Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
DundyTheCroc - майстор
Имайте предвид, че тези литиеви батерии по 4000+ мач изобщо не са толкова. В момента най-добрата 18650, май беше на Панасоник, е 3200 мач. Китайските, особено на Ultra Fire са пълен шит. Фенерчето от линка на Inspo е детска играчка, свети колкото да те видят. В ОЛХ е пълно с китайски диодни фенери с 18650, че и комплект със зарядни, трябва само една стойка. Аз вечер карам с един лидълски фар 1 ват за къси и едно китайче 5 вата за дълги.
shotik - майстор
Оказа се че след 4 часа , светлината е намаляла чувствително,сега пак ще ги заредя и пак ще опитам, но дори и това време не е малко .

Аз също съм на мнение ,че динамото вече е демоде, само тежи ,заедно с фара може и към килограм да са , ама за велосипеда всеки намален грам тегло е по - добре .
jordanvass - майстор
Не е само теглото. Динамото си оказва доста съпротивление при каране и тежи на педaлите.
vencil - специалист
Благодарим за отговорите, ама с фара си не се разделям :wink: .

Не съм съгласен [-X че динамото е отживелица, до скоро бях с хъб динамо на Шимано и винаги имах на разположение 6V, 3W и фарчето си ми светеше безгрижно и по всяко време :) . И динамото изобщо не тежи на педалите, нито е чак толкова по тежко от една главина е все пак е по тежко де. Просто смених велосипеда, и въпреки че щеше да ми излезе доста солено ако това хъб динамо което на мен ми е необходимо го имаше в наличност някъде из БГ щях да си го купя ама [-X .

А няма да се разделя с фарчето си не защото си е мое, просто защото е едно малко и уникално светещо бижу :wink: .
Изображение
Става дума за това: http://www.bike-discount.de/en/buy/busc ... /wg_id-808

Дори сега като го погледнах не е 2,3W а е 2,4W предполагам не е чак от такова значение. Не знам поради каква причина фарчето му дават да работи 6 - 42V. Изпробвал съм го с 9V батерия и прекрасно свети ама няма да изкара предполагам дълго време. За това обмислях варианта с две LI-ion 18650, и ако съм сигурен че с един комплект ще изкара поне 1 час пълноценно да свети скъпо не скъпо просто нямам друг избор :? . Понеже съм доста скаран с тоците реших преди да харча пари да се допитам :) че то и този вариант няма да излезе евтин при положение че нямам нито батерии нито зарядно нито държачи за батериите и т.н.

Така че ако това което си мисля е осъществимо може направо да предложите някакви читави батерии, зарядно и държачи :-D , и аз разгледах тук там ама изобщо не знам дали съм на прав път.
inspo - майстор
DundyTheCroc написа:
..... Фенерчето от линка на Inspo е детска играчка, свети колкото да те видят. ..
За тия пари толкова. На мен ми стига, вижда се много добре пред колелото и свети в пъти по добре от обикновена крушка с динамо.
DundyTheCroc - майстор
inspo написа:
DundyTheCroc написа:
..... Фенерчето от линка на Inspo е детска играчка, свети колкото да те видят. ..
За тия пари толкова. На мен ми стига, вижда се много добре пред колелото и свети в пъти по добре от обикновена крушка с динамо.
За 15 пари се взема 3-5 ватов фенер в комплект с батерия и две зарядни. И аз съм карал с такова фарче, в началото ми се струваше, че е добре, после като сложих този от Лидл разбрах, че съм карал в мрак. 5 ватовия фенер спрямо фара на Лидъл е в пъти по добре, а и си нагласяш снопа и ъгъла. За истинско нощно каране с колело има други фарове де, ама там цената става солена.
inspo - майстор
DundyTheCroc
Не споря, за това колко свети. Имам такъв фенер и цепи мрака, но не ми се слага на колелото щото, ако го забравя и го гепят ще ме е яд.
А евтинджоса и да го вземат не ми дреме.
vencil написа:
Благодарим за отговорите, ама с фара си не се разделям :wink: .
Щом не ти се разделя с фара бодни му една диодна крушка с цокъл като твоята и ще караш цяла година с една хубава батерия
било то 18650 или пък от Gsm.
Не знам каква точно ти е крушката на фара но има всякакви варианти.
Примерно:
http://www.ebay.com/itm/5W-Cree-XPG2-P1 ... 35eca7c1c1
jordanvass - майстор
vencil написа:
...динамо на Шимано... И динамото изобщо не тежи на педалите...
Шимано-Мимано - все тая. Дори да има 100% КПД, а той е далече по-малко, 3 вата са си 3 вата и те са за сметка на твоите мускули. Кой как и дали ги усеща е субективна работа, но така или иначе те те натоварват. Но щом имаш мерак...ти си знаеш.
shotik - майстор
Вече над пет часа свети новия фенер, то и батерията си е нова , на стария към четвъртия час светлината намаля. До сега не съм имал динамо - главина и нямам представа дали се усеща натоварване ,както е при стандартното динамо,ако някои ползва динамо - главина ,нека сподели .
vencil - специалист
Първо да благодаря на jordanvass за сметките, аз също открих формулите Изображение и Изображение и стигнах до същите резултати :razz: . Резултатът за мен е повече от задоволителен, дори ще съм доволен и на доста по-малко така че това ще е вариантът две LI-ion 18650. Сега остава да си намеря две прилични батерии, зарядно и някакъв държач за батерии.

Що се отнася до хъб динамото няма нищо общо със старите които се търкаха по гумите. Принципно динамото има съвсем малко по-малка инерция от обикновената главина и още съвсем мъничко пада когато има включен консуматор. Всичко това съм го изпробвал на вдигнато колело и завъртане на ръка каплата, иначе при каране по никакъв начин не можеш да го усетиш :wink:. За времето през което имам фара никога нито на баири нито по спускане не съм ги усетил тези 2,4W не твърдя че не съществуват като загуба, предполагам който и използвал такова динамо ще потвърди това което казвам. Наистина ако го имаше тук в БГ това което на мен ми трябва въпреки че ще ми излезе сигурно 4 пъти по скъпо бих си го купил :) .

Който има опит с LI-ion батерии и зарядните за тях може да сподели за прилични такива, няма да се разсърдя :wink: . За мен лично това е нова тема и в момента събирам формация за сега разбрах че има батерии с защита и без и т.н. Предполагам че не всичко е на 100% вярно ама това ми е първата информация за тези батерии http://feneri.net/content/5--rukovodstvo

Тема "Направа на фар за колело" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: