Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
stivemaster
- майстор
1028 мнения в "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори"
stivemaster
- майстор
Имаш предвид горелка ли ? И каква в зависимост от източника? От тук между 400 и 800лв. ,от Китай между 24 и 95 usd.
besriworld
- помощник
Здравейте ,
интересувам се какъв контролер да си закупя. В момента имам такъв

Но до колкото чета коментарите , не се препоръчва контролер от тоя тип който комуникира по паралелния порт . Сега си търся USB контролер , като се спрях на няколко модела :
1. http://www.ebay.com/itm/5-Axis-USB-Cont ... 3ce16a7acd
2. http://www.ebay.com/itm/2000KHz-6-Axis- ... 3aa6da9d4a
Като за втория май послъгват с максималната честота на импулсите към мотора , на повечето места го дават за 200khz . Отворен съм и към други предложения . Благодаря Ви
интересувам се какъв контролер да си закупя. В момента имам такъв
Но до колкото чета коментарите , не се препоръчва контролер от тоя тип който комуникира по паралелния порт . Сега си търся USB контролер , като се спрях на няколко модела :
1. http://www.ebay.com/itm/5-Axis-USB-Cont ... 3ce16a7acd
2. http://www.ebay.com/itm/2000KHz-6-Axis- ... 3aa6da9d4a
Като за втория май послъгват с максималната честота на импулсите към мотора , на повечето места го дават за 200khz . Отворен съм и към други предложения . Благодаря Ви
MrMurdjo
- майстор
Мах3 е направен да работи през паралелен порт. Всичко останало са неоригинални надстройки и допълнения.
Ако ще се ползва нещо различно, то по-добре да е през мрежов порт. USB е изключително чувствителен към всякакви шумове и смущения в комуникацията. Просто не е проектиран за работа в такава среда.
Китайците пускат копия и на двете, като оригиналите, които наистина работят, струват доста пари.
За USB варианта, надявам се колегата stivemaster да сподели собствените си приключения
Ако ще се ползва нещо различно, то по-добре да е през мрежов порт. USB е изключително чувствителен към всякакви шумове и смущения в комуникацията. Просто не е проектиран за работа в такава среда.
Китайците пускат копия и на двете, като оригиналите, които наистина работят, струват доста пари.
За USB варианта, надявам се колегата stivemaster да сподели собствените си приключения

stivemaster
- майстор
Вече режа и тръби, ако някой има интерес ?
adobe
- помощник
ЗДравейте колеги не знам дали тука е мястото за въпроса ми но четох доста из дългите теми но ме заболя главата. Ползвам Arduino заедно с управление за моторите easydrive качил съм софтуера всичко както трябва работи машинката (забравих да кажа че ползвам мотори от принтер и скенер както и техните конструкции) Работи с GRBL код. Но проблема ми е че не знам как да настроя стъпки ускорението и всичко друго което трябва да се настройва. Идеята ми е да си направя машина за лазерно гравиране която ще ми е и за дипломна работа. Ще съм много благодарен на всеки който помогне. Ако не съм за тази тема моля да ме извините местя я веднага където кажете.
MrMurdjo
- майстор
Значи ти е слаб капацитетът в четенето
А то по въпроса наистина си трябва четене. И вникване. И някаква обща образователна подготовка.
По принцип на моторите си пише колко стъпки правят за един оборот или колко градуса е една стъпка, от което пак се пресмятат стъпките за оборот, който винаги има 360 градуса.
От там се тръгва. След това зависи какво е задвижването - с винт или с ремък. Ако е винт, той има стъпка - колко се отмества витката за един оборот. Ако е ремък, шайбата има радиус и диаметър, от тях се изчислява обиколката, демек колко е линейното отместване за един оборот.
Ако драйверите работят на стъпки по-малки от една - половин, четвърт и т.н. то съответно хардуерните стъпи на мотора се умножават по толкова за да се получи реално колко импулса трябва да получи драйвера за един пълен оборот на мотора.
Давам ти храна за размисъл, не казвам всичко смляно и предъвкано. Иначе никога няма да научиш нищо ново, което да ти остане трайно в главата
П.П. Един друг човек тук вече смело фрезова разни неща с дипломната си работа

А то по въпроса наистина си трябва четене. И вникване. И някаква обща образователна подготовка.
По принцип на моторите си пише колко стъпки правят за един оборот или колко градуса е една стъпка, от което пак се пресмятат стъпките за оборот, който винаги има 360 градуса.
От там се тръгва. След това зависи какво е задвижването - с винт или с ремък. Ако е винт, той има стъпка - колко се отмества витката за един оборот. Ако е ремък, шайбата има радиус и диаметър, от тях се изчислява обиколката, демек колко е линейното отместване за един оборот.
Ако драйверите работят на стъпки по-малки от една - половин, четвърт и т.н. то съответно хардуерните стъпи на мотора се умножават по толкова за да се получи реално колко импулса трябва да получи драйвера за един пълен оборот на мотора.
Давам ти храна за размисъл, не казвам всичко смляно и предъвкано. Иначе никога няма да научиш нищо ново, което да ти остане трайно в главата

П.П. Един друг човек тук вече смело фрезова разни неща с дипломната си работа

adobe
- помощник
Да така е, това успях да го разбера мотора е 3,75* на стъпка което като си го разделим на 360 си идва 96. Задвижването е с ремък на който като го измеря разстоянието от зъб до зъб си е 1мм, зъдното колело на мотора е с 32 зъба. Драйвера е на 1/8 така е свързан. В началото си мислех че софтуера ще ми е най лесен а то зглобяването ми излезе песен покрай това нещо
В настройките има кое какво е: стъпка/мм за "Х" и "У" step pulse, usec това какво трябва да рече толкова стъпки трябва да получи за да се премести с мм
default seek и default feed мм/мин какво трябва да са има и други настройки който така и не разбрах какво точно трябва да сметна за ускорението и т.н.

default seek и default feed мм/мин какво трябва да са има и други настройки който така и не разбрах какво точно трябва да сметна за ускорението и т.н.
MrMurdjo
- майстор
Не познавам GRBL, само обща информация.
Вероятно има настройка и за полярността - дали да прави стъпка по възходящ фронт или низходящ фронт на импулса, зависи от драйверите какво искат.
Изобщо, залягай над английския език
Преместването не зависи от стъпката на зъбите на ремъка/колелото, а от ефективния диаметър - като цяло това е външният диаметър на зъбчатката, по който ляга ремъка, неговата плоска част между зъбите. При 1/8 имаш 768 стъпки на оборот(условни, защото микростъпките не са абсолютно точни, но грешката се нулира в рамките на една хардуерна стъпка на мотора). Обиколката на колелото се дели на 768 и се вижда какво е преместването за един импулс .
Може да се зададе приблизително стъпки/мм, а после да се настрои фино с измерване на реалното преместване. Също първоначално се дават ниски максимални скорости 100-200-300 мм/минута за да се подкара механиката, после се прави настройка.
Ускорението се намира експериментално, зависи от въртящия момент на моторите, за колко време могат да се развъртят до максимална скорост. Започва се от ниска стойност, примерно 50 мм/сек^2. Ако моторът блокира, трябва да се намали, ако не, търси се най-високата стойност, при която тръгва и спира (спирането също е с отрицателно ускорение) стабилно.
"Х" и "У" step pulse, usecТова би трябвало да означава колко дълъг да е импулсът на стъпките, щом има време в микросекунди.
Вероятно има настройка и за полярността - дали да прави стъпка по възходящ фронт или низходящ фронт на импулса, зависи от драйверите какво искат.
default seek и default feed мм/мин- вероятно скоростите на движение при бърз ход (преместване) и при нормална работа.
Изобщо, залягай над английския език

Преместването не зависи от стъпката на зъбите на ремъка/колелото, а от ефективния диаметър - като цяло това е външният диаметър на зъбчатката, по който ляга ремъка, неговата плоска част между зъбите. При 1/8 имаш 768 стъпки на оборот(условни, защото микростъпките не са абсолютно точни, но грешката се нулира в рамките на една хардуерна стъпка на мотора). Обиколката на колелото се дели на 768 и се вижда какво е преместването за един импулс .
Може да се зададе приблизително стъпки/мм, а после да се настрои фино с измерване на реалното преместване. Също първоначално се дават ниски максимални скорости 100-200-300 мм/минута за да се подкара механиката, после се прави настройка.
Ускорението се намира експериментално, зависи от въртящия момент на моторите, за колко време могат да се развъртят до максимална скорост. Започва се от ниска стойност, примерно 50 мм/сек^2. Ако моторът блокира, трябва да се намали, ако не, търси се най-високата стойност, при която тръгва и спира (спирането също е с отрицателно ускорение) стабилно.
Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература