Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
danaildr - специалист
NeoBoss написа:
http://www.youtube.com/watch?v=klTfk6L7o6o

ето един вариант :)
Подобно ще е, просто искам да вкарам и химически филтър, не само физически
Фло - специалист
danaildr написа:
NeoBoss написа:
http://www.youtube.com/watch?v=klTfk6L7o6o

ето един вариант :)
Подобно ще е, просто искам да вкарам и химически филтър, не само физически
Активния въглен ти е химически филтър.Той е с огромна специфична повърхнина,примерно количество колкото супена лъжица има повърхнина колкото баскетболно игрище.
Иначе с натриевата основа и въглеродния диоксид би трябвало да се получи това,ако въобще е възможно да стане в дунапрена:
2NaOH + CO2 → Na2CO3 + H2O или се получава тъй-наречения натриев карбонат и се отделя вода,да ти капе във врата :-D като си наведен над поялника.
MrMurdjo - майстор
Filomatis написа:
И що пък решихте,че въглероден окис и двуокис се отделя при запояването?Точно те са най-малкия проблем на фона на стотиците други гадости които се отделят и за които филтъра от кухнески абсорбатор си е най-подходящ.
Ами вероятно защото запояване е досто обширно понятие, температурите може да са от 500 градуса нагоре, флюсове, припои и т.н.
И понеже колегата заговори за тези съединения, така тръгна и приказката :)
Съгласен съм, че доста по-обилно се отделят други продукти във вид на газове или пари.
danaildr - специалист
Ами филтъра не е адължително да се ползва само при запояване, ако се окаже успешен, мога да се замисля и за по-голям вариант, за пречистване на въздуха у дома, в който да вкл. и йонизатор на въздуха. Но това ако ми хареса резултата от този филтър
ge6aaaa3 - специалист
Специално варианта с вентилатор от компютър, не става! Още като видях темата и грабнах едно изгоряло захранване с вент 120мм и напълних кутията с едни такива "пухени", използват се за обиране на прах. Не съм си въобразявал, че те ще пречистят въздуха, но просто исках да "симулирам" наличието на филтър. При пускане, вентилатора засмуква от центъра на перката и издухва през периферията. Въздуха изобщо не минава през "филтъра". Това пухкавото, има достатъчно ниска плътност, за да мине въздух през него, но изглежда е по-лесно да мине през периферията на перката.
danaildr - специалист
аз съм взел вентилатор 4 см .... съвсем новичък е, от преди 10 часа
ge6aaaa3 - специалист
С 4см вент, трябва да запояваш на 3 см от перката. Направи си сметката колко ще ти е удобно.
Аз по-скоро си мислих за вентилаторна печка без реотани + филтър. Има по-голям дебит, а и налягане=> е по-вероятно да прекара въздуха през филтъра.
danaildr - специалист
Е ... за сега е по-скоро джобен :) да може да се носи навсякъде
ge6aaaa3 - специалист
Просто нищо няма да прави, това ти казвам. Тези вентилаторчета са със сравнително голям дебит, но не са пригодени да създават налягането, нужно на въздуха, за да премине филтъра. На клипа е показано, че засмуква пушека от центъра на перката, но няма как да се види, че всъщност, просто се разсейва по периферията на перката. Отвори един ширм и виж какви мотори има и ще видиш за какво иде реч. Ти искаш с дова вентилаторче да заместиш мотор с над 100W мощност.
Пробвай де, нищо не губиш. :)
marian1 - майстор
Добре де, а защо пък точно течна сода каустик? До колкото зная има и на прах ли, на кристалчета ли била ( не съм сигурен ) - ако е на кристалчета, не може ли да сложиш една метална мрежичка примерно от сито за брашно върху кен от бира, после слагаш малко кристалчета, после затапваш пак с същата мрежа - после правиш уши от кена и го прикачаш на настолна лампа от тези с гъвкавият шлаух. От лампата ползваш само гъвкавата връзка и кабела - към кена закачаш вентилаторчето и присъединяваш към корпуса на лампата - имаш вече настолен филтър .... пия много бира, за да ми идват шантави идеи :drinkers: :lol: :lol: :lol:
Дано съм ти дал идея или поне сламка ...Успех!

Тема "Филтър за въздух - портативен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: