• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nikolov333 - майстор
При моя проблем интересното е, че имаше разлика в "падането".. при късо между L и N, падаше само предпазителя, а между L и PE, падаха всички + А1-то.. като PEN се разделяше на PE и N, след електромерното.. т.е. кабелите и връзките до късото, бяха различни и съответно, късото даваше друг"резултат"..
svetlio_toka - помощник
Благодаря Ви за мненията. =D> Все пак тия автоматики не ме кефят. Слагаш нещо и се надяваш да върши работа. Най-коректни си бяха стопяемите бушони. Колкото-толкова! Знаеш че ще прекъсне и ще е най-слабия. Еми неможе да вървим срещу прогреса.
nikolov333 - майстор
А ще споделиш ли по-конкретно подробности за късото, което си отстранил.. какво точно беше, къде и между кои проводници.. ?
svetlio_toka - помощник
Много влага в спалнята. Севрната стена цяла във вода. Връзките в кутиите мокри парцали. Развързах всичко. Включих и пляс! Паднаха С20-спалня С40-главен и С63 на електромерното на улицата. Неисках да им разбивам стаята да търся проблема. Намерих кутиятя която захранва мокрите стени и прекъснах само фазата. Остана им осветлението и контактите за TV-то. Повече ремонти след празниците :yawinkle:
fox_vt - майстор
В един приятел свързване на девиатор два ключа с лампа но разположението на ключовете и лампата такова че само старата схема със фаза и нула в ключовете става. От мързел опит да свържа само със логика и фазомер няколко къси,при които пада 16 в таблотоот което са захранени девиаторите на два метра и във грт на стълба на 20 м от там който предполагам е 50А. Други такива случаи имам със ново строителство след късо със перфоратор.
kozl - майстор
Аве аз некъде го поствах такова питане по форума оти съм и домоуправител и като некой комшия направи късо и ми звъни за ключ от ГРТ. При нас инсталацията е двупроводна към апартаментите. След РП сме с АП 63А главен за апартаментпвр ГРТ и пак 63А главен в ап.табло. След консултация с ел.инженер смених този в моето ап.табло с 50А, крива В и от тогава години минаха късо се не случва.
В блока на родителите ми 1970 двупроводна със стопяеми предпазители. В последствие след една командировка на баща ми в Полша сменихме витловите стопяеми с витлови АП, полско производство. По проект няма главен в ап. табло. Аз поне не помня да е горял главен бушон в ГРТ към апартамента, но няколко пъти гадни комшии дето са си опраскали главния, вероятно по причини с подсилени с тел башони, сменят техния изгорел с нашия здрав. Е тогава перманентните маркери бяха кът и си белязах башона. Ефекта на дефекта се премести към други комшии.
Отклоних се от темата. Та минаха години, ЧЕЗ избушиха ГРТ и сега вече има налични АП 50А към всеки апартамент. Наскоро от теч в покрива се наводняват апартаментите от горе до долу и никой не разбира, докато майка ми не проплака, че половината от контактите не работят.
В началота помислих, че има включен окъсен уред. Изключих всичко и завивавам АП-то 20А в гнездото и тряс. АП-то изключи, но главния в ГРТ не падна. После реших да махам контакт по контакт и след всяко махане завивам и тряс. Тоя в ГРТ не пада. След като махнах всички контакти към този кръг реших, че късото е някъде в мазилката или в разкл.кутия и след оглед на стените намерих следи от теча. Къде и как е окъсил мостовия кабел, кован с пирончета само мога да се догаждам. Оставих това за някой бъдещ ремонт. От най близката кутия изолирах жиците към два контакта и двете двойки бяха опроводени м-у фаза и нула, но пък останалите по този кръг може да се ползват.
Та какво е различното в двата случая да не пада АП в ГРТ :?
  • 1
  • 2

Тема "Дилема с автоматични ел.прекъсвачи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: