Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
BoBo72 - специалист
рору:искам да се допитам до теб , за тази помпа дето си направил .
Имам двор със сонда в него от , която ми извира вода .
ТА , въпросът ми към теб е , ако я сложа на минимална дениввелация , около 1 метър , ще мога ли да изкача водата на 8 метра ?
Най лошото е , че двора ми се намира почти на равно и за момента нямам прекаран ток .
Предварително благодаря .!
BoBo72 - специалист
П . С . грешка в писането .

roru ! :roll:
shotik - майстор
Във вестник "Направи сам " 1989 г бр.4,стр 12 и бр .5 стр 20 е материалът за този вид помпа ,със много чертежи на детайлите.
roru - напреднал
Първо благодаря за поздравленията!
въпросът ми към теб е , ако я сложа на минимална дениввелация , около 1 метър , ще мога ли да изкача водата на 8 метра ?
Към БОБО да няма проблем стига да имаш достатъчно вода и място.
Увеличавайки диаметъра или дължината захранващата тръба ще повишиш изходното налягане.
Трудна част е да накараш работния клапан да работи.
Нямам възможност да снимам преправения клапан защото е на вилата.
Ако решиш да я правиш ще помагам.
penata - специалист
И аз да попитам roru дали ще ми върши работа тази помпа според него при моите условия.
Имам много бързо течаща вода (напоителен канал който е дълбок 2 метра ,скороста на водата е доста висока дакажем метър ,два в секунда), но е ниско (не виждам как да се сложи помпата по-ниско от водата) към момента качването на вода става с помпа на ток която трябва да се прибира защото иначе си сменя собственика нищо че е заградено и прочие.Ще бъде ли достатъчна скороста на водата да задвижи помпата пък ако трябва и по-широки тръби да се слагат?
roru - напреднал
Какъв е наклона на самия канал и на колко метра трябва да качиш вода?
Иначе едно друго решениеhttp://www.youtube.com/watch?v=LbklIccv ... re=related :wink:
penata - специалист
Наклона е малък това е циментов канал с размер около 3 -3,5 метра широк около 2 метра дълбок и скороста на водата е доста голяма(колелото от линка ще го отнесе) по-нагоре има ВЕЦ и затова течението е силно.Водата трябва да се качи на около 1-2 метра ,като на канала не може да се прави бент-ще залее долната част на местото.Забравих да спомена местото е с наклон към канала , а канала е най-ниската част
roru - напреднал
Не съм сигорен, че помпата ще работи.Предполгам за да работи ще трябва да използваш широка тръба.Помпата ще трябва да е потопена.
Няма ли и ная да я отнесе :? а и настойката на работни клапан в такъв канал...Затова ти предложих колелото aко е тънко и няма лопатки може само пръчки да гребът мисля че няма да има проблем.
penata - специалист
roru ,
благодаря ти ще го мисля с някакво колело и помпа , но държа да подчертая че идеята за помпа със собствено( водно )задвижване я поилучих от теб
roru написа:
всмукателен клапан-обърнат на обратно и малко преработен

.
искам да опитам да си направя подобна ,но хич не съм маистор ,сложно ли е преработването? и няма ли подходящи без преработка ?

Тема "Hydraulic Ram Pump" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: