Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
jorkata785 - помощник
Здравейте! Имам едно местенце 35-36 кв. м. от него мога да ползвам за гараж 30 кв. , въпроса ми , как ще е по добре , да се направи цялостен гараж без колона по средата , или да има колона по средата отпред да държи и плочата отгоре , или за тази квадратура не е нужно . Евентуалноо грубо казано какви парички ще ми излезе тази процедура до завършване на гаража без да се слагат врати ( в последствие ще сложа от тея с хармониката и се колебая дали да е 1 цяла голяма , или ако има колона отпред да е с 2 врати ) - да се има в предвид , че гаража ще е за 2 коли . Моля и за съветии . Извинявам се ако съм се изразил неправилно ,но съм в движение и в бързината пиша . БЛагодаря !
Duke_BG - специалист
има ли някаква причина да искаш да е с плоча ?
т.е. ще надграждаш ли отгоре
и тия 30 квадрата как са разпределени ?
мисля че по-евтино и по-лесно ще стане с метална конструкция
jorkata785 - помощник
Ами мисля , че ако е с плоча , ще е по стабилно знам ли , за това търся съвет. Не в близко бъдеще не мисля да надграждам . Ами това е , че местото е малко нестандартно от единия край е леко заоблено в ъгъла и най - вероятно , може да е 5х6 м , то нямам друг избор или 5х6 или 6 х 5 . Да но, металната конструкция , ще се напича лятото и ще е фурна вътре , а и с тухли и мазилка ми изглежда доста по стабилно и гаражно , живея в квартал който е до парка и ще е малко грозно да сложа метален гараж :-D .
nikolson - майстор
Разбира се, че ще го направиш като хората-с тухли, плоча и т.н. Имаш ли парите, ламарини, бараки и др. са излишни. Аз обаче мисля, че нямаш място за две коли.
jorkata785 - помощник
Защо така мислиш , 30 кв. малко ли е . Горе долу гледах спецификациите на колите и са дълги по 3,9м и широки по 1,8м. Попринцип чакам още проекта да ми направят ( и не е нужно да го правя точно както е на проекта , мога да изменя тук-там) , и да видя какво ще измислят , ама исках и съвет от вас . И някаква ориентировъчна цена.
VLADO66 - майстор
Аз имам гараж за две коли- и разстоянията ми са изпилени докрай по ред причини.Вратата ми е широка 5.12м.,общата широчина е 5.5м дължината е 5.2 метра.
jorkata785 - помощник
VLADO66 написа:
Аз имам гараж за две коли- и разстоянията ми са изпилени докрай по ред причини.Вратата ми е широка 5.12м.,общата широчина е 5.5м дължината е 5.2 метра.
Той отделен ли е от къща или блок (Щото моя е срещу къщата и ще си е само той там и за това искам да е малко по хубаво направено) . Може ли да качиш снимки и евентуално да кажеш някаква цена до завършека на гаража без врати ( ориентировъчна цена) ? Благодаря !
VLADO66 - майстор
Между къщата и улицата е.Не мога да ти кажа точна цена, първо защото беше преди 10 години и второ, гаража беше част от общ строеж- до него е долепена нещо като гарсониера/ателие/ където да се евакуирам на дърти години. :)
crez - майстор
Ако го правиш от ламарина се счита премесваем обект, от тухли и плоча е друга бира.Нужни са проект,разрешителни и т.н
nikolovvd - майстор
И за преместваем обект трябва разрешение! Сумите, документите и чакането са почти еднакви.
Според мен дължината на гаража, ако е 5 м, само си хвърляш парите. Колите от средния клас са с дължина между 4.50 и 4.80, което означава, че няма да влезе. Събираш дължината на колата с двойната дебелина на колоните и получаваш размер, който ще ти позволи да събереш колата. Същото е и с ширината на гаража, но не забравяй, че трябва да има място да отвориш вратата и да слезеш от колата нормално. Който има гараж знае за какво става въпрос.
От друга страна всеки с гараж знае, че там се държат гуми, ГСМ, резервни части, а по някога и вехтории от дома.
В заключение!
Ако искаш да имаш гараж размера му трябва да е поне 6х3, а най-добре 6х3.5. Това ще ти позволи поне да правиш дребни ремонти на топло през Зимата и на сянка през Лятото. При 5х3 колата едва ще се побира на дължина и ще слизаш усуквайки се като червей.

Тема "Помощ и съвет при направата на гараж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: