• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Johny - майстор
torbalan написа:
първата част е велика глупост, а втората (съвета) е в противоречие с първата част...

ще се опитам да обясня...
котлите на твърдо гориво имат номинална мощност и когато се опитваш да го експлоатираш на по-ниска мощност - нещата се влошават...
хвърляш гориво, той не гори а пуши, топло няма и т.н.

що се отнася до съвета - ако хвърляш три, четери цепеници на веднъж и инсталацията работи така, че те устройва, това означава че си избрал котел с правилна мощност...
ако мяташ по една и само пуши и задръства комина - това означава, че нещо в системата не е у ред...

в магазина - обикновено се опитват да ти продадат колкото може повече...

именно поради тази причина според мен е особено важно да се избере правилна мощност за котела, а не да се разчита на съвета на магазинерката :)
Не искам да влизам в тона ти, но все пак си мери приказките. А най-добре чети това, което пишеш, ако не говориш наизуст разбира се. Защото това което си писал, явно си имал себе си в предвид.
Какво според тебе значи по-ниска мощност? Просто по-малко гориво. Но в примера ми, то е недостатъчно. С едно дръвце не може да се постигнат оптималните условия за добро горене. И това го казвам, защото го виждам с очите си. Единия съсед пали по няколко дървета през голям интервал от време и друг, който пали "яко". В резултат у втория е много по-топло, коминът му е чист и крайния разход на дърва дори е по-малък.
А не всички търговци са мошенници. Тук има хора, които се занимават професионално с това и могат, и без справочници да кажат за определена квадратура /обем/, колко киловата котел трябва и какви радиатори.
И нещо много просто за изпълнение - ако разбираш, помогни на човека с конкретен съвет и нека той да си прецени дали е по силите му да се справи сам. Никак няма нужда да се правиш на много умен и да демонстрираш красноречие. Това не е литературен форум.
torbalan - Дървен философ
окс
мир да има!
явно не съм те разбрал какво искаш да кажеш...

това за мощността...

ако ти е необходима мощност 20 киловата за да си грееш жилището, а купиш котел с мощност 32 киловата - котела ще ти влезе в много лош режим на работа...

това искам да кажа и от това трябва да се бяга...

именно съвета да се слушат магазинерите считам за много погрешен, защото в техен интерес е да ти набутат повече радиатори и по-голям котел (нали ще вземат по-голям процент, тях в общия случай това ги вълнува)

още в първия си отговор по темата писах - най-добре човек, който това работи, да мине, да огледа на место и да каже колко радиатори и какъв котел... останалото според мен всеки средносръчен човек може сам да си го направи...

edit:
логиката е такава...
изчислява се необходимата мощност като се избере температура, която искаме да поддържаме в жилището и външна температура - ние и казваме "изчислителна". Външната се избира от едни таблици, и ако не ме лъже паметта за град София тя е -11*С.
Разполагайки с двете температури и знаейки обема на жилището, топлоизолационните му свойства - можем да сметнем каква мощност е необходима да се греем. След като получим някаква мощност - избираме котел с мощност по-голяма от получената по сметки, но възможно най-близка. (примерно получил си 18.5 кВт - избираш 20)
Човек, който го е правил това десетина пъти - може и на око да определи приблизителната мощност, която е необходима.

Котлите на твърдо гориво могат да работят на мощност по-ниска от номиналната, но в известни граници - ако правилно сме изчислили мощността на котела - в най-студеното време ще поддържаме необходимата температура, а когато е по-топло ще може да намаляваме мощността на котела, но в същото време той ще остане в обхвата на мощности където и КПД му е добър и гори добре.
На практика не е възможно котел с мощност 30 кВт примерно, да работи добре тогава, когато ни е необходима мощност 5 кВт, докато това не важи за електронагревателите например....
Поради горната причина няколко пъти вече повтарям, че е хубаво да се избере правилната мощност на котела, а не да се разчита на това, което каже магазинера...

тъй като аз това го знам само на теория, след като насмятах какви радиатори ми трябват и как ще ги разполагам - извиках приятел, който от 20 години това работи, да провери това, което съм намислил...
е, три радиатора бяха променени с по глидер - два :)

и последно (но не последно по значение) - считам за задължително при запълването и "оживяването" на системата да присъства човек, който знае какво прави...
alsted - майстор
Конкретно за разширителния съд погледни тази тема /виж и в търсачката/.

Ако не сте забелязали името на форума, то поне на раздела обърнете внимание, че конкретно е "Направи сам". Не мога да се примиря с ужасната амбиция на доста от пишешите, да разубеждават престрашилите се да питат :!:

Кой какво може, какво и как ще го направи си е лично негов проблем. "ПЪРВО НЕ ПРЕЧИ!", пък ако искаш помагай.
Мойто парно съм си го направил сам, преди десетина години, без да съм прочел и един ред кое как се изчислява и почти без никаква консултация. Е, после попреправих някои неща, но като почти за без пари, си ми върши идеална работа.
напиши ми размера на стаите и ще ти сметна какво ти е необходимо . имаш ли изолация,какфа ти е дограмата. от 9 години съм с парно което съм си правил САМ и всичко ми е ОК
skat - специалист
Здрасти, Viki, моят съвет за разширителния съд е:
1. Ако си на твърдо гориво и системата ти е отворена, постави го в най - високата точка и му направи преливник, за да се изтича на безопасно място (моят е в банята и се изтича в сифона)
2. Ако си на ток, газ или друг източник на енергия, който ти позволява бързо да регулираш тампературата на водата в системата и тя е затворена, няма значение къде ще го монтираш. Обикновено го слагат след котела и представлява затворед съд с въздушна и водна част, разделени с гумена мембрана
  • 1
  • 2

Тема "Как се изгражада инсталация за парно?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: