• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 48
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
boss4eto - помощник
Еее какво правите бе, много писане много нещо. Половин час немога да го прочета :jg: :jg: За шлаифането на отворите с маслото и др. работи го бях писал преди време. Изпробвал съм го и знам че работи. Това ми го препоръча човек които има цех за пелети и работи с китайска машина ( друг е въпроса че цялата е побългарена). Аз попаднах на този клип https://youtu.be/OLFyFCM3Gv4 Явно и при фабричните е същия проблема. Същия този ми спомена че добавя към материала между 3 и 5 литра на 100кг старо олио. Казва че доста вдига производителноста. За отворите и конусите мисля че това ще свърши работаИзображение. Аз също работя с кобалтови свредла които ми ги изпрати Илчо.
gogosto - специалист
NASIO еи много писане :) с маслото днеска стигнах до това което си написал по горе, съжалявам, че го чета сега след като откривах топлата вода цял следобяд. От начало сложих много сух забъркан кварцов пясък и дървени трици с горяло масло- запушвах на три пъти дупките и една по една с един електрод ги отпушвах. Най накрая уцелих влажността и всичко в това отношение тръгна супер. Мисля, че се получава гладкостта доста по-лесно така, но опитах да добавя малко жито с което пак омазах нещата и пак чистене една по една дупките. Излезнаха ми проблемите по конструкцията, който за сега са сравнително безобидни- на фланеца от долу, който се свързва на мястото на полуоската се скъса един болт и за да го извадя трябва да разглабям всичко. С един ремък не става и в понеделник отивам да си купя още един. Мотора е мисля 4кв, но с голям въртящ момент и поне за сега няма никакво натоварване. Постепенно слагах само трици за да видя кво ще се получава и мисля, че след като си оправя проблемите трябва да тръгне. Излизат пелети макар и трудно, но един ремък боксува и ако пусна малко повече материал и ремъка засвирва ролките спират. А за бургиите - естествено аз си бях купил хубави тук от бг , но аз си пазарувам от китайците постоянно всеки месец имам поне по 5 неща които да получавам и просто така от любопитство за 10лв. бяха към 12 броя са бургиите. една само пробвах - е нема такова дърво. За 10 тона си прав аз нямам амбиции за такива количества, но го дадох като пример иначе прочетох пак там, че сърбите ползват дунавски пясък даже, а не кварцов за разработката на матрицата.

Прикачен файл

IMG_20160409_1612561.jpg
NASIO - специалист
Здравей gogosto!Може би по-рано трябваше да предупредя за здравината на конструкциите.Като изключим осите,които се надявам да са ти масивни няма да е лошо и да ги закалиш за да не ти се наложи да правиш нови, най-голямото натоварване при машини с въртяща матрица е на долния фланец и кутиите на оста. А ти понеже използваш диференциал ти се чудя защо не ги хвърлиш тия шайби и ремъци и не си използваш кардана.като гледам и предавките оборотите няма да се вдигнат много. Аз на тази която сглобявам сега задължително ще сложа кардан.А за оборотите мисля да сложа честотен регулатор.Само дето не съм наясно тоя регулатор как ще се държи при натоварване.Ако някой е компетентен се надявам да каже
Илчо Илиев - майстор
Според мен е по-добре да има ремъчна предавка,при твърда връзка няма шанс да приплъзне и ако стане авария.....
p.v.x - майстор
Извинявам се , ако се включвам неуместно.На този линк , има 9 клипчета , свързани с темата.
Трябва да подкрепяме българското. :rock:

https://www.youtube.com/channel/UCh_2p2 ... shelf_id=0

Дано с нещо ви помогнат. :partyman:
NASIO - специалист
p.v.x написа:
Извинявам се , ако се включвам неуместно.На този линк , има 9 клипчета , свързани с темата.
Трябва да подкрепяме българското. :rock:

https://www.youtube.com/channel/UCh_2p2 ... shelf_id=0

Дано с нещо ви помогнат. :partyman:
Конструкцията от клипчето е може би най добрата която съм виждал.Закрепвенето на матрицата перфектно на ролките също.Съжалявам че не съм го видял по-рано.
NASIO - специалист
Има доста машини с кардан.А приплъзването по-скоро пречи
gogosto - специалист
На мене също ми харесва перфектния начин по който колегата е изпипал всичко, но и за мен твърдата връзка не е добро решение. Също ми се струва оста на колерите много дълга и мисля, че при голямо натоварване ще потдаде.
А по моята машина с ремъците (вече 2бр нови по 6.70лв е ремък) нямам и помен от приплъзване. С двете шайби догаждам точно колкото искам оборотите на матрицата и едновременно с това конструкцията на машината е отворена за лесна смяна на мощност и обороти на мотора. Абе принципно до тук съм доволен от моето конструктивно решение разглобих няколко пъти всичко за да оправя дефектите, които излязоха и сега се надявам конструкцията да издържи големи натоварвания.
Сега обаче да питам по същество за помощ опитните. Пускам машината на два пъти по два часа някъде да работи с материала с кварцовия пясък, като постепенно почнах да слагам все повече и повече дървени стърготини, но когато остане само на дървени стърготини не минават пелетите или много трудно минават. Понякога са доста рехави друг път са твърди и зачервени сякаш са запечени. Опитвах с добавки на горяло масло, на олио и на вода, но ефекта е почти един и същ. Сложа ли от материала с кварцовия пясък, който макар и доста сух вече пелетите летят като изтребители отдолу, но щом сипя само дървени стърготини спират. Утре ще обърна матрицата другите конуси са ми на 22 градуса тоест по малък е от този в момента. Да видя дали ще има разлика. Дървените стърготини са ми много сухи със сигурност (нямам влагомер) приятеля ми с дърводелната от който ги взимам работи само с сух материал, но има и мдф в талаша това би ли повлияло? Ще опитам да взема материал и от друго място за да видя дали не е от материала. Загряването мисля, че е в рамките на допустимото за лагерите - приблизително 70-80градуса са колерите опитно на ръка, като пелетите когато са от дърво не мога да ги държа т.е. предполагам поне 90 градуса може и повече да са, а когато са от тези с кварцовия пясък и те са колкото колерите топли.
Иначе натиска на ролките когато сложа повече материал действително е огромен затова и направих забележка по констукцията на колегата по горе.
NASIO - специалист
Абсолютно си прав за дългата ос.Незнам в момента какъв акъл да дам,първо обърни матрицата да видим как ще се държи.А иначе колко е дебела.При мен както преди бях писал най -добре работеше една със 7мм дупки 30мм дебела.С 40 мм си направих един експеримент:надупчих половината матрица с 8мм,другата половина с 6мм.От осмиците излизаха горе долу добре,от шестиците нито една.Нещо друго интересно,като пусна трици върви един път добре друг път зле.Обаче като пусна вместо трици пелети върви чудесно.(става въпрос за тая със 7мм)Като се замисля го отдавам на това че материала е вече смлян и върви въпреки че и влагата вече е доста по-ниска.Сигурно трябва мелница
Последна промяна от NASIO на вт апр 12, 2016 12:00 am, променено общо 1 път.
gogosto - специалист
40mm е дебела. Утре и снимки ще приложа за по прегледно. Тука с мелницата ме светна и за още нещо-аз слагам талаш едър, а не трици това да не би да е проблема, защото в самите пелети като ги счупя вътре се виждат частите на талаша, той няма как да се спои просто се уплътнява само и това е ? :( абе има върху какво да помисля още
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 48

Тема "Машина за пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: