Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nunep - специалист
Uffo,

Масивна работа! Колко тежи до момента целия портал? И как смяташ да го придвижваш - с винтове или зъбни рейки?

Поздрави!
stivemaster - майстор
Абе масивна работа ама с големи слабости.Първо не мога да приема че 1.5nM стъпков двигател със СВД 16/6 ще вдигне с лекота 10кг.Второ тези линейни лагери ако са от Екзорор при мен изкараха 4 месеца - ф20мм 5бр. носейки само портала 120кг.За мое учудване смених ги с Хайуйн ,които изкараха !!! .......един месец.От 5 месеца са пак на Екзорор и засега държат.Трето наименованието на осите на рутер според мен трябва да е - надлъжно - Y,напречно - Х ,вертикално Z.Четвърто - тези лагери по Х ще допускат посукване на шейната по тази ос,което ще се усеща като въбрация при фрезоване.И като ти критикувам лагерите, разбира се ще ти покажа и перфектните за мен лагери,които на всичкото отгоре можеш да си направиш и сам.С такива е най скъпия рутер ,който съм виждал - Еско и развива 50м/мин и е абсолютно точен.
angelfilev - специалист
stivemaster написа:
Абе масивна работа ама с големи слабости.Първо не мога да приема че 1.5nM стъпков двигател със СВД 16/6 ще вдигне с лекота 10кг.Второ тези линейни лагери ако са от Екзорор при мен изкараха 4 месеца - ф20мм 5бр. носейки само портала 120кг.За мое учудване смених ги с Хайуйн ,които изкараха !!! .......един месец.От 5 месеца са пак на Екзорор и засега държат.Трето наименованието на осите на рутер според мен трябва да е - надлъжно - Y,напречно - Х ,вертикално Z.Четвърто - тези лагери по Х ще допускат посукване на шейната по тази ос,което ще се усеща като въбрация при фрезоване.И като ти критикувам лагерите, разбира се ще ти покажа и перфектните за мен лагери,които на всичкото отгоре можеш да си направиш и сам.С такива е най скъпия рутер ,който съм виждал - Еско и развива 50м/мин и е абсолютно точен.
Наименованието и направлението на осите се определя по правилото на дясната ръка.

Лагерът на Еско който показваш наистина е много добър, осигурява линеен, а не точков контакт и може да се направи в любителски условия. Проблем за любител е направляващата с правоъгълно сечение. Не зная дали може да се набави и при каква цена.

Прикачен файл

2016-08-11_201229.jpg
stivemaster - майстор
Оригиналните, са от олекотена много светла стомана, като на ножодържач със сменяема пластина.Но не виждам причина, да не можеш да си го направиш и от алуминий, с по големи лагери.Само трябва да е ултра точно с пас инбусен болт.Има вариант с ексцентрична втулка между болта и лагера ,така че като притиснеш лагера и стегнеш,да може да мръдне при прекомерно усилие.Само отвиваш притискаш и пак завиваш и нямаш луфт, ама не съвсем.Еското е точен ,без ексцентрик и няма какъвто и да е луфт.
MrMurdjo - майстор
Подобни лагери могат да се търкалят безпроблемно и на кръгла направляваща, само конструкцията трябва да е с насрещно разположени направляващи. Аз замених съчмените с класическите под 45 градуса, но се замислям за подобни блокчета, където лагерчетата се товарят само радиално, за каквото са и направени.
Uffo - специалист
Евалата пичове страшни сте, супер машинки сте направили разбирате ги работите наистина. Само дето да можеш да пиша грамотно като вас и поне малко от малко да се справях с постовете, трябваше малко по кадърно да ги пиша, че то машина се прави с кадърни постове. То човек да не ви покаже какво иска да направи. Ма то така е било винаги и на ония двамата братя дет самолета измислили бая смях на техен гръб после ония приятели къде мотор си направили и при тях така абе общо взето от край време седят така работити. Да ви кажа честно много като вас съм виждал все нямало да стане все ето по този начин се прави все нещо не им харесва пък накрая винаги се получават нещата както съм ги сикал. Все пак забравих че форума е само за професионалисти и традиционалисти. Лошото е че има и читави хора които проявиха разбиране и дадоха акъл, и те ще избегат.
Първо единият ми се кара за правописна грешка после пък постовете ми били некадърни, ОК важното беше че ме разбрахте какво искам да ви кажа.
Апък за господин философа къде не му се верва че 1.5Нм мотор успява да вдигне 10 килограма без ядове скоро време ще ти направя клипче та да ти покажа, че явно не можеш и да смяташ щото ако можеше щеше да си го сметнеш преди да пишеш и да видиш че може че работи. Па за усукването по Х има го да но не заклинва щото се усуква само с некви 5 стотни ако искаш и на това кип ще ти направя само кажи няма проблеми. Единственния проблем ми е Z но след като сменя един детайл и той няма да мърда повече от 5 десети. А да и няма да правя резби кат изоглавен шото и при тях се получа изместване щото е резбата е спирала и кат я натегнеш в нещо нема да седи перпендикулярно. А също така за другия господин лагера на еско също е тпчков контакт едното че няма как да легле на практика на цялата площ а върви по определен контур по периферията също така лагера има едни малки топченца вътре дето и те са с точков контакт. А за теорията и практиката съм доста наясно аз от както работа на металообработващи машини само в хилядните работя понеже произвеждаме и продаваме машини във фирмата която работя само за чужбината и обработвам само алуминий,хром-никелови сплави и месинг.
Абе големи философи за работи от които няма никакво значение. Ама нищо де аз не ви се сърдя, защото вие не го осъзнавате просто наистина вярвате в това и не го правите нарочно. :) :roll:
velsi - Почетен майстор
Uffo написа:
Абе големи философи за работи от които няма никакво значение
Абсолютно си прав! За нас няма никакво значение дали твоята машина ще работи или не, дали ще работи точно или не, дали ще се заклинва, или няма да се заклинва. Мисля, че ме разбираш какво искам да ти кажа.
angelfilev - специалист
Uffo написа:
Здравейте колеги изчетох темата за нула време. Едно нещо ми направи впечатление всички изработвате чудеси машинки, но всички те са почти еднотипни. Някой правил ли е нещо по различно имам предвид конструкционно ? Нещо като от прикачения файл. Кави според вас са предимствата и недостатъците в тази конструкция ?
Uffo, вижда се, че си заблудил форума. Пишеш за предимства и недостатъци, но очевидно си очаквал само похвали.
Обяснимо е желанието особено на по-млада възраст да се направи нещо оригинално. Това е хубаво, но не е достатъчно. За да има стойност новото, оригиналното трябва да е по-добро от известните.
По-добрите качества на оригиналното не се доказват с думи като "доста разбирам от теория и практика", "работим с хилядни" и пр., а с реален резултат. При теб резултатът не са хилядни, а милиметри и след като смениш един детайл ще станат пет десети.

Добре е, че поне не ни се сърдиш или само така пишеш. :)
Uffo - специалист
То това не е първия форум в който участвам то навсякъде е едно и също и почвам да се дразня на глуспота по някога. Няма за какво да се сърдя. Просто се ядосвам че когато дам един резултат философите не ми вярват ако имах за цел да се правя на интересен смятам че още в началото щеше да стане ясно ама не е хубаво хора с 1500-2000 мнения да се правят на герои, мисля че ми схава мисълта. И съм очаквал само похвали много добре виждаш че си признавам грешките които съм допуснал. Идеята е че всеки както и аз искам да си направя АВТОРСКА машинка най ми е лесно да отида и да закупя една вседствие на което съм си харесал нещо нестандартно и до тук добре имаше хора които разбраха че искам да я направя по този начин. И до тук добре но се почна едно шегуване за нищо нестава ще заклини
ще незнам си какво аз съм напраил 30 машини твоята няма да работи и подобни па после некадърни постове та правописни грешки та незнам си какво сякаш съм на курс по език. И ДО ТУК ДОБРЕ ама ви написах че искам да я направя така аз няма да я продавам няма да вадя пари с нея искам да си я имам и да работя на нея да различна е ама вие като хора с голям опит в механиката електрониката статика и още много вместо да се базикате и дразните може би трябваше да дадете смислени идеи как да я накарам да работи като вашите. Това разбирам аз от групова работа което е целта на форума !
MrMurdjo - майстор
Бях сигурен, че ще се стигне до тук. :-D

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: