• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
kamen_i_t - напреднал
Добре... благодаря за мненията ви, макар и да са критични към мен - критиката е градивна, знам, че сте прави за повечето неща, но.. не знам до колко ще се оправя с парите. Идеята е, че вътрешната изолация мога да я правя стая по стая, съответно когато имам възможност и време (да си я направя сам), а за външната ще трябват повече пари на куп... хем за труда на хората, която ще я правят, хем за материалите. Аз попринцип съм правил цялостна система EPS на една друга сграда в съседство, но къщата ми идва големичка и нямам физическото време да спестя от труд и да я налепя. Наистина нямам кой знае какви възможности, тъй като трябва да правя и покриви, съчак, олуци и т.н. , а се опитвам с трици да ловя маймуни, затова мислех мазането - да направя каквото има основно, да се измаже, да се заздрави, да не е така грозно и да я оставя завършена на вид, защото вътре е ок, а отвън дразни, ала колебанието е голямо, защото и на мен ми се иска да сложа изолация, но разума и желанието продължават да се борят.

Ще обясня нещата по - подробно, както писах къщата е 200м2, намерил съм фирма - познат със строителна бригада, който дойде, изчисли, видя, има скеле и всичко нужно и всеки момент ще дойде да монтира скелето и да започва с дървенията, а аз трябва да реша какво ще се прави в крайна сметка, защото също отчитам грешките си относно изолацията, но всичко е до възможности.. ето и какви са вариантите според мен:

Вариант 1:- за труд конкретната бригада иска около 2800 лв. за всичката работа - покриви, съчаци, мазане хастар + крайна мазилка + 3 пъти боя и ми каза ориентировъчно, че с материалите ще са долу горе още толкова или в най - добрия случай, около 5000 лв. всичко +/- (без дървенията защото съм я нагласил и я имам - само слагането й). Не мога да ги напиша точно за кое колко искат, само за наковаването на съчака + челните дъски запомних, че иска 280 лв. - как ви се струва като цяло, защото спрямо цените на други фирми и майстори из околията, които съм водил е долу горе ок?

Вариант 2: - Тук говорихме, за възможността да се измаже грубо един път + да се сложи топлоизолация. Това за мен е най - добрия вариант, но едва ли ще успея да си го позволя. За цялата галимация - (покрив, съчак, мазане грубо + всичко по топлоизолацията, включително крайна мазилка, каза, че ориентировъчно за труд искат около 5000 лв.).
Проблемът е, че по мои сметки, 4/5000лв. да ми вземе за труд при този вариант, ще отидат поне още 4000 лв., че не знам дали и ще стигнат, за материали - хоросан, EPS, мрежа, мазилки и т.н. , а ако това ми стъпи 9000 лв. както го смятам, остават олуците, както и постройката до къщата, което ще ми стъпи на над 10к лева, че няма и да стигнат, които за жалост няма да мога да си позволя. Какво мислите и за този вариант.

Вариант 3: Това не съм го обсъждал с човека, предполагам труда ще отиде надолу, идеята ми е, че ако реша да слагам изолацията, ще мога да спестя от труд и материали, ако не измажа къщата и сложа EPS-а директно върху тухлите, което хич, ама хич не ми се нрави като идея, но все пак живота е пълен с компромиси. Ако избера този вариант, ще спестя за труда и материалите от мазането, а и според мен най-лесно/бързо и евтино ще стане да се налепят тези 200м2 с пяна, да се шпаклова, дюбелира и т.н. Тук цените за тези неща са долу горе ясни и поносими, но крайната мазилка ще ми скочи доста.. харесва ми и бих искал силиконова, но едва ли ще се оправя с бюджета... обмислях варианта и с минералната мазилка на Церез*т примерно C137+някаква силиконова боя, защото ще излезе по - евтино, но...

Общо заето това са нещата, които ме притесняват. Бих се радвал да споделите мнение какво и как да направя, както и +/- на вариантите. Също така, ако е възможно да ме упътите към някой склад/магазин или нещо подобно, от където бих могъл да купя материалите на сносни цени. Основното което ми идва най - скъпо и най - особено в цялата работа е EPS-а (поне 5см. , като са дори крайно малко според мен, но с този бюджет... оптимално ще се мъча да купя 6-7-8 см. , според възможностите. Другото скъпо и особено - крайната мазилка. Лепилата, пените, мрежата.. мога да ги взема от всякъде и там не става дума за такава цифра. За това ще се радвам, ако помогнете с конкретни идеи или числа. Очаквам вашите отговори, извинявам се за прекалено подробните писания, ще се радвам, ако споделите мнения и насоки, благодаря ви предварително !!!!!
p.v.x - майстор
kamen_i_t написа:
Добре... благодаря за мненията ви, макар и да са критични към мен - критиката е градивна, знам, че сте прави за повечето неща, но.. не знам до колко ще се оправя с парите. Идеята е, че вътрешната изолация мога да я правя стая по стая, съответно когато имам възможност и време (да си я направя сам), а за външната ще трябват повече пари на куп... хем за труда на хората, която ще я правят, хем за материалите. Аз попринцип съм правил цялостна система EPS на една друга сграда в съседство, но къщата ми идва големичка и нямам физическото време да спестя от труд и да я налепя. Наистина нямам кой знае какви възможности, тъй като трябва да правя и покриви, съчак, олуци и т.н. , а се опитвам с трици да ловя маймуни, затова мислех мазането - да направя каквото има основно, да се измаже, да се заздрави, да не е така грозно и да я оставя завършена на вид, защото вътре е ок, а отвън дразни, ала колебанието е голямо, защото и на мен ми се иска да сложа изолация, но разума и желанието продължават да се борят.

Ще обясня нещата по - подробно, както писах къщата е 200м2, намерил съм фирма - познат със строителна бригада, който дойде, изчисли, видя, има скеле и всичко нужно и всеки момент ще дойде да монтира скелето и да започва с дървенията, а аз трябва да реша какво ще се прави в крайна сметка, защото също отчитам грешките си относно изолацията, но всичко е до възможности.. ето и какви са вариантите според мен:

Вариант 1:- за труд конкретната бригада иска около 2800 лв. за всичката работа - покриви, съчаци, мазане хастар + крайна мазилка + 3 пъти боя и ми каза ориентировъчно, че с материалите ще са долу горе още толкова или в най - добрия случай, около 5000 лв. всичко +/- (без дървенията защото съм я нагласил и я имам - само слагането й). Не мога да ги напиша точно за кое колко искат, само за наковаването на съчака + челните дъски запомних, че иска 280 лв. - как ви се струва като цяло, защото спрямо цените на други фирми и майстори из околията, които съм водил е долу горе ок?

Вариант 2: - Тук говорихме, за възможността да се измаже грубо един път + да се сложи топлоизолация. Това за мен е най - добрия вариант, но едва ли ще успея да си го позволя. За цялата галимация - (покрив, съчак, мазане грубо + всичко по топлоизолацията, включително крайна мазилка, каза, че ориентировъчно за труд искат около 5000 лв.).
Проблемът е, че по мои сметки, 4/5000лв. да ми вземе за труд при този вариант, ще отидат поне още 4000 лв., че не знам дали и ще стигнат, за материали - хоросан, EPS, мрежа, мазилки и т.н. , а ако това ми стъпи 9000 лв. както го смятам, остават олуците, както и постройката до къщата, което ще ми стъпи на над 10к лева, че няма и да стигнат, които за жалост няма да мога да си позволя. Какво мислите и за този вариант.

Вариант 3: Това не съм го обсъждал с човека, предполагам труда ще отиде надолу, идеята ми е, че ако реша да слагам изолацията, ще мога да спестя от труд и материали, ако не измажа къщата и сложа EPS-а директно върху тухлите, което хич, ама хич не ми се нрави като идея, но все пак живота е пълен с компромиси. Ако избера този вариант, ще спестя за труда и материалите от мазането, а и според мен най-лесно/бързо и евтино ще стане да се налепят тези 200м2 с пяна, да се шпаклова, дюбелира и т.н. Тук цените за тези неща са долу горе ясни и поносими, но крайната мазилка ще ми скочи доста.. харесва ми и бих искал силиконова, но едва ли ще се оправя с бюджета... обмислях варианта и с минералната мазилка на Церез*т примерно C137+някаква силиконова боя, защото ще излезе по - евтино, но...

Общо заето това са нещата, които ме притесняват. Бих се радвал да споделите мнение какво и как да направя, както и +/- на вариантите. Също така, ако е възможно да ме упътите към някой склад/магазин или нещо подобно, от където бих могъл да купя материалите на сносни цени. Основното което ми идва най - скъпо и най - особено в цялата работа е EPS-а (поне 5см. , като са дори крайно малко според мен, но с този бюджет... оптимално ще се мъча да купя 6-7-8 см. , според възможностите. Другото скъпо и особено - крайната мазилка. Лепилата, пените, мрежата.. мога да ги взема от всякъде и там не става дума за такава цифра. За това ще се радвам, ако помогнете с конкретни идеи или числа. Очаквам вашите отговори, извинявам се за прекалено подробните писания, ще се радвам, ако споделите мнения и насоки, благодаря ви предварително !!!!!
Подреди си приоритетите и раздели отделните строителни дейности. И разсъждавай по-етапно. :rock:
gnt69 - майстор
Покрив, изолация на кюфтета, дюбели, шпакловка и мрежа пък за мазилката ако останат пари. :partyman:
kamen_i_t - напреднал
p.v.x написа:
Подреди си приоритетите и раздели отделните строителни дейности. И разсъждавай по-етапно. :rock:
Ами... разсъждавам, но.. както и да ги подредя все не намирам края и виждам компромиси или липси някъде. Айде другите сгради към къщата да кажем не са ми такъв приоритет, единствено трябва олуците да им сложа, тъй като водата се стича в основите от там ще спестя, но няма да е достатъчно.
Иначе по покрива няма кой знае какво, да се накове ламперия + челни дъски (всичко съм го купил, байцвал, импрегрирал, лакирал, всичко друго е повече от добре за годините си и няма нужда да се пипа. Единствено улуците трябва да се оправят, защото преди 7-8години някакъв от малцинството излъга дядото и си остави ръцете, ни наклон, ни олуци като хората, та... на места ще трябва да се оправят, на места да се сменят.. и не знам къде ще му излезе края. Не искам тухлата да стои така повече.. ще мисля вариантите и без крайна мазилка и т.н. , но пък.. догодина пак майстори, скелета на ново и т.н. , не знам.. Иначе с пяна няма ли да стане по - добре, отделно и по евтино го смятам, нищо, че къщата е стара, зидовете са правени явно от майстори и са доста равни и прави.
Както и да го погледна не виждам как ще стане без компромиси за едно или друго и не знам, кое решение или кой вариант да избера.
Смятам, гледам, търся материали, мисля, пак смятам... труда е долу горе ясен, ще видя къде какво ще намеря и дали ще успея да събера още средства и от там ще се вземе крайното решение, дори и да бъде грешно. И на мен ми се иска всичко да стане както трябва и знам, кое ще е най - хубаво, но.... размислите, сметките и цялото дерзание продължава, за жалост времето ми да реша много накъся и момчетата скоро идват и почват да сглабят скелето, че мястото е чапато и да редят дървенията по покрива, а аз трябва да взема най - правилното, компромисно решение. Благодаря, все пак, ако някой има какво да сподели, да ме насочи из вариантите или материалите, складове или цялостна информация въбоще ще съм благодарен!
p.v.x - майстор
:rock: EPS-а...+някаква силиконова боя. [-X
kamen_i_t - напреднал
p.v.x написа:
:rock: EPS-а...+някаква силиконова боя. [-X
Добре ясно, защото просто на сайта на Цере*ит пишеше, че минералната им мазилка CT137 върви да се боядисва с техните силиконови бои, но вероятно ще може и с нещо друго да се боядиса. А за продуктите на Анг**о какво ще кажете - конкретно EPS, лепила/шпакловки и полимерните им мазилки. Ясно ми е, че ще са компромис от към качество, но виждам, че цените са стряскащо ниски и ще успея да вляза в бюджета без проблем. Четох различни мнения в нета? Ако може да ми препоръчате някоя добра марка като за мен цена/качество или пък място, където мога да погледна... благодаря!
p.v.x - майстор
[quote="kamen_i_t" да се налепят тези 200м2 [/quote]

Четох, четох , само тази цифра ми се вижда по конкретна. По нея мога да спретна една груба сметка. Пак подчертавам , че това е сметка , без лист и химикал. :-D

ЕРS-8см.-200 х 8.00лв.=1600лв.

Лепило в зависимост колко са прави стените -около 300лв.

Дюбели 400 х0.15 лв.=60лв.

Мрежа-200лв.

Шпакловка-фибро-300лв.

Труд 10-12 лв. х 200к.м.= 2400лв.

Общо 4860лв. :rock:

ПП Обръщане на прозорци и врати е др. бира. :-D
maleeeestrax - специалист
Вземи кредит и налепи 8см. вата и направи нещата като хората и тази инвестиция ще ти се избие за 3-4 години :rock:
kamen_i_t - напреднал
Благодаря ви. Пуснах по - подробна тема, с повече описание и снимки. Ако някой има желание и интерес да сподели нещо или да се включи по някакъв начин, заповядайте, благодарности: viewtopic.php?f=47&t=54360
kamen_i_t - напреднал
Здравейте отново ! Въпреки многото критики към конструкцията на къщата реших, че няма да я пипам и ще я оставя така, нито ще я мажа, а ще сложа ТИ от EPS 8-10 см. директно върху стената, хем няма да утежнявам излишно с мазането конструкцията, хем ще топлоизолирам. В крайна сметка ще видим какво ще стане, дано се получи добре. Искам да ви попитам само за мнение коя от двете марки фасаден EPS да избера, като колебанието и офертите ми са между (1) Аустро**ерм 8 см с плънтност 19 кг м3 и (2) 8см. Марис*ан с плътност 18-20 кг м3. като тук не съм напълно сигурен за дали плътността на вторите е толкова, не познавам продуктовата им линия.
Знам, че и двете ги правят в България, но все пак да попитам от към качество някоя от тях има ли приемущество и кое да избера.
За лепилата и шпакловките може би ще се доверя на Марис*ан, защото ми казаха, че са долу горе ок и на добри цени, другите неща ще ги доизбера, въпроса ми е какви плочи EPS да взема и има ли голяма разлика между двете - било в количеството статично електричество, топлоизолационните качества, трайността и т.н.
  • 1
  • 2

Тема "Къща и вътрешна топлоизолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: