• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
javor4o - специалист
Колеги,май на никой не ми се занимава със схема за тази система!
моля помогнете :? :? :?
javor4o - специалист
Много Благодаря :gott: :2thumbs: :respekt:
iavord - специалист
Хмм... защо ли така не ми харесва, че двигателя е възран през крайните изключватели... :?
И според мен е задължително да има токово реле, което да спира мотора при ток над определена стойност.
lenko71 - специалист
iavord написа:
Хмм... защо ли така не ми харесва, че двигателя е възран през крайните изключватели... :?
Мисля, че така е по-сигурно.
За токовото реле лошо няма, винаги може да се собави. Целта ми беше схемата да изпълнява основните функции:
При еднократно натискане на бутон "наляво" или "надясно" мотора тръгва в избраната посока при условие че не е изключил съответния краен изключвател. Мотора продължава да се движи до второ натискане на същия бутон или до изключване на кр. изключвател. Ако междувременно се натисне другия бутон няма да има никаква реакция. Същото е и ако се натисне бутон за посока на която кр. изключвател вече е изключил.

ПП: Схемата иска малко доизкусуряване - забравил съм началното установяване в "0" на тригерите при подаване на захранване; също сигнала от бутоните трябва малко да се "дооформи" за да няма смущения от самия механичен контакт (многократни превключвания)
Схемата е изпробвана само на симулатор!
mladkal - майстор
http://www.lesi-bg.com/bulkey/dmdu.htm

отделно в КОНРАД имат разни решения, както и в http://www.tpetrov.com
това всичкото е за електрониката- двуканално дистанционно, като търсите приемник-предавател...Ако двигателя е по-сериозен като консумация може да се прекара през контактор...И на мен ми е интересна темата и ми се въртят разни неща....
бат Вальо - специалист
Една обикновена автоаларма ще ви свърши идеална работа. Отделно ако и се вържат и датчиците ще върши работа и като аларма, а не само контролер.
Може и осветлението пред гаража да се направи да загасва след 30 секунди след закльчване или пък да светва след отключване.
Въобще доста работи мога да измисля с една аларма от 35 лв.
За задвижването някой друг да мисли. :)
ben84 - специалист
Ами нещо без електроника?

Прикачен файл

cats.jpg
cats.jpg (44.47 KиБ) Видяна 13377 пъти
бат Вальо - специалист
Без електроника не е интересно.
mitaka_1 - напреднал
И аз чакам с интерес темата как ще се развие, че и на мен ми остана само да си направя такъв механизъм на вратата. Аз за сега съм се спрял на малко по различен вариант за мотора няма да е на 24V , а на 220V (така отпада доста сериозен трансформатор ), редуктора е от електрическа отвертка. За зъбната рейка и аз смятам да използвам изпъната верига по дължината на вратата , като се закрепи през 30-40см по самата врата. Електрониката ще е от модулите ,които се продават в Конрат, един контактор ,токова защита и два крайни изключвателя. Моята врата е към 60-70кг. 3,5м. времето за което трябва да се отваря и затваря мисля , че не трябва да е повече от 20-30сек.
http://pics.data.bg/categories/1/%D0%BE ... 5/dsc00031
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Електродвигател с редуктор за врата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: