Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
kekata - напреднал
Точно така, отделно се задава в кода ускорението преди/след точка, както и приближението при преминаване през точките - апроксимацията
при тежест на шпиндела около 35кг е нормално да работи по-бавно от зададената скорост за да може да си спази траекторията
MrMurdjo - майстор
Тоест ако диаметърът на кръга е примерно 60 и повече сантиметра, то визуалната (и реална) скорост ще е по-висока.
Случайно съм виждал в настройките на фабрична машина параметър - минимален радиус на ограничение на скоростта (под този радиус става валидно ограничаването). И сме правили проба да видим резултата. Независимо от ръчно въведената скорост при кръгчета с радиус 25 мм не искаше да ги реже по-бързо от един праг нагоре.
А при умишлена промяна на параметъра с не много, звуците от механиката бяха такива, че спряхме да експериментираме :)
edesign - специалист
И теглото играе роля но проблемът със скоростта при малки фигури е друг.
Програмата е записана на някакъв носител. Всяка следваща координата се чете пресмята и предава към контролера за задвижване на моторите.
Ето тук е проблемът. В софтуерът може и да има опция за задаване на точност, може и да няма обаче той апроксимира например кръг с отсечки през 1 градус. Ако кръгът е голям то и отсечката е голяма и има време докато порталът се движи да се прочете следващата координата и без да спира да продължи да се движи, обаче кръгчето ако е малко то това време не стига и порталът спира на всяка отсечка, за да доизчака четенето на следващата координата.
Не си мислете, че "чакането е дълго", то е под 100микросекунди, обаче от механиката се издават нечовешки звуци, а не приятна мелодия :)
Това, го установихме, когато правихме контролера с SD карта.
MrMurdjo - майстор
Не е съвсем така. Зависи от изчислителната мощ на процесора/микроконтролера и в много голяма степен - от програмистите :-D
Става дума за алгоритъма на constant velocity. Управляващата програма гледа напред в кода и планира движението за постигане на плавен ход.
В случая с кръг/елипса опира и до способността й да изпълнява команди за описване на дъги - G02, G03 - много аритметични операции в процесора. В противен случай кръгът/дъгата трябва да бъдат разбити на множество малки прави отсечки, което води до насичане на движението.
Описаното от теб е по-скоро частен случай, фабричните машини (също и Mach3 и LinuxCNC) работят с горните кодове и имат вградени алгоритми за предварително планиране на движението. А изчислителната мощ дори и на старичък Пентиум е достатъчна в сравнение със скоростта на работа на машината.
edesign - специалист
Не не е частен случай.
Абсолютно всички програми работят в края на краищата само с отсечки. Дори и да напишеш G02 или G03 те пълнят един масив с отсечки веднага, още докато кода се интерпретира.
Да зависи от изчислителната мощ на процесора, разбира се. Но не само.
Например имам рутер работещ с Galaad, свързан към контролера през сериен порт на 9600 бода. Сметни един байт се предава за 1милисекунда. Затова има вграден буфер в контролера и компа праща на пакети към него. Като от време на време спира за около секунда за да прехвърли следващата пачка.
Скоростта на четене от SD карта с микроконтролер също е малка. Обикновено байт се чете за време по-дълго от 60 микросекунди.
Единствено проблем няма да има ако директно от пар. порт се управлява всичко с Mach3. Обаче това не го ползвам. Засега работя с таблет през USB към контролер с SD карта.
kekata - напреднал
Kuka работи и с дъги, а и със сплайни. По този начин се спестява доста код, а размер на файловете, както и броя им има значение :)
иначе може да се указва колко реда напред да пресмята: от 1 до 5 - аз задавам максимума.
Хубавото на това е, че ако види че робота няма да стигне до дадена точка спира предварително и не блокира осите
kekata - напреднал
Честита Коледа и Щастлива Нова година на всички!
besriworld - помощник
Здравейте ,
близките дни ще купувам щпиндел ,а именно Hertz HMB42c 2.2kw 18000RPM плюс инвертор Delta . Въпроса ми е може ли да се свърже към Mach3 и да прави резби . Тоест от компютъра да може да сменя посока на въртене плюс обороти . Другото което не ми става ясно тази мощност от 2.2KW в целия диапазон на обороти ли е ? Контролера който мисля да поръчвам е този :
Изображение

Предполагам че с изхода 0-10v мога да го свържа към инвертора и така да управлявам честотата/оборотите .
А какво мислите за този мотор :
Изображение
kekata - напреднал
малко сняг новогодишно :)

Прикачен файл

mdf.JPG

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: