• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 43
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
novgradski - специалист
..значи това е .Поогледах и на други места -наистина за PV- системите за България дават 32..33 градуса (за разлика от сънчевите колектори).
profy - специалист
8180 написа:
profy написа:
А дали оптималният наклон за слънчевите колектори, експериментално определен за България, е същият и за фотоволтаичните колектори ?
Става въпрос за различни дължини на вълните.
Според мен дължината на вълната не влияе на направлението.
Дифракцията е различна при различна дължина на вълната и теоретично следва ъгълът да е различен.
От съотношенията на дължините на вълните и размерите на дифракционната решетка може да се
изчисли с колко ще е разликата.
Всъщност различният ъгъл, посочен от колегите, ясно го показва.
torbalan - Дървен философ
На мен друго ми е интересно - нима тези фотоволтаични панели са по-евтини от един бойлер със серпентина?

По принцип за следващото лято замислям монтиране на слънчеви колектори за БГВ.
nasko_a - специалист
както споменах по-горе, може би не са по-евтини, но пък позволяват повече приложения за в бъдеще. И ремонта на къщата е по-малък. Няма място за по-голям бойлер. Пък а ако вземем всички автоматики, помпени групи и т.н може да се окаже по-евтин вариант
torbalan - Дървен философ
дали ще го грееш с ток или с гореща вода и в двата случая ти трябва по-голям бойлер...

по простата причина, че нощем слънце няма :)

Все пак ако не е тайна - колко струват 1КВт панели?
nasko_a - специалист
стъпиха ми по-малко от 2000лв. По простата причина, че купих малко повече и продадох няколко.
valecs - напреднал
Здравейте на всички във форума !
nasko_a можеш ли да ми кажеш нещо за общата мощност на панелите ( волтаж и ток който дават)?
А и как си ги свързал към бойлера?
nasko_a - специалист
вързани са последователно 10х18V=180V / 5.5A. С цел да намаля сечението на кабелите до бойлера - 6мм.кв. за да избегна загубите в топлина по кабелите :drinkers:
profy - специалист
Досега не съм правил технико-икономическо сравнение поради неприемливо високата цена на фотоволтаичните панели.

За конкретното решение липсва каквато и да е електротехническа спецификация - напрежение, свързване на панелите, номинален ток и пр. Единствено показаният стандартен нагревател от снимката с теста дава предположение, че е постигнато напрежение над 150 В при 10 последователни панела, за да се използва стандартният електронагревател на бойлера.

При тази цена 2000 лв. за панелите и не повече от 1000 лв. за материали за носещата конструкция
и ако постигнатото напрежение е високо, това решение определено ще е по-ефективно от
вакуумните соларни батерии за топла вода:
- през нощта и двете решения не работят, но при соларните батерии трябва да се спира циркулацията
- през зимата ефективността на соларните батерии е пренебрежимо малка, докато при фотоволтаичните панели ефективността - по-малка, но със сигурност ще задоволява производството на БГВ
- 1 КВт електрическа мощност не изисква по-голям бойлер, нито смяна на бойлера с такъв с топлообменна спирала
- соларните батерии искат компенсация на излишното топлопроизводство, което е доста сложна задача и оскъпява системата
- използването на антифриз за защитеност при отрицателни температури чувствително намалява ефективността на системата
- вакуумните тръби имат определен невисок срок на годност, по фирмени данни 10-на години
- по общи данни фотоволтаичните панели са с по-голям живот от 10 години
- разходите по експлоатация на соларната система са твърде високи: коефициентът на чупливост на вакуумните тръби е много висок - от град, и най-вече от гаргите, които чупят орехи върху тръбите
- според мен най-важното предимство: фотоволтаичното решение напълно елиминира опастността от легионела, което е най-големият недостатък на соларните батерии. Елиминирането на тази опасност при тях изисква двоен контур, втора помпа, и това вече заедно с един голям буферен съд е още веднъж стойността на соларната система.

Грубата сметка показва срок на откупуване при фотосоларното решение от порядъка на 5-6 години,
а при соларна батерия със същите показатели (сигурност, защитеност) същият е над 20 години.

Дори конкурентните решения - ветрогенератор директно към бойлера, и климатик директно към бойлера,
имат 7-8 години срок на откупуване.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 43

Тема "Соларна система за ток 1 kW захранваща бойлер с топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: