Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
preslav - майстор
burt94 написа:
Така, поради едни, други и трети причини ми се наложи да отсъствам дълго от държавата, затова и схемата с компресора я замразих и не съм влизал доста време тук, сега съм на линия и започваме пак с това, главата с клапаните е готова, оказа се обаче че метална плоча от 10мм ще е тънка и подлежи на огъване, затова намерихме, по дебела на 25мм, това увеличава разстоянието между буталото в ГМТ и клапана като се появява и неизтласкано през нагнетателния клапан количество въздух. Дано това не се окаже някакъв сериозен проблем, ще се разбере в последствие. Клапаните са смукателен с размер 1/2 и нагнетателен с размер 3/4цола, идеята ми беше количеството въздух което влиза в цилиндрите да се намали чрез размера на смукателния клапан, и съответно когато се нагнетява този въздух през нагнетателния клапан да има по-малко съпротивление и от там по - малко загряване на въздуха. Чакам ремъчните шайби дал съм ги на стругаря да ми ги прави, ама и той е зает та не знам какво се случва. По-късно ще кача снимки на процеса, лек ден ви желая!
Чакай, чакай, за какво разстояние на буталото в ГМТ и главата говориш, какво общо има това с дебелината на плочата? Не съм много сигурен и в твърдението ти за по-малкото нагряване на въздуха, по-скоро ще имаш по-големи загуби с по-малките всмукателни клапани. Не ми отговори и на въпроса как си решил проблема с охлаждането на компресора, механиката, а не въздуха - ще береш ядове в тази посока! Не съм учил за това и нямам конкретни данни, но имам наблюдения, че големите компресори са като печки, много яки печки!
maleeeestrax - специалист
оказа се обаче че метална плоча от 10мм ще е тънка и подлежи на огъване, затова намерихме, по дебела на 25мм, това увеличава разстоянието между буталото в ГМТ -----ето това е написал човека а ако сложи метална плоча 200 мм. буталото няма да сгъстява въздух според неговата логика хаахаахаахаааа :rock:
burt94 - напреднал
Моя грешка, увеличи се разстоянието между нагнетателния клапан и ГМТ на буталото, затова ще остава повече въздух между клапана и буталото.
Охлаждането съм го мислил, всякак на първо време мисля да пробвам с охлаждане на маслото, има топлообменник който е при масления филтър, ще прекарам вода през този топлообменник, ако греенето продължава вече водата ще я прекарам и през водната риза на блока и ще сложа воден радиатор, но това усложнява конструкцията затова мисля да пробвам само с охлаждане на маслото, да видя какво ще се получи.
mmv - напреднал
Колега, гледам, че и ти си започнал същата дивотия като моята ... :D Може ли да дадеш снимки на главата, че аз още не съм я почвал, ако може да обясниш по-подробно как си я направил и т.н. И общо взето на всичко което си направил до тук, да качиш няколко снимки, ако може де, да си "открадна" идея от теб :) Благодаря предварително ! :)
burt94 - напреднал
mmv написа:
Колега, гледам, че и ти си започнал същата дивотия като моята ... :D Може ли да дадеш снимки на главата, че аз още не съм я почвал, ако може да обясниш по-подробно как си я направил и т.н. И общо взето на всичко което си направил до тук, да качиш няколко снимки, ако може де, да си "открадна" идея от теб :) Благодаря предварително ! :)
Колега снимки утре ще ти пратя че в момента нямам, и ако искаш пиши ми на лс някакво номерче ако имаш вайбър че тука във форума снимките са големи и трябва с няква програма да ги преработвам. Тъкмо ще обменим идеи и опит :D
mmv - напреднал
Колега, имаш ЛС. За опит - незнам колко ще мога да ти помогна, че моята тема е 2-3 теми под твоята ама няма голямо развитие .. :D
involve - помощник
Не се шегувайте с 8 бара налягане.Достътъчно е да убие човек.
На работа използваме италиански винтов компресор от 13 години.
Смяната на масло и филтри е на 4000 часа,а това е мнооооого време.Цената на консумативите е около 120-150 лв на смяна.През няколко години се сменя и ремъка .
Бутилката до него е 750 литрова.
След нея е поставен и изсушител,за да не допуска вода към машините.
Тръбите са пропилен и издържат на налягането.

Използваме много въздух и бутален компресор не стига.Няма дебит,а голям бутален не е по-евтин от винтовия.
Цената на изброените по-горе не е малка,но инвестицията си струва всеки вложен лев.

Всяка година един добър чичко идва и преглежда инсталацията.Ако нещо не му хареса,пише предписание и после отново идва на проверка.Ако проблема не е отстранен,глобява.
Очи не замазваме и подкупи не даваме.:-)

И последно...да знаете,че не се заяждам с вас,но,при това голямо хале и работещ бизнес,ако не можете да инвестирате 10 000 лева и да забравите за проблемите с въздуха под налягане за 10 години напред...:-(
preslav - майстор
involve написа:
Смяната на масло и филтри е на 4000 часа,а това е мнооооого време.Цената на консумативите е около 120-150 лв на смяна.През няколко години се сменя и ремъка .

Използваме много въздух и бутален компресор не стига.Няма дебит,а голям бутален не е по-евтин от винтовия.
Цената на изброените по-горе не е малка,но инвестицията си струва всеки вложен лев.

Всяка година един добър чичко идва и преглежда инсталацията.Ако нещо не му хареса,пише предписание и после отново идва на проверка.Ако проблема не е отстранен,глобява.

И последно...да знаете,че не се заяждам с вас,но,при това голямо хале и работещ бизнес,ако не можете да инвестирате 10 000 лева и да забравите за проблемите с въздуха под налягане за 10 години напред...:-(
Можеш ли да кажеш същото и в тази тема viewtopic.php?p=825798#p825798 че много приказки се изприказваха, ама файда никаква.
burt94 - напреднал
involve написа:

При това голямо хале и работещ бизнес искам да пробвам пак казвам че въздуха не ми е първа необходимост машините са си електрически.
Маняк съм по темите направи си сам имам познания по механиката а за другото имам приятели и познати. По добре да похарча 200-300 лв за компресора от двигател и да не ми се получи от колкото да дам 5-6000лв. За винтов компресор и да ме е яд че не съм опитал да ги спестя ако за вашия бизнес тези пари са нищо за моя са доста!!!
mmv - напреднал
Ъъъъ .. да кажа няколко думи и аз с риск да ме нападнете .... Форума е "направи си сам", а не "купи си сам", както казват доста потребители тук. Аз съм на мнение, че този, които е пуснал темата е разбрал, че е опасно това нещо, но въпреки това е решил да опита да го направи, да пусне тук тема, да пита кое, как, защо. Мисля, че в този раздел "направи си сам", трябва ако можете да помогнете по въпроса да помогнете, ако не - недей казва ккакво ще стане, че ще гръмне и т.н, човека това го е разбрал и го прави на своя отговорност. Ако недай се боже стане нещо, то ще е на негова отговорност, а не на ваша. Така, че ако можете помогнете да си осъществи "мечтата" да си го направи сам, ако не - по - добре подминете темата. Не го казвам с лоши чувства и знам, че ще бъда нападнат от доста хора, но това е моето мнение. Съжалявам за оффтопика. Лека вечер.

Тема "Компресор за въздух с голям дебит?!?!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: