Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
sando82 - помощник
Мерси за отговора.
За еквивалентноста съм имал предвид плавността или резолюцията която се постига.
Мисля наистина да се спра на варианта зъбна рейка тъй като разликата в крайната цена не мисля че ще е огромна, а добрите резултати са за предпочитане.
MrMurdjo - майстор
До метър и половина - два, няма проблем да се задвижва чрез СВД. Доста по-просто е от зъбната рейка откъм изисквания за равнинност и успоредност. Точността е много над приемливата за дървообработваща машина.
И не вярвам, че ценово ще са еднакви.

Специално за дървообработваща и задвижване с двоен зъбен ремък също ще е достатъчно.
sando82 - помощник
При СВД са много ниски скоростите, което не ми харесва. Какво означава двоен ремък. Да не е когато ремъка по цялата дължина е двоен с обърнати зъби едни към други така че да се заклинят. При това изпълнение разтеглянето се свежда до минимум и е в участъка между обтягащите ролки и ремъчната шайба.
angelfilev - специалист
sando82 написа:
При СВД са много ниски скоростите, което не ми харесва. Какво означава двоен ремък. Да не е когато ремъка по цялата дължина е двоен с обърнати зъби едни към други така че да се заклинят. При това изпълнение разтеглянето се свежда до минимум и е в участъка между обтягащите ролки и ремъчната шайба.
Скоростите при СВД могат да бъдат и много високи.
Главния въпрос според мен е да се конкретизира целта. Техническите средства да се постигне е следващия.
За яснота, когато става дума за скорости, важно е колко. От тази цифра се преценява как, при какви разходи се постига.
MrMurdjo - майстор
Какво означава двоен ремък. Да не е когато ремъка по цялата дължина е двоен с обърнати зъби едни към други така че да се заклинят.
Точно това имах предвид. Освен това ремъците са армирани и разтеглянето е минимално.

Все пак, както и Ангел посочва, трябва да се знае крайното задание - каква скорост на бърз ход се счита за достатъчно бърза (имай предвид, че там се ускоряват и спират съответните маси на механичната конструкция), каква прецизност е нужна за размерите на детайлите (ако се работи с десети, не е нужно да се гонят хилядни), и др. подобни.
При 5 мм стъпка на СВД, 1000 оборота правят 5 м/мин, което за мен е напълно добър бърз ход за машина с такива размери.
Виждал съм и големи рутери с 10-12 м/мин бърз ход, но това е само бързо придвижване, практическата скорост при същинско фрезоване обикновено е по-ниска и се определя от товара върху фрезера - дебелината на стружката и дълбочината на потапяне на един пас. Дебелината на стружката се изчислява от линейната скорост в минута, разделена на оборотите (изминато разстояние за един оборот на фрезера) в минута и след това разделена на броя режещи ръбове.
brum - майстор
Само да вметна какво открих - http://www.cnccookbook.com/CCGWizard.html .

Програмата смята идеално добре за дърво и плексиглас (не съм я пробвал за друго). Като цяло е калкулатор който смята с каква скорост и на какви обороти да режеш определени материали. Взема в предвид твърдостта на материала, типа на фрезера, диаметъра на фрезера, режещите ръбове, възможностите на машината - на кратко всичко. Като резултати - при плексиглас счупих 3 фрезера докато намеря приемлива скорот и обороти за рязане преди да открия програмата. След програмата скоростта на режене е забележимо по-висока и резултата е забележимо по-добър :) .

Коментарите в интернет са, че си струва парите. Защото спестява фрезери и материал от унищожение. Има 1 месец безплатна употреба. Всеки средно хитър тип разбиращ от Flash може да си я подкара да работи безконечно :) .
sando82 - помощник
Мерси много за отговорите. Ще се поослушам още малко на кава задвижваща система да се спра.
sando82 - помощник
Ок пичове четох четох и се спрях на варианта зъбна рейка мудул 1 или 1,5 ще го сънувам и ще го измисля.
Намерих едни мотори ей тея: http://www.omc-stepperonline.com/gear-r ... p-281.html
7Nm и планетарна редукция 4:1. Цената ми се струва ОК.
Мисля да правя поръчка и да питам дали някой иска да участва да делим пощенските че са доста. Примерно за 4 бр, вместо по 90 кинта ще излязат по 140.
Ако са повече бройки цената малко пада пък и може да се пазарим за няква отсъпка.
Ако някой е навит да свирка до 2-3 дена, после скъпо не скъпо поръчвам.
angelfilev - специалист
sando82 написа:
Ок пичове четох четох и се спрях на варианта зъбна рейка мудул 1 или 1,5 ще го сънувам и ще го измисля.
Намерих едни мотори ей тея: http://www.omc-stepperonline.com/gear-r ... p-281.html
7Nm и планетарна редукция 4:1. Цената ми се струва ОК.
Мисля да правя поръчка и да питам дали някой иска да участва да делим пощенските че са доста. Примерно за 4 бр, вместо по 90 кинта ще излязат по 140.
Ако са повече бройки цената малко пада пък и може да се пазарим за няква отсъпка.
Ако някой е навит да свирка до 2-3 дена, после скъпо не скъпо поръчвам.
Обърни внимание на Backlash at No-load <=1.5° на изхода. Ако знаеш каква колело ще сложиш на вала, лесно можеш да сметнеш каква гарантирана грешка ще се получи при смяна на посоката. При високи скорости се съмнявам, че програмно може да се компенсира.
sando82 - помощник
Голяма грешка ли е това , понеже не мога да преценя. Зъбно колело ще е модул 1.5 , 26 зъба. Просто това е най малкото с централен диаметър 12мм.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: