• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 98
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
edesign

само искам да вметна, че освен паралелния порт, може да има разработена PCI входно/изходна платка с далеч по-голяма функционалност, за каквато паралелният порт не може и да сънува (защото не е правен точно за това). Дори и китайците открай време правят такива за техния софтуер - CNC Studio.
kekata - напреднал
няма нищо общо между идеята на Cura/Arduino и подобни с индустриалните машини Кука. Няма никакъв фирмуер, който да се ъпдейтва и никакво междинно устройство - всичко е в компютъра.
И да - има специална интерфейсна платка, но тя е нужна за да подсигури нивата на сигналите, комуникация с устройствата, безопасност (много важно!) и т.н.
Прилагам малко снимки, за да стане по-ясно :)

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Иначе - машинката я дадох за пример че има вариант с ардуино да се направи ЦНЦ, което да е достъпно и да върши повечето работа на подобни хоби машини. Все пак малко хоби машини могат да се намерят в този ценови клас толкова качествено направени.
edesign - специалист
MrMurdjo да и през PCI става обаче там пак е сложно, пак е с контролер на платката. Навремето беше лесно през ISA слота обаче вече е изчезнал от дъната на съвременните компютри.

Между другото разкажи за скоростите на рязане знам че имаш богат. И на мен ми е любопитно MDF колко бързо може да се реже?

kekata преди време правихме контролер за малки цнцта за наш клиент. Имаме и PC софтуера и платката. Най-лесната и разбираема комуникация е RS232 (или с преходник към USB). Ако имаш желание мога да ти изпратя PC софтуерът (писан е на C#) и пълна спецификация на командите през серийният порт, така си спестяваш половината работа. Ако имаш време и желание да направиш контролера с ардуино ще се радвам. По принцип нашият контролер е направен с PIC24 на Microchip.
MrMurdjo - майстор
Скоростите на рязане зависят от много фактори
- мощност на шпиндела и способността му да поддържа зададените обороти
- механичната здравина на самата машина
- мощност на задвижването
- вид и диаметър на иструмента
- свойства на материала

Всичко опира до изчисляване на натоварването на инструмента - дебелината на стружката на режещ ръб. Препоръчителни стойности за натоварване на зъб и подаване според материала обикновено има на сайтовете и в документите на фирмите производители.

Опитът ми въобще не е богат.
От каквато практика имам на голям и здрав заводски рутер и 3.3 кВт трифазен шпиндел, бонд 4 мм фрезоване/рязане с V-образен фрезер нормално стига до 6 м/мин. МДФ съм рязал с 6 мм прав фрезер с две пера с подаване 4 мм на пас и скорост 4-5 м/мин. Дебел листов полипропилен с еднопер фрезер 6 мм - подаване 5 мм, скорост 3-3.5 м/мин. Алуминий със специален двупер фрезер за бързо рязане 4 мм - 1.5 мм подаване и 1.5 м/мин (спокойно стига и до 2 м/мин с обдухване на пулверизирана охлаждаща течност). Всичко това при 18 000 оборота.
Ако се намали подаването (натоварването върху инструмента) скоростта може да се вдигне още. Въпрос на преценка за конкретния случай. Например за челосване на МДФ жертвения плот с 0.5 мм и 24 мм челен фрезер при 60% застъпване, 10-12 м/мин въобще не ги усеща.
Общо взето не съм търсил предела, че фрезерите скъпи да им се не види :-D
kekata - напреднал
edesign: ако се захвана да правя комбинирана машина ще покажа да чуя мнения, хубаво е да има такава машинка човек в къщи :)

аз фрезовам МДФ нормално с 18000 об, 12.7мм фрезер, дълбочина на среза 7мм, стъпка 6-7мм с 4500мм/мин и почти не се усеща.
MrMurdjo - майстор
Пичове, опасявам се, че отплесваме темата от нейния предмет - 3Д принтери. По-добре в общата тема да пишем.
STEPER - специалист
kekata написа:
Абе маа му стара, верно ли попаднах на дървен философ още в първата тема тука :)
Дълго време отсъствах,но :supz: Вярно е :)
В тази тема е edesign а в темата CNC машина гравьор - Balabanov :).Има още един който отдавна не се е появявал,но след
този пост може и да цъфне. :-D
Аз затова и спрях да влизам често тук защото освен някой да си го мерят,технически грамотни постове в духа на форума - Направи си сам - не виждам.
Мойте две CNC машини и 3D принтер работят толкова добре колкото искам и няма нужда на никого да го доказвам.
Поздрави и успех
Здравейте. По темата за 3D принтерите, интересува ме дали могат да бъдат използвани в сферата на облеклото и шиенето на дрехи и по какъв точно начин...попаднах на клипове с дрехи,направени по този начин, но дали може да замести кроенето например. Търсих информация, но още не схващам напълно. Благодаря предварително, ако някой по-наясно ми обясни. :) успешна година на всички!
kekata - напреднал
Има създадени дрехи от малки части, направени на 3д принтер, които се свързват една с друга, подобно на мрежа.
Не виждам как биха могли да помогнат за получаване на кройка.
Иначе може да се създават различни аксесоари към дрехите или предмети за апликиране.
Има материал за принтиране, който е като гума - значи би могло и различни гъвкави неща да се принтират - примерно ръкавици, колиета или гривни
didosan - напреднал
Добре де как достигат такава точност на З-ос гледах един makerbot чак 2- микрона .
И като гледам контролерите са до 1/32 стъпка , демек ако има шпилка с 1 мм ход това е около 3 стотни на ход или аз бъркам нещо ?
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 98

Тема "3D принтер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: