• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
lov - майстор
С това временно за постоянно аз изкарах с едни гумени маркучи близо 10 години. Докато почнаха да се разпадат като ги пипаш. И понеже солара беше самоделка с изходи от черна тръба гумата така се залепваше от ръждата, че есента направо ги режех за да изтече водата.
А относно гъвкавите маркучи за газови за които ти споменах. Завчера минах през един от нашите железарски магазини и видях че са си купили преса и ти правят каквато дължина искаш. 2,5лв накрайника и да не бъркам но май тръбата към 8 лв./м Купувах други неща приказвах и по телефона та стана една и не чух добре.
А относно задвижките комшията ме изненада та ходих да ти я снимам преди малко. Сложил една да затваря дистанционно един прозорец на стълбището. Като им гледам параметрите перфектни са за соларни системи. Само мисля че имат и вградени крайни изключватели.

Прикачен файл

P5090119.JPG

Прикачен файл

P5090113.JPG
fox_vt - майстор
Аха ами то си е линеен мотор със 3000 нютона сила брех :shock: моя му дават да издържа 250 кг ама не ми се смята колко нютона прави.Иначе пак си има крайни изключватели за предпазване на мотора а аз ги модифицирах да станат на крайни позиции на панела а защитата на мотора е от софтуерните лимити.

пп 10 години си е сериозна работа за временно за постоянно :lol: :lol: моя ако устиска толкова ехее :-D
lov - майстор
То ми е ясно че са си такива но са предназначени за мебелни истории. Влага ги в някакви дивани с разни гъдели по облегалките. Та и трябва да са доста здравички за да си позволи да няма издънки че не са за нашия пазар. Вървят и със захранвания и управление. Има и доста по яки от това но не съм обръщал внимание колко. Слагах на едно такова едни сензорни бутони ама не ми беше до това тогава. Просто снощи като се прибирах и видях че е монтирал това на джама и видях темата се сетих да ти покажа.

А не се бой може изкара и доста повече. :lol: :lol: Панела за който говоря си беше чиста проба уж само за опита. Дървена каса с фазер от зад за дъно. Та той изкара повече от маркучите :lol: . На края всичко по него се разпадна и въпреки това си бачкаше. На същия литнаха джамовете та кара и без тях няколко месеца. Реших да го постегна и да му направя нова кутия и за да го измия от ръждилаците от простотия го надух с високо налягане и го пръснах. Забравих за възвратния клапа.
Та иначе още да си бачка и да не съм слагал фабрични. :-D =D>
fox_vt - майстор
Я малко да ъпдейтна темата с едно резултатче :lol: Реших да на правя експеримент в големите жеги да видя има ли или няма файда от гоненето на слънцето.Та единия ден се окъпах сутринта и източих водата до 27 градуса в бойлера към 7 часа.Завъртях колектора в позиция 13 часа и изключих управлението.На другия ден повторих същото нещо но със пуснато управление и установих че в 13 часа въртящия е със 10 градуса повече а в края на работния им ден максималната температура е с 12 градуса повече в полза на въртенето.Както и предположих въртенето е ефективно сутрин до достигане на пиковия час 13 часа и то ако колектора е в положение 13 часа де виджал съм завъртени такива да чакат слънцето в 15 че и по късно часа.
lov - майстор
Ефективноста е доста по голяма и не може да се спори. Единствено опира до икономическата страна. Дали поставянето на един допълнителен панел няма да струва по малко от колкото цялата тази механизация. Аз приключих с другото решение + още един панел. И на всичкото отгоре не търся слънцето след обяд а до обяд. Тогава ми е най големия недостиг на топла вода. След обяда излишък колкото искаш нищо че са ориентиране на юг-югоисток.
Интересно ще ми е обаче зимата какъв ще е ефекта от следенето на слънцето. Дали ще успее да покрива загубите и да смуче по добре топлинка. Дано се сетиш тогава да повториш опита.
hrpankov - специалист
viewtopic.php?p=680934#p680934
това дали има 50 кинта???.... "ядрото"му е 2716 и няколко счьотчици..
a4o_ivanov - специалист
Със сигурност е малко по добре да следи слънцето.Добре си го направил.Минал съм през подобни варианти ,серпентини в бойлера ,помпи,контактори,часовник за двойнотарифен електромер,.Накрая махнах всичко, поставих стар ел.бойлер хоризонтално на панела,насочих го малко на югозапад и така 10 години си работи безотказно под налягане .Колкото по малко елементи има и е елементарно направено според мен е по добре. Работи ли системата безотказно?
hrpankov - специалист
...интересно, ако се пригодят за задвижване моторчета от москвичови стъклочистачки дали ще се върти панела?... какъв ли редуктор трябва, да речем, за да се върти със скорост 10 градуса в минута???... а де?.. кой е силен в математиката???..
fox_vt - майстор
Ако разбирах от програмиране щях да си наглася едно готино софтуерче ама няма как,налага се да ползвам готов модул.Иначе москвичови моторчета няма причина да не стане,всичко опира до момента на завъртане и силата му.
hrpankov - специалист
...амчи то много-много сила нетрябва да се върти един панел... редуктор, общо, 1 : 100 ще свърши работа... слънчогледова работа! :-D
  • 1
  • 2

Тема "Как да си направим сл.колектор следящ слънцето" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: