Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте, предстои ми изграждане на огромна CNC машина с работна площ Y- 2900 / X - 2100 / Z ~ 150 mm. за рязане на МДФ. Замислям задвижването Y и X да е със зъбна рейка модул 1 и зъбно колело с 24 зъба.
Въпросите са ми:
1. Дали тези стъпкови мотори 85BYGH450B-06D-15J предлагани от Exoror са достатъчни за задвижването по Y и X или следващия модел 86HS155-6004 са по-подходящи за тази цел. :?
2. При тази дължина на Y, дали не трябва да са два мотора от двете страни? Ако са два как е по-добре двата мотора да се свържат на едни драйвер или да са по-отделно свързани?

Това са за сега въпросите ми.
Поздрави

Прикачен файл

Фото0440-1024x904.jpg
MrMurdjo - майстор
Миналата година поработих известно време на един голям (3600 х 1800 работно поле) фабричен канадски рутер AXYZ. Задвижването е по рейки, с призматични направляващи. Но не е директно. Моторите предават въртящ момент към пиньоните чрез понижаваща редукция с назъбен ремък. По Х (в случая тя е най-дългата ос) са два от двете страни, работещи в синхрон.
Нямаше как да видя какво има под плота, но няма да се учудя, ако долу са свързани и механично чрез напречен вал. Така че винаги да са в синхрон. Рейките са инчови и не мога да кажа модула. Максималната скорост на бърз ход е зададена на 13000 мм/мин. Нормално при работа с бонд и МДФ, не се надвишават 6500 мм/мин. Пиньоните се притискат към рейката от пружинен механизъм, който позволява при претоварване или среща с чуждо тяло да се отцепят. Моторите са аналогични на посочените - на вала им има две плоски засечки по на 90 градуса, а ремъчните шайби се фиксират с по два стопорни винта. Би могло да се използват и шпонки.
Ако си от София, бих могъл да ти дам адреса на цеха да видиш на място как е построена машината.
Благодаря за отговора MrMurdjo, може би имате предвид по този начин за задвижване на Y и X.

https://www.youtube.com/watch?v=-m_aoWduEXI
Поздрави

Прикачен файл

IMG_4229.jpg
IMG_4229.jpg (17.33 KиБ) Видяна 3429 пъти
MrMurdjo - майстор
Да, този е принципът. Конструктивно има разлики, разбира се.
Намерих една снимка от този рутер, не е хубава, правена е с телефон, но нарисувах приблизително как е там. Моторите и останалата част от задвижването са в страничната вертикална опора на портала, под свалящ се капак, който се вижда.
Рейката е отдолу, под направляващата, с обърнати към пода зъби, там почти няма как да попаднат стружки.
Валът на пиньона е на два доста солидни лагера. В голямата кутия над портала са двата мотора за Y и Z. По вертикалата се движи чрез СВД, но самият винт се върти отново през назъбен ремък.
Прикачен файл:
AXYZ.jpg
Balabanov - специалист
Малко по-назад в темата е обяснено за настройката на два мотора по Х нужни са ти два драйвера и два крайни изключватела за да може да се изправя машината като я посукаш, което се случва особено при такава работна площ. Но трябва да е с ремък точно както си се насочил за да има мощност, че иначе ще бъде огромно натоварването на моторите при това предавателно число и не е рентабилно. При нас зъбните колела са от полиамид (тези върху които е ремъка) а тези към рейката са метални.
При мен 80% от алуминиевите детайли са начертани и готови за рязане.
Нещата изглеждат така в мащаб:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
dobrev - специалист
Balabanov написа:
При мен 80% от алуминиевите детайли са начертани и готови за рязане.
Нещата изглеждат така в мащаб:
Добре изглежда на картинка! Дано само , при толкова ниско разположени лагери, да няма люлеене на портала :? ?!
Balabanov - специалист
Времето ще покаже ако лагерите са читави не би трябвало защото страниците са бетон и профилите също за всеки случай мисля да изрежа от 15мм алуминий подсилващи детайли за страниците, нещо като сандвич ще се получи.
Balabanov - специалист
Всъщност си много прав, сега измислих надстройка на тая цялата работа. Ще сложа още 2 направляващи по Х огледално на тези на картинката (обърнати надолу) ще се оскъпи с 200-тина лева но за сметка на това машинката става бетон с тези 8 лагера. Малко по-късно ще я начертая и ще го пусна тук!
Balabanov - специалист
Надявам се да се разбира идеята. Сега има ли забележки?
Между другото не знам дали се забелязва но ще вкопая всичко на 3мм в алуминиевите плочи. Демек дълбае се 3мм в плочата за да влезе другата по този начин тежеста е върху плочата а не върху болтовете, а болтовете са много защото са М5 застраховам се че дебелината на материала е 15мм.
Изображение
Здравейте, направих проект на бъдещата машина, която може да претъпи промени. Замислям масата да бъде сглобена от железни профили с р-ри 50х50х1.4 СВ, а портала да е от алуминии. За задвижване по всички координати, мисля да монтирам направляваща за линейни лагери с алуминиева основа BR20 и линеени лагери отворени - регулируеми TBR20. За координатите Y / X ще сложа стъпкови мотори 85BYGH450B-06D-15J с редуктор 3:1 като по дългото придвижване ще има два мотора за от двете страни.

Възможно е масата да бъде оребрена допълнително, защото може в този си вид да не много устойчива. Замислям се при сглобяването да не използувам заварки, а само с болтове. На вертикалите отдолу ще сложа регулиращи се крачета за нивелация.

Това е за сега общо взето.
Поздрави

Прикачен файл

3c.jpg

Прикачен файл

2c.jpg

Прикачен файл

1c.jpg
Последна промяна от mockata2 на вт апр 08, 2014 8:47 pm, променено общо 1 път.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: