Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте колеги.
Имам проблем с моята cnc машина.Шпинделът (китайски с водно охлаждане 1.5kw.) се запуши и сега няма отпушване.
Моля ако някой е имал подобен проблем да сподели как го е разрешил.
Работя главно с дърво и плексиглас. Проблем ли ще е ако шпинделът си стои запушен и откача водната помпа?
Благодаря предварително.
bdimov - специалист
Не те съветвам да го пускаш без водното. Аз съм със същия мотор и засега не съм имал такива проблеми. Бях гледал в Микро-Асу разглобени такива за профилактика. Тъй като не ми се е налагало досега няма как да ти дам точно инфо. но трябва да може да се разглоби и да се почисти.
Разгледах снимки на устройството на шпиндела в нета,но ме е страх да го разглобя.Утре ще го надуя с компресора и се надявам да изкара боклуците.Ако не стане поне да се наместят и да не пречат на водата да циркулира.
П.С.- Живея извън България и ми е невъзможно да зенеса шпиндела за почистване където и да е .
bdimov - специалист
Абсолютна "тапа" ли е в момента или циркулира макар и малко вода през него ? И въпросните боклуци какви са, в смисъл отлагане на варовик в следствие на многогодишна работа или просто във водната система са били попаднали механични боклуци. Ако говорим за варовик то може да опиташ да го промиеш с нещо ( препарат ) против варовик ( и това в случай че поне малко може да циркулира вода през него ). Най- евтиното и безопасно нещо за промивка е нормален оцет от магазина ( един приятел с оцет прави профилактично миене на аквариумите си, когато хванат много варовик по тях ).

И последно като съвет. След като си оправиш проблема като смениш водата в системата може да сложиш малко антифриз. Ако охлаждането е от типа на голям резервоар за вода и потопяема помпа в резервоара ( който обикновено е около 30-50 литра ) може да се сипе 1-2 литра антифриз.
dobrev - специалист
Novobranka написа:
Здравейте колеги.
Имам проблем с моята cnc машина.Шпинделът (китайски с водно охлаждане 1.5kw.) се запуши и сега няма отпушване.
Моля ако някой е имал подобен проблем да сподели как го е разрешил.
Работя главно с дърво и плексиглас. Проблем ли ще е ако шпинделът си стои запушен и откача водната помпа?
Благодаря предварително.
Какво го е запушило-парченца дърво или пластмаса? Пробвай да го промиеш или продухаш в двете посоки. Има ли филтър? Дали няма ли да е по-добре да се сложи филтър, като тези за бензин, преди шпиндела?
4i4kotrevi4ko - специалист
Някой да знае къде в София продават следният фрезер или накрайник за високообортните гравьори - за метал (да не е от камък, а сплав), външен диаметър до 5-6мм, челната му част да може да отнема също материал. Проблемът е в едни закалени шпилки с диаметър 3мм, които са вече монтирани и стърчат 3-4мм през отворите (нещо подобно на велокапла как стърчат спиците през нипела, ако са по-дълги, но право), и единственият начин да оправим капаците да се затварят, е да ги запилиме. Съсипаха се вече няколко накрайника, от тия розовите, а трябва още 1-2мм да се скъсят, но челно с тия розови боклуци не става.
Balabanov - специалист
В големите вериги "Практикер, Бриколаж" съм виждал накрайници за мини-шлайв "Дремел" комплект в дървена кутия, все някой ще ти свърши работа.
MrMurdjo - майстор
Обещаващо изглежда.
Balabanov - специалист
Голямо дупчене и кълцане падна, всички алуминиеви детайли ми отнеха някъде около 10 часа труд, като не смятам страничните отвори и резбите.
Вече имам всичко необходимо за "Х" и "У"

Един въпрос:
Изображение
За връзването на шпиндела (220 волта) към тази платка, нужно ли е да се раздели от релето или не, защото виждам че са сложили оптрони. Бих се радвал на примерни схеми. :prayer:

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: