• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Много интерестно решение, само се чудя как ще се укрепи вътре в бойлера тръбата?
world_explorer - специалист
Скоро сам си направих солар и доста икономисах от цената по фирмите. Преди това доста се рових по нета. Та ето една готова рецепта която се препоръчва за соларите: На 50 литра вода (бойлер) е необходимо 1 м2 панел и 0.25 м2 серпантина. Значи за 200 литров бойлер ще трябва да предвидиш 1 м2 серпантина и това е само за солара. За камината не съм се ровил така че не знам.
Тани - модератор
KaizerSoze написа:
Много интерестно решение, само се чудя как ще се укрепи вътре в бойлера тръбата?
Ами точно по същия начин като с медната. Тръбата не е чак толкова мека . Оребряването е направено с цел да не се сплесква тръбата при огъване и да се запази по този начин диаметъра и съответно да не се намалява сечението!!
piron45 - майстор
vanko68 написа:
Защо да реагирала медта с хромникела? Нали ще е заварена,тоест няма никакъв начин да се появи потенциална разлика,а оттам и електрохимична корозия...
Напротив колега , при смесването на различни метали независимо че е заварка пак се получава електрохимична корозия и самата заварка започва да се разрушава. При заварката имаш принудително сплавяне на двата метала, но няма връзка на атомно ниво.
kuuuuuul - майстор
И защо не искаш серпентините да са една в друга,според мен това е единственото правилно решение ако искаш да използваш винаги целия обем на бойлера,иначе с гофрираните тръби е идеално решение само да решиш проблема с заварката към стената /например заваряваш две къси тръбички и към тях закрепваш серпентината с фитинг/.На времето и аз се бях замислил да си го правя сам но се отказах,ако си упорит няма начин да не стане.
peterdimov - специалист
Медната серпентина няма да реагира с хромникела(не повече от минимума),аз съм работил в ЕРАТО(най-големия производител на топлотехника в България)и ти го казвам 100 %.Ако смяташ,че ще се справиш с огъвката давай без притеснения за сплавите и металите.
  • 1
  • 2

Тема "Бойлер с две серпентини" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: