• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
torbalan - Дървен философ
:-D

темата е общо-взето голяма веселба...

да ви кажа ли колко струват съоръженията, дето поддържат водо-химичния режим на една турбина?
а колко струват химикалите...

или ще я въртим с чушмяна вода...

отделно дискутиращите пропускат факта, че КПД на парна турбина е около 30 и няколко процента...

тоест, ако фотоволтаиците вярно улавят 20%, дори някой да успее да построи парна турбина задвижвана с пара получена от слънчеви колектори, сумарното и КПД въпреки всичко ще е по-ниско...
Тани - модератор
Опитах се да обясня на автора на темата , че според мен сметките не излизат , но ако реши да го направи за идеята - ще помагаме!
svetliopi44 - Чирак...
Слънчеви кули има и ще има още повече занапред .
Но не са за Направи Сам ... там играят милиони .
Торбалане какви колектори , :? ,човека има на предвид огледала фокусирани в една точка.
torbalan - Дървен философ
абе мисля, че ме разбра какво искам да кажа

слънчевия колекто е нещото, което улавя слънчевата топлина...

то един приятел на времето имаше идея да преобразува топлината директно в механична енергия...

нали като загреем нещо то се разширява, а като го охладим - свива се... и на тоя принцип имаше идея да построи нещо като слънчево колело, което да се върти само от факта, че се нагрява...
Тани - модератор
Торбалане, за малки площи си прав , но дори да е малко КПД-то , цената на квадратен метър усвоена енергия пада , колкото е по-голямо е огледалото на парната централа. Докато при фотоволтаиците не е така колкото и да е голям соларния парк цената на енергията усвоенаот кв.м е почти еднаква . Под цена от кв.м. имам предвид съотношението между първоначалната инвестиция и киловатите. При по-големи мощности определено парните соларни централи имат предимство пред фотоволтаичните. За няколко киловата обаче няма смисъл!

ПП забравих да спомена , че може да се използва и двигател на Стърлинг за да задвижва генератора!

viewtopic.php?t=10694
kabel96 - специалист
Контролера е разработен с цел ОСВЕТЯВАНЕ на северни стаи.Ако е за фокусиране си прав че на всяко огледало трябва контролер но той не е скъп.При любителски такива проекти се слагат няколко параболични отражателя като в центъра на фокуса е топлообменник колкто юмрук и се свързват.Сега ми се завъртя идеята да се насочат няколко отражателя към съществуващ слънчев колектор да му вигнат мощноста.
dj_marti79 - специалист
svetliopi44 написа:
Слънчеви кули има и ще има още повече занапред .
Но не са за Направи Сам ... там играят милиони .
Торбалане какви колектори , :? ,човека има на предвид огледала фокусирани в една точка.
Най-сетне един човек да ме покрепи.
Хора, какво сте се уплашили от няколко огледала, и няколко метра тръби?
Ако не и е мястото на темата тук, преместете я където трябва. Нали говорим за алтернативните горива, начини и източници...
Искам да разбера като насоча светлината от 40 огледала, дали ще кипне водата и до каква температура.
Вашите мотоциклети, автомобили, газови уреди и отоплителни инсталации с твърдо гориво, също не са КПД по високо от 30-40% КПД-то ще бъде високо тогава когато слънчевите ви колектори произвеждат не само топла вода а и електричество.
Аз ще опитам. Мислех че тук ще намеря добри съвети а намерих добри критики :roll:
PCL82 - майстор
Концентраторните централи се правят обикновено в пустините-т.е. места с повече директна светлина. Огледалата и лещите не могат да концентрират дифузната светлината, която идва от всякъде. Ето защо такива централи са малко приложими за нашите ширини!

Малко теория за слънцето:
Отвън на атмосферата постъпват около 1367Вт/м2
При преминаването си през атмосферата една част от енергията се поглъща и остават 1000Вт/м2. Това е общото максимумът енергия който се получава във всяка една точка на земята, по всяко едно време на годината.

Това което е различно по различните географски ширини е съотношението на директната и дифузната светлина, броя на слънчевите дни в годината и ъгъла на греене.
ЧефоС - специалист
dj_marti79 написа:
Здравейте.
Пускам тази тема защото бих желал да да знам дали има интерес към производство на електроенергия от слънцето, но не чрез фотоволтаици, а с прегряване на вода и съответно парна турбина (както е в ТЕЦ-овете). Това не е нищо ново. Правено е, работи. Просто се чудя дали ще открием простичък начин за изработването му в домашни условия?
Другите соларни системи произвеждат или топла вода или електричество и то с огромна инвестиция, само 6 месеца в годината. Тази система която предлагам да обсъдим, произвежда и двете! (макар само 6 месеца в годината)
Сега виждам темата. Извинявай колега, знаеш ли за какво става дума? Струва ми се, че се гъбаркаш с аудиторията. :lol:
dj_marti79 - специалист
Извинявай, не те разбрах какво имаш в предвид? :?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "Слънчева домашна електроцентрала с парогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: