени характеристиките при 15 волта. При теб е около 18 но пика в началото ме смущава
vezbata - напреднал
може много сакато да е навит
Трафчето, според е мен, е доста прилично направено. Единственият му недостатък е че вторичната е от медна шина 25мм*2.
Снимки нарочно не искам да качвам много, за да не задръствам темата. Ако имате желание да го разгледате и дадете мнение О.К..
Виж си калибрацията на осцилоскопа
Осцилоскопа съм съм го взел назаем от кварталният телевизионен техник (доста се учудих че ми го даде :) ) и скоро трябва да го връщам.
Този който ми го даде му е "резервният" и последно е виждал калибрация сигурно когато е бил направен през комунизма (има там една врътка за тази работа мисля, ама тя не работи).
Сигурно много аматьорски звуча, ама това е положението.

ПС.:Трансилите между гейтовете са 1,5KE18A. Ще опитам да ги намаля малко(може би P6KE12CA). Иначе сега се замислям да редуцирам амплитудата на импулса на гейтовете. Ще гледам да я сваля под 15Vpp. В интерес на истината използвам UC3844, което се явява проблем тъй като сработва от 16VDC и нагоре. От там се вдига и напрежението на гейта. Използвах я само за проба и мисля, че e време да си намеря UC3845 или UC3843, защото просто така няма да се получат нещата.
pansim - майстор
Промени Ктр на драйверния траф и си готов
andro440 - майстор
Чета! и то добре ,колега Пансим ! и се радвам ,че поне един път и аз съм прав .тук няма ирония и пак казвам ,че аз нямам достатъчно познания /по скоро практика/точно в тази електроника ,за това попитах -/за моя дросел / не искам да правя нещо ,което ще върши работа -ама... надали ? искам да изкажеш мнение ,кой е най удачния вариант . за това зададох въпроса си отново . разбрах ,че от дросела зависи качеството на заварка ,предполагам и първоначалното палене ...самото горене и ред други процеси -За това искам да коментираме , аз не се стремя да правя джобен електрожен -а надежден и с добри характеристики апарат-иначе отдавна да го бях претупал ! искам да ме насочиш ,естествено ако имаш желание , какъв материал да избера за сърцевина ? каква индуктивност ....и ред други неща ,за които може би не се сещам, моето име е Андрей ,понеже беше писал ,че не знаеш нечие име -или нещо от сорта :wink:
  • 1
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 198

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: