• 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 48
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
По събрах нужната скрап и започвам леко полеко да сглобявам машината скоро ще кача и снимки в процеса на изработка.
Ко имам едно въпросче към по опитните.
Решил съм оста която ще върти матрицата да има 2 радиални съчмени лагера и в долната част да сложа аксиален с бъчвообразни ролки който да понася всичката тежест от пресоването.
И ме интересува колко тона ще е натиска върху аксиалния за да знам какъв лагер да търся!

Намерил съм 90 мм вътрешно и 120 мм външно който издържа на 15 тона натиск дали ще ми стигне???

Като се има в напредвид буксата с лагерите ще е с маслено охлаждане и лагерите ще плуват в масло!
Doksanov - напреднал
Ха здравейте и от мен.И аз съм ентусиаст като вас.И да споделя малко опит ако може.
Решетката ми е тотал сбирщайн от вторични но вече работи 2години.Пресован чамов талаш и стърготини но не можах да докарам по голяма производителност от 40-50кг. на час.Решетката е 200 на 22 и е с 284 дупки. Дайте идея как да вдигна производителността? А решетките ги попитам със слънчогледово отсевка и малко речен пясък и стават перфектни.
gogosto - специалист
Doksanov написа:
Ха здравейте и от мен.И аз съм ентусиаст като вас.И да споделя малко опит ако може.
Решетката ми е тотал сбирщайн от вторични но вече работи 2години.Пресован чамов талаш и стърготини но не можах да докарам по голяма производителност от 40-50кг. на час.Решетката е 200 на 22 и е с 284 дупки. Дайте идея как да вдигна производителността? А решетките ги попитам със слънчогледово отсевка и малко речен пясък и стават перфектни.
Добре дошъл и можеш да споделиш опит, защото 2 години си е добро време за тестване. Малко трудно те рабирам "Решетката" предполагам е матрицата, а 200 е диаметъра и 22 е дебелината(гадая като Ванга). Е тази производителност е добра с този диаметър на матрицата. Плътността на пелетите не знам колко е добра с 22мм дебелина на матрицата, ако съм на прав път де :). За по голяма производителност по-голям диаметър ф350 .
Doksanov - напреднал
Хе хе добре се справяш с гаденето,явно с баба Ванга сте рода :yawinkle: .Да отгатна решетката ( матрицата) е ф200. С дебелина 22мм и имам 286 отвора.Пробвах с различни дебелина но с моите около 320 оборота на Решетката само се задънваха.Започнах от 40мм и полека лека стигнах до 22 което се оказа идеалното.Материала е ст45 и изкарва около 6-7 тона.А суровината ми е моят отпадък от работилницата ми и събирам упилка от една фирма която реже и цепи дърва. И сега към всички фенове запомнете най-важното нещо е ВЛАЖНОСТТА на суровината. Аз лично нищо не меля и пускам доста едри парчета в машината. Ако има въпроси питайте или дайте акъл как да вдигна пустата производителност.!
ekondev - напреднал
Lumin написа:
Здравейте, намислил съм да си правя машина за домашно производство на пелети.Изгледах стотина филмчета по въпроса и ми се струва че не е невъзможно.Въпроса ми е има ли някой който ползва такава или поне е виждал на живо.Интересува ме машина с плоска матрица и притискащи колела.Колко са оборотите на матрицата?Колко трябва да е дебела за да издържи натиска на пресования материал?
Всякакви допълнителни сведения и съображения са добре дошли. :-D
купи една матрица или си поръчай да ти направят. И ролките също.
gogosto - специалист
Doksanov написа:
Хе хе добре се справяш с гаденето,явно с баба Ванга сте рода :yawinkle: .Да отгатна решетката ( матрицата) е ф200. С дебелина 22мм и имам 286 отвора.Пробвах с различни дебелина но с моите около 320 оборота на Решетката само се задънваха.Започнах от 40мм и полека лека стигнах до 22 което се оказа идеалното.Материала е ст45 и изкарва около 6-7 тона.А суровината ми е моят отпадък от работилницата ми и събирам упилка от една фирма която реже и цепи дърва. И сега към всички фенове запомнете най-важното нещо е ВЛАЖНОСТТА на суровината. Аз лично нищо не меля и пускам доста едри парчета в машината. Ако има въпроси питайте или дайте акъл как да вдигна пустата производителност.!
Мисля, че оборотите са много високи и се учудвам с какъв мотор задвижваш машината, че да се справя така добре. Тази производителност е добра за този диаметър, но тънката матрица - като извадиш конус от горе и от долу по 6-8 мм и колко остава за уплътняване на пелетите-5-6мм, което е малко. Какъв е конуса на колко градуса е от него също зависи производителността на машината за да не тъпка материала на едно място. С по-малък конус много бавно се "набива" материала в матрицата, а когато е по-голям конуса се задръства матрицата и ролките газят без да имат реално възможност за избутване на материала от каналите на матрицата. Снимай, ако имаш възможност да видиме машината. Как подаваш материала? С бункер и шнек ли? Ако да как му регулираш количеството на подавания материал. Охлаждаш ли пелетите като изпадат от матрицата или с тази дебелина на матрицата не са толкова топли?
all4all - специалист
Не намерих подходяща тема за това реших да попитам в тази... Някой знае ли производител на пелети около Плевен или Ловеч който работи на ишлеме ?
Doksanov - напреднал
А здравейте отново.Матрицата ми е точно 22мм и имам конус само от едната страна ама колко му е ъгъла ,убийте ме не мога да ви кажа,щото никога не съм го Мерил.Ползвам машинни фрезери 10мм и на око си го одялквам на шмиргела.Мотора ми в момента е 5,5 киловата но на 980 оборота но се глася да го сменя с един на 1440 ,защото старият дето го изгорих беше такъв и стигнах до около 60-70 кг на час.Така сега на другите въпроси - понеже съм си мързел и половина талаша го пускам както е едър и след какви ли не опити се оказа че се самосепарира и прави проблеми с автоматизирано подаване така че се върнах на кофоватат система с ръчно подаване и слухово регулиране.А когато ми падне ситен материал с едно малко шнекче автоматично подавам.А пелетите изобщо не се занимавам да ги охлаждане те излизат парещи в една кофа и като се напълни ги сипвам в едни сита да изстиват.
При първа възможност ще кача снимки.Сега съм малко изморен след работата.
И един безплатен съвет към всички колеги - внимавайте какъв материал ви продават,че за една седмица 3 матрици правих заради калпав материал.И запомнете ВЛАЖНОСТТА му е цакатаааааа Материала трябва да бъде почти мокър и аха да почне да цъфти като излиза пелета.
Doksanov - напреднал
Ееееее ама и аз съм един глупак,забравих най-важното! Весели празници на всички и умната с мезетата.! :partyman:
Илчо Илиев - майстор
Колега,нямам опит с пелети,но си правя гранули,та ,според моите наблюдения когато материала е пухкав производителността е по малка,ако ползваш пилки пак ли е същия резултат....
Според специалисти влажността трябва да е 15-16% ,а ти говориш за абсолютно мокри,не знам какви пелети вадиш,но при гранулите не става,излизат меки и се спарват и разпадат....
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 48

Тема "Машина за пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: