• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 78
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Evgeniy - майстор
Hunter_man написа:
Здравейте, на всички. Нов съм тук, и се извинявам за спамерският въпрос. LED лента 5050/60led , може ли да се използва, за основно осветление за кухня. И в частност да осветява плотовете, от височина 250см.? Понеже немога, да намеря отговор, на въпроса. Каква е загубата, на светлинна мощност, на разстояние - 1 метър и повече. И още нещо, коя светлина, е най-недразнеща зрението, при продължително светене? Благодаря предварително, на отговорилият на мойте слабоинтелигентни въпроси.
Аз съм правил основно осветление за спалня с почти 3 м. лента, но залепена на алуминиева ламарина в тяло:
viewtopic.php?f=18&t=41414&start=40#p504151
fox_vt благодаря ти, и на всички останали, за насочващите и изчерпателни отговори. Твоята кухня, е максимално близка до моята, и все пак съм решен да монтирам, на самият таван. За да използвам максимално, тези 120 градуса, на диодната лента, като допълнително осветление. Насочено върху плотовете , на кухнята. Иначе за студента бяла светлина си прав, някои ги дразни. Но мен не, понеже, в банята съм монтирал. Диодни лунички, излъчващи студена бяла светлина. И мога да кажа, че не дразнят, и осветяват по-ясно всички обекти, включително човешката кожа.
Evgeniy - Твоят вариант, е много практичен, но само трябват още снимки, за по-голяма яснота.
lov - майстор
Сега към настоящия момент може и да не те дразни но след време ще го разбереш сам. А и в тая кухня едва ли ти ще си им е основни потребител. Помисли за другите в тая къща. Аз на тавана съм направил комбинация от 2 ленти топлобяла и една студено. Така и цветопредаването се доближава до тази която е свикнало и обича човешкото око. Под плотовете ако слагаш може и да минеш само със студена тъй като ще се използва инцидентно.
lov Благодаря, за включването. Сигурно си прав, но подплати мнението си със снимки. Все пак опитът на едни, дава насока на други, като мен.
lov - майстор
Е снимки бол но и с какъвто и апарат да снимаш няма дасе получи реално цветопредаване viewtopic.php?f=11&t=41445 Това дето го направих стана в последствие на спалня.
Чак когато ти се наложи дълги години да работиш на калпаво изкуствено осветление ще разбереш къде е истината. Така само с приказки зор ще те убедя.
По същата тази причина в место да сложа под плотовете ленти сложих луминисцентни тръби. Не че нямах тогава под ръка лента и захранване. Едната от причините е че лампата дава далеч по голяма осветеностсамо на 1.2м дължина. А и тръбите също се правят с различен спектър на излъчване. В случая избрах дневна бяла светлина както се води по тяхната класификация.
п.п. Снимки от кухнята съм качвал някъде из форума. Други не мога да кача в момента че влизам от таблета.
hidrazin - майстор
Прекалено много залитате по осветление с LED ленти. Има си норми за минимална осветеност, неравномерност... Тези снимки от кухня по-горе са далеч от каквито и да е стандарти за осветеност и едва ли покриват дори и стария стандарт а какво остава за EN12464. Вярно, изглежда различно и става да се похвалиш на някой, но не и за основното си предназначение - работно осветление в кухня. Може да се използва като допълнително осветление. Като седнеш да си пиеш ракийката да оставиш само него - за пиниз.
Ей тук е говорено по въпроса малко:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=34301
Ама здравето и очите са си ваши и сами си решавате как да си ги прецакате.
:partyman:
lov - майстор
Това съм го пропуснал и е точно така.
Другото което се сещам да допълня е едно голямо залитане да се извади максималната мощност от светодиодните елементи. Не крия че и аз съм залитал в тази крайност но в последствие осъзнах колко е глупаво. По добре добавка на повече елементи за получаване на по равномерна осветеност.
Evgeniy - майстор
Аз съм на противоположното мнение.
Замених 2 луминисцентни лампи на плота по 8 вата всяка с около 2.5 метра лента 5050, захранвана от едно малко старо компютърно захранване, което всъщност дава малко под 12 волта и не опича диодите.
Осветеността е в пъти по добра и равномерна околкото с луминисцентните.
Тези дни ще направя снимки и на осветителното тяло и как свети на плота.
lov - майстор
Аз говоря за тръби 36W а не за пурички по 8W. И пак да повтора голяма е разликата в цветните температури. При луминисцентките всичко е отработено вече дълги години и постигането на желаната е доста по лесно. Докато при светодиодите все още е проблематично.
fox_vt - майстор
В снимките по горе мисля че стана ясно че това е осветление за плота само-не основно.Основен проблем при осветление на кухня като се почне от ЛНЖ,лед,луминисцентно или дори студен термоядрен синтез ползван за светлина,е този че като правиш нещо на плота/мивката сам си правиш сянка от основното осветление горе.На снимките ясно се вижда че плота е перфектно осветен със интезитет да се види кога една мравка от мъничките ражда :lol: кво остава да измиеш чинии или да нарежеш мезе.Последната снимка е само да покаже 1,80 м от най мощната в текущия момент лента как осветява цялата кухня,а че няма да се ползва за основно това е ясно.И да студената светлина от лед източниците е ярка но е дразнеща и не е препоръчително да е за осветление на места със много време за стоене.
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 78

Тема "Направи сам LED осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: