• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ben84 - специалист
Парчета по 1.5-2м. съм изправял с електрожен. Единя край стискам на менгемето, другия връзвам на ръкохватката, включвам и дърпам докато не се изправи.
skrijo - специалист
ben84 написа:
Парчета по 1.5-2м. съм изправял с електрожен. Единя край стискам на менгемето, другия връзвам на ръкохватката, включвам и дърпам докато не се изправи.
Ако е 10-15см ще можеш ли да изправиш и не е ли опасно :?
Iliev Labs - специалист
Става и със железна тел.
Аз съм си правил с трафче 12V 100VA, тороидален, за лунички.
Бях му закачил регулатор от прахосмукачка и ставаше перфектно. Режеше всякакви пластмаси.
Стиропора по принцип се реже бавно, на ниска темперетура. Ако го прегрееш започва да се лепи по реотана. Това май важи за всички пластмаси.
Твоя пирограф не се ли регулира ?
Слагаи парче тел и давай.
ben84 - специалист
skrijo написа:
Ако е 10-15см ще можеш ли да изправиш и не е ли опасно :?
Опасно е ако не успееш да спреш захранването навреме. Тези 1.5-2м. съм ги изправял на стотона ампера... На най-ниската степен която е 40А на този който имам, няма да е проблем 50-тина сантиметрови парчета да опъвам, но по-културно ми се вижда първо да опънеш голямо парче а след това да го режеш на какъвто размер ти е нужен.
rum_sz - специалист
Режа с зарядното за акумолатор без :) проблеми
iavord - специалист
Като си правих машинка за рязане, купих реотан и го развих по следния начин - нанизах го на една тънка отверка и с клещи дърпах настрани докато си развия колкото ми трябва. Развитото парче пак не е право, но като го вържеш към трафчето, с което ще режеш при нагряването телта омеква и се изправя без проблем. После като ще режеш, е добре в единия край на телта да сложиш пружина, която да обира удължението вследствие на загряването.
За по-редовна работа и рязане на дебел материал се прави и електронен регулатор на тока... но това е една друга тема...
crez - майстор
Ето тук набързо скалъпен "банциг" за рязане.http://sdelay-sam.su/rezka-penoplasta-v ... usloviyakh
ZMeyGorianin - майстор
Ето го и моя "банциг", направен по идея от този клип:https://www.youtube.com/watch?v=2A6l7jvJIvY
Материали - подръчни:
- Нагревател от реотан на стара скара 1600 вата около 30 см.
- Траф от активна басколона с избушен говорител /подарък/ - 220/42 волта

Реже та сА къса :-D . Височината на рязане се регулира.
Прикачен файл:
DSCN1329.JPG
  • 1
  • 2

Тема ""Банциг" за стириопор може ли?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: