Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
dnai - специалист
Преброяваш слотовете делиш на три фази 36 на 3 равно 12 слота за една фаза,навиваш бобините в случая 6 за всяка фаза достатъчно големи за да можеш да ги монтираш лесно в слотовете, свързват се последователно начало край начало край, след това фазите ги свързваш или звезда или триъгълник както ти е необходимо .
Ротора се престъргва или се изработва нов монтираш в случая 12 магнита .
така готовия генератор е 3-фазен 12 полюсен.
Колко намотки в бобина ще навиеш зависи от напрежението и силата на тока които желаеш да получиш стига да можеш да ги събереш в слота.
Първо си нави една пробна фаза с по десет намотки развърти генератора до желаните ти обороти замери напрежението и вече можеш да пресметнеш колко намотки ще са необходими за желаното от теб.
:)
за 220 съпротивлението на фаза не бива да надвишава 5,5 ома.
edemy2001 - специалист
dnai написа:
Преброяваш слотовете делиш на три фази 36 на 3 равно 12 слота за една фаза,навиваш бобините в случая 6 за всяка фаза достатъчно големи за да можеш да ги монтираш лесно в слотовете, свързват се последователно начало край начало край, след това фазите ги свързваш или звезда или триъгълник както ти е необходимо .
Ротора се престъргва или се изработва нов монтираш в случая 12 магнита .
така готовия генератор е 3-фазен 12 полюсен.
Колко намотки в бобина ще навиеш зависи от напрежението и силата на тока които желаеш да получиш стига да можеш да ги събереш в слота.
Първо си нави една пробна фаза с по десет намотки развърти генератора до желаните ти обороти замери напрежението и вече можеш да пресметнеш колко намотки ще са необходими за желаното от теб.
:)
за 220 съпротивлението на фаза не бива да надвишава 5,5 ома.
Остана да обясниш разположението на бобините за да се получат трите фази и защо са 12 магнитите. :) Аз лично знам де - т.е. обясняването няма да е за мен.
Виж нещо друго да те попитам, което е за мен - не разбрах защо смяташ, че за 220 волта съпротивлението на фазите не трябва да е повече от 5,5 ома!? Или имаш в предвид конкретния статор?
По принцип за всяко едно напрежение за което се прави генератор съпротивлението на намотката трябва да е възможно по-ниско. Т.е. да се навие с възможно по-дебел проводник за да се намалят загубите във вътрешното съпротивление на генератора. Но пък това /дебелината на проводника/ зависи от много неща - от магнитната индукция, от физическите размери на статора, от размерите на слотовете, от оборотите на ротора, броя на намотките ...
dnai - специалист
Мисля че колегата ще се справи с разпределението на фазите ,но ако не може да не се срамува .
А за съпротивлението на фазовите намотки си прав , колкото по-малко толкова по добре , но понеже колегата казва че не е много в час просто го ограничавам , да не би в желанието си да постигне върха да забрави за този фактор.
та 5,5 ома е средно съпротивление за генератори около 2000 вата 220 волт.
В моя случаи навивките са 55 на бобина и за 220 волта са му необходими 2400 оборота а съпротивлението на фазовата намотка е 3,5ома. С проводник 1 мм2.
не искам да усложнявам нещата с допълнителни те фактори като магнитно насищане на материала това е за които е по- в час.
alsted - майстор
Много благодаря за изчерпателния отговор! Ще си позволя да питам и друго. Как стои въпросът да се навие монофазно или двуфазно (2х110V)? Предимства и недостатъци? Питах двигателчетата от "Перла" удачни ли са за случая и това точно такова ли е? Имам приятел бубиньор и той ще ми окаже известно съдействие, но с генератори не мисля, че се е занимавал, пък и аз да придобия някаква база знания ...
dnai - специалист
Този мотор е от италианска пералня, от Перла не съм правил .
Но начина е се същия делиш слотовете на броя на фазите ,ползвай възможно най-яките магнити,
можеш също да преброиш навивките на старата намотка в един слот това също ще те ориентира за навивки на волт.
А инак винаги е за предпочитане трифазна машина,писано е доста по този въпрос.
edemy2001 - специалист
dnai написа:
Този мотор е от италианска пералня, от Перла не съм правил .
Но начина е се същия делиш слотовете на броя на фазите ,ползвай възможно най-яките магнити,
можеш също да преброиш навивките на старата намотка в един слот това също ще те ориентира за навивки на волт.
А инак винаги е за предпочитане трифазна машина,писано е доста по този въпрос.
Преброяването на навивките на старата намотка и точното измерване на диаметъра на проводника с микрометър е много важно за изчисляване на площта на слота - по този начин може лесно да се пресметне какъв на сечение може да бъде проводника за новите навивки.
Трифазното навиване е без алтернатива. Прекалено много са недостатъците на монофазното и на практика е крайно нерационално. Най-малкото заради това, че освен стремежа на магнитите да се залепят към статора има и неравномерно натоварване на ротора и от там много вибрации на перката, което пък води до силен шум и по-голямата вероятност от разрушаването на същата.
Виждал съм многофазни генератори с 5, 7 и 9 фази, но още преди век Тесла е доказал, че е излишно - трите фази са най-икономични.
dnai - специалист
Да направиш сам машината си , нито е лесно нито е евтино пробите и грешките са си за наша сметка :проба: .
Да си закупиш готов също е скъпо пък и няма гаранция че ти продават точно това което искаш . :проба: :проба:
Въобще не е лесно да си Ветрогонец !
Но пък като духне вятъра Кефа е неописуем .... :partyman:

Тъй че Напред Действайте , =D>
hrpankov - специалист
...пък ако на перката си имаш и МРРТ-контролер, м-м-м-ъ! идеално!...

Прикачен файл

MPPT1109.GIF
МРРТ-контролер за перки и панели... всичко яде!..
MPPT1109.GIF (19.39 KиБ) Видяна 2414 пъти
hrpankov - специалист
... :? :? баси, гледано 100 пъти, па никой непопита "щой туй нещо" :roll: :roll: ?... чакпъктаквоз безинтерес :evil: напрау мъ угорчавъ :axe: :axe: .... фрълям въз сичкити идну тикст-файлчи да гу четети и дъ съ чешити :-D :-D ... айди олан!!!

Прикачен файл

bulMPPTkontroler.GIF
bulMPPTkontroler.GIF (69.48 KиБ) Видяна 2339 пъти
Последна промяна от hrpankov на ср мар 25, 2015 9:21 am, променено общо 1 път.
sstefanov - майстор
С КТ315 няма да привлечеш никой. :)

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: