Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
BAlexandrov - специалист
pavkatay написа:
ама лошо потръгна искам да те помоля да промениш заглавието на тази тема
Как да и променя заглавието, те са 2 в 1 :-D Дай-добре някой модератор да ги раздели.
BAlexandrov - специалист
Не можах да извадя вала :? Теолинопласт са щорите - имаше надписи.

Обаче тъй като нямам време никакво да се разправям с тях извадих максимално близо до вала един ламел, не исках да развивам рапидките на последния и така ги изчистих на място. Една парочистачка взех на заем - много е полезна!
Без да се извади вала обаче не видях как може да излезе въжето и затова го бастисах с едно свредло ей така:

Още не съм тръгнал да ги сглобяма, че не остана време, но мисля че от самото опъване на въжето ще се заклини или пък ще пробия още една по-малка дупка за по-сигурно.

Прикачен файл

shtori1.jpg
shtori1.jpg (111.17 KиБ) Видяна 7719 пъти

Прикачен файл

vaje1.jpg
vaje1.jpg (92.62 KиБ) Видяна 7719 пъти
pavkatay - майстор
ако двете крайни конзоли нямат място за огъване настрани( а като гледам щом за едната е къртено, значи и за другата е така -т. е. няма място) значи вала на щората е по- къс, т.е. като упражниш аксиален (по оста) натиск на ролката и накрайника (капачката срещу нея) трябва те да се приплъзнат по вала навътре (вала да влезе по- навътре в тях) и той да излезе -виж дали това не е предотвратено с някой рапид. не знам как става рисуването на червени стрелки по снимките :ops: иначе ще си спестя писане и ще е по-ясно :)
BAlexandrov - специалист
Разбрах ама напъвах колкото може да раздалеча вала от страничния държач... не излиза. Изглежда че така си е монтиран - с държачите, а те не ми се сваляха...
Важното, че ги разглобих достатъчно, за да изчистя. Свалих и платното - терминаторите бяха на предпоследния ламел :lol:
pavkatay - майстор
може този вал да е монтиран първи с огъване на средната конзола , а другия вал да е по-къс :? или е правено по по-сложен начин. това са методите, които на мен са ми известни, но колегата цакев може да знае нещо :) и провери за стопорни рапиди завити във вала.
velsi - Почетен майстор
Възможно е също да са монтирани едновременно двата вала с поставянето на средната конзола и затова да не излизат на никъде. Ако имаш достъп да развиеш средната конзола значи е така. Би трябвало да си личи по винтовете.
BAlexandrov - специалист
Те са три щори - прозорец, балконска врата и прозорец. Нямам снимка в общ план...
Възможно е друг от валовете да се вади - предимно този напъвах, на другите само махнах платното и средния го понапънах малко, но не съм сигурен дали няма да излезе. Рапидки иначе няма - мърдат леко наляво надясно валовете, но по 1 см.
cakev79 - специалист
Здравеи.Ако само ще сменяш въжето и те мързи може да захванеш новото към ролката с видия.Така е най-лесно,а ако ти е по дълго и въжето ще бъде здраво.Трябва да навиеш след това 2,3 оборота за здравина които да не се развиват никога.Ако искаш да е както трябва,след като си свалил ламелите от оста,напъваш да огънеш самата ос.Няма възможност да се счупи.Здрави са и еластични.
Незнам как да приема намека на колегата PAVKATAY,като закачка или като препоръка,ама караи.Ако не съм бил ясн питай пак.Не съм зачел внимателно,но ако са по стари щорите ти предлагам да си подмениш накраиниците на оста,да не я разглабяш скоро пак.Не са скъпи,МАХ 2лв за едната щора.
pavkatay - майстор
cakev79 написа:
.......
Незнам как да приема намека на колегата PAVKATAY,като закачка или като препоръка,ама караи...
АБСОЛЮТНО като препоръка. 9 години са сериозен стаж за каквото и да е. съжалявам ,ако е прозвучало по друг начин :)
BAlexandrov - специалист
Успешно сглобих щорите миналата седмица с помощта на Даниел. Вече са чисти и като нови. Интересно, че са си запазени за тези 7-8 години не им личи.

Тема "Как да разглобя щората?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: