Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
Лаптоп общо взето не се препоръчва именно защото там има хардуерно вградени режими за пестене на енергия и промяна на тактовите честоти (даже и да е включен на адаптер).
Имал съм подобен проблем на стационарен компютър Р4. Беше се счупило едното ухо, което държи радиатора на процесора и самият радиатор не се притискаше добре. Казаха ми, че при интелските процесори, когато температурата се повиши, те самите започват да правят празни цикли с цел да не прегреят. В този случай имах същото поведение (много спорадично и непредсказуемо), когато някой от моторите внезапно спре да се върти. А то става, защото е достатъчно да изпусне и една микростъпка, след което следващата комбинация от напрежения на намотките вече не отговаря на реалното ъглово положение на ротора.
Затова не смятам, че който и да е софтуер може да се справи при пропускане на цикли от страна на процесора, защото няма обратна връзка, както е при серво задвижването. Има хибридни решения - стъпков мотор с енкодер и драйвер, който следи ъгловото положение, но са значително по-скъпи.
brum - майстор
Има една програмка RMClock дето точно т'ва с промяната на честотитена процесроа може да го забрани. Примерно забиваш да работи на най-бавното и той си седи само там. Та ще пробвам с нея и ще видя как е. Пък и в BIOS-а често има разни настройки за тази работа :) .
Balabanov - специалист
Линукс е истината но много хора предпочитате да си осложняват живота излишно. Колега @brum много остроумна проба с тоя @У@ не стига глупоста да го направиш, пък чак и да се качи в мрежата, евала далеко ще стигнеш.
4-то копче на драйвера е да държи моторите, или не, когато не е пусната програма.
Аз не намирам смисъл в повечето въпроси които задаваш за това и повечето отговори са такива.
brum - майстор
Отговорите бяха достатъчно полезни :) . Дадоха насоки за проблема. Резултата е че с RMClock нещата си дойдоха на място и няма да търся втори компютър за да машината.

Ей тук има инструкции - http://danielbauen.com/make/index.php/l ... llel-port/ . Но на кратко:

Маркираш "Run HLT command when OS is idle” , размаркираш "Use OS load based management”, фиксираш една честота на процесора (аз фиксирах най-ниската) и всичко заработва с песен.

Пък за @У@ - съгласен съм, че не беше много удачно. Трябваше да си го оставя в по-тясна среда, че доста хора така няма да вдянат веселото в идеята... Извинявам се :) .
brum - майстор
Пак да питам за нещо - някой правил ли си е приставка за събиране на праха? Нещо като това - https://www.youtube.com/watch?v=t8ehFKTjZN4 .

Чудя се от къде да намеря "четката". Нещо с около 5см дължина на косъма си мисля, че ще свърши работа. Т'ва с магнитите от клипа също е хитро.

Не знам прахосмукачката до колко ще се справи с тази работа. Един Керхер WD 7.300. Дават му 4000 л/мин. Ама все ще е по-добре от колкото както е сега - без нищо.
MrMurdjo - майстор
Нарязан на ресни гъвкав материал по обиколката върши същата работа, като четка. В началото даже си направих сам четка, като за целта разпердушиних една баданарка и после лепих кичур по кичур в дупките на основата на адаптера. После намерих и по-лесно решение :)
brum - майстор
А какво използва за "ресни"? Защото колкото по-твърдо е - толкова повече ще затруднява движението, а колкото по-меко - толкова повече ще има склонност към засмукване през отвора за прахосмукачката. И се търси нещо средно :) .
MrMurdjo - майстор
Има един прозрачен материал, не знам дали е винили или ПВЦ, някъде 0.6-0.8 мм дебел. Ползват го за "остъкляване" на външни части към заведения и разни временни постройки и навеси. Парче от него би свършило работа. Аз в момента ползвам нещо, което прилича на материала, от който правят (и печатат върху него) покривалата на камиони и ТИР-ове. Също и билбордове. Просто ми попадна от някъде едно парче.
Ето една снимка. Това решение обаче не ме удовлетворява, тръбата влиза под 90 градуса. Тепърва правя нещо по-различно и ще го покажа, като стане. Ако стане де :)
Снимката всъщност е повече да покаже приставка с притискателна пета за фрезоване на тънък листов материал, но се вижда и смукалката.
Прикачен файл:
PressureFoot.jpg
Привет на всички.

От известно време и аз се опитвам да сглобя машинка почти на финала съм "ако има такова нещо със тези машини". Когато стигнах до четката падна едно ровене и накрая се спрях на много евтин вариант, за целта използвам стари шишета от безалкохолно и ги нарязвам на ивички оказа се много успешно. Довечера ще кача и някоя снимка. А иначе идеята взех от тук: http://www.instructables.com/id/Removab ... C/?lang=es
brum - майстор
Тоя от шишетата дето е няма как да му закачиш прахосмукачката. Без него е просто да не ги разхвърля. Обаче е неприложимо за много варианти. Примерно вчера фрезовах до дълбочина 27мм, излишният материал докара обем към 10 литра. Т'ва шишенце ще се запълва буквално за секунди...

Идеята да се налепят групички от косми от четка по дупки предвидени за тях май за момента ми допада най-много. Ще могат да се направят различни долни части с различен тип "четки" които да се използват при различни случай. И без т'ва моят вариант ще е разглобяем, долната част е по-лесната. Двете части ще ги направя от 19мм разпенено PVC, че е налично. Ще пробвам да налепя на долната част "четка" от ресни от PVC шише като за начало.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: