• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
andon1980 - специалист
Здравейте
Рядко аз давам акъл но по принцип от доста време се занимавам с подобни неща та затова ще споделя.Има специални механизми които са за плъзгащи врати.Ролки които са с триъгълно сечение за да се плъзгат по върха на винкел и специални ролки които се монтират в горнияа край на вратата и не и дават да се объне настрани.Колелцата са по около 10 лв а шината с ролките и тя е максимум 15 лв.Когато се полови долу винкел с върха нагоре е най стабилно.Не задържа сняг никакъв камион не може да го изкриви.Монтирали сме врати на халета където влизат мотокари наистина усилието там е най голямоа и има тръгване и въртене на волан от място.Обаче условието за плъзгаща врата е пътят да е идеално нивелирани или поне всичко да е в една равнина.На снимката се виждат как се монтират колелцата но е доста отдалечена.Някой ако е мераклия да прави такова нещо като отида до цеха ще му снимам подробните елементи.Там има 3 такива плъзгащи врати

Прикачен файл

333.jpg
333.jpg (183.81 KиБ) Видяна 13372 пъти
javor4o - специалист
малко снимки
Искам да се плъзга надоло покрай стълба.
Сами виждате ,че е кофти да се иравнява и нивелира ,затова сам се спрял на такъв варянт. :-k ](*,)

Прикачен файл

dscotvor_1.jpg
ot vatre
dscotvor_1.jpg (123.21 KиБ) Видяна 13284 пъти

Прикачен файл

dscotvor_2.jpg
от вън
dscotvor_2.jpg (105.55 KиБ) Видяна 13284 пъти
mityom - специалист
ако вратата не стане много тежка можеш да сложиш водачи с колелца които са неподвижни и при излизане вратата стои във въздуха отпред и цялата тежест пада на диагоналния заден горен край от към стълба на оклелцата от горната й страна, виждал съм ама нямам снимки дано се сетиш, като това дето си чертал по-отгоре
javor4o - специалист
mityom написа:
ако вратата не стане много тежка можеш да сложиш водачи с колелца които са неподвижни и при излизане вратата стои във въздуха отпред и цялата тежест пада на диагоналния заден горен край от към стълба на оклелцата от горната й страна, виждал съм ама нямам снимки дано се сетиш, като това дето си чертал по-отгоре
И аз мисля нещо подобно.
да има колела от горе и от доло с ;v;образно сечение ,а на вратата да заваря винкел и от двете страни :?
silver - помощник
Здравейте, мисля да ти нахвърлям няколко неща като тема на размисъл, а ти си прецени в крайна сметка какво ще направиш :cool:
1. Относно варианта с водеща долна релса. Той по горе един колега ти е писал, но аз да ти кажа някой неща.
Независимо, че ще поставиш винкел като водеща част и съответните по профил ролки зимата при по-ниски температури ще имаш проблем т.е. няма да се самоизчистват добре (решението е подгряване на релсата, ама си струва пари). Ако вкопаеш релсата можеш да решиш проблема с преминаващи тежки превозни средства до известна степен, но зависи за какви камиони като килограми говорим. Недостатък, е че формираш един канал около релсата, който периодично трябва да почистваш, ами зимата :-D . Помисли как ще закрепиш стабилно и надеждно релсата към терена, че тоя асвалт дето се види :? Те тва всичко ако решиш да е с долна водеща релса
2. Ако решиш да правиш вариянт направисам алтернативен на фирмения (системи за конзолни портали се водеха мисля) те съветвам да подходиш сериозно и от към изчисления - иначе метода на проба и грешка, амааа...... да не стане - :x или :cry:
Щото провисвания разни, конзолно закрепване (натоварване в закрепващите точки), респективно осигуряването на тези конзолни точки. Аз сега тествам един такъв вариянт (направисам), монтиран на мой приятел, но е от скоро и не смея да дам отзив (след време мисля да си монтирам и за мен). Аммаааа не бързам все още :roll:
3. Твоята схемичка с носещата каса с горни и дони ролки може би е най - удачния вариянт за направи сам, стига да не се подходи съвсем несериозно. Лесна е за изпълнение и носи сериозни натоварвания, а и лесно се монтира.
Това е не съвсем накратко, но исках да ти ги кажа тези неща за да ги имаш предвид.
П.П.
Гледам дължината (светлия отвор) на вратата не е малка поне 4 м ми се струва при всички положения независимо от вариянта (освен ако не е двукрила на панти) ще имаш паразитна част (която осигурява воденето) прецени колко ще бъде тя.
Защо искаш да е плъзгаща врата тя наред с предимствата си има и недостатъци. Основното предимство, е че ако мислиш да автоматизираш ще ти излезе по-евтино (но тук зависи колко е тежка вратата и колко често се отваря).
Внимавай с денивелациите писаха го и други, търпи в известни граници компромис но трябва да се отчете.
Айде успех и умната :)
Илиян Илиев™ - майстор
Защо не си монтираш от другите механизми за отваряне и затваряне на двете крила с дистанционно?

п.п. Ако камиона е дълъг и пречи въпроса ми става излишен.
javor4o - специалист
Ей така смятам да я направя

Прикачен файл

GRAFIKA_1.jpg
схема
GRAFIKA_1.jpg (7.73 KиБ) Видяна 14271 пъти
javor4o - специалист
Ето яяяяяяя :-({|= \:D/ :ug:

Прикачен файл

sliding-gate.jpg
много гот
sliding-gate.jpg (70.21 KиБ) Видяна 14227 пъти
bogomilZ - специалист
а я си я представи отворена къде ще се вири задния край и на какво ще прилича
тази на снимката е лека - твоятат такава ли ще е и какви фундаменти ще трябва за направиш за да държат конзолната конструкциия
терена ти изобщо не е за такова решение дори и погледнато само от страна на дизайнерско решение
да не говорим че искаш да я монтираш от страна на улицата което ще е направо грозно
твоята работа е - видял си че има плъзгащи портали - давай ще правим
javor4o - специалист
bogomilZ написа:
а я си я представи отворена къде ще се вири задния край и на какво ще прилича
тази на снимката е лека - твоятат такава ли ще е и какви фундаменти ще трябва за направиш за да държат конзолната конструкциия
терена ти изобщо не е за такова решение дори и погледнато само от страна на дизайнерско решение
да не говорим че искаш да я монтираш от страна на улицата което ще е направо грозно
твоята работа е - видял си че има плъзгащи портали - давай ще правим
Нова е само принципа на работа.Иначе няма да е такава :lol:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "КОНЗОЛНА ВРАТА" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: